nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mi a köpc?

Akiben a sok az erő, az erős. Akinek sok az izma, az izmos. Akinek széles a válla, az vállas. De milyen az, aki köpcös?

nyest.hu | 2014. augusztus 25.
|  

Pétertől kaptuk ezt az érdekes kérdést:

Mi a köpc?
Fiam osztálytársairól beszélgetve jellemeztük kinézetüket.
Az egyik vállas (váll), a másik erős (erő) és izmos (izom), a harmadik inkább köpcös (köpc?).
Szeretnénk tudni, honnan származik, miből ered.
Válaszukat előre is köszönjük.

Érdekes megfigyelés, hogyha teljesen világos, hogy létezik olyan közhasználatú szó, hogy köpcös ’zömök testalkatú, alacsony és dundi (férfi?)’, akkor a belőle kikövetkeztethető tő, a köpc (esetleg köpöc?, köpec?) miért nem használatos. Létezett-e valaha ilyen tő? És vannak-e még hasonlóak a nyelvben?

Erre az utóbbi kérdésre könnyebb válaszolni. A nyelvtudomány ismeri ezt a jelenséget: egy elemezhető szóalak egyik alkatrésze, többnyire a töve önállóan nem fordul elő, csak toldalékos változataiban. Ilyen például a guggol ige, amelynek az alakjában egyértelműen fölfedezhető az -l igeképző (gépel, könyvel, rabol stb.), gugg- tő azonban nincsen. Ugyanígy a fordul, fordít, forog, forgat képzett szóalakokból kikövetkeztethető for- igető nem létezik ebben a formában. De nemcsak toldalékos (képzett) szóalakok esetében fordul elő ez a jelenség, hanem összetételek esetében is: a fabatka szóban levő batka, vagy a takonypóc szóban „összetételi tagként” szereplő póc önmagában nem fordul elő. Ezeket a messziről tőnek látszó, valójában azonban nem előforduló töveket a nyelvtudományban szokás fiktív vagy passzív tőnek nevezni. Kálmán László és Trón Viktor bevezető tankönyve pedig fantomtőként emlegeti őket.

Ikrek – Danny DeVito, a köpcös
Ikrek – Danny DeVito, a köpcös
(Forrás: IMDB / Universal Pictures)

A jelenség tehát nem egyedülálló. De létezett-e valaha a köpcös-ből kikövetkeztethető köpc, és ha igen, mit jelenthetett? A magyar nyelv történeti-etimológiai szótára (TESz.) azt írja, hogy a köpcös ismeretlen eredetű szó. Az első írásos nyoma 1509-ből maradt fönt kopchos alakban, arra nézvést azonban a szótár csak bizonytalan állítást fogalmaz meg, hogy honnan származhatott a szó töve. A TESz. azt írja, hogy nem lehetetlen, hogy összetartozik a népies cöpek ’alacsony, tömzsi, pocakos emberke’, illetve a belőle képzett cöpekes ’vastag, izmos’ szavakkal. Ezt alátámasztja, hogy az Értelmező szótár+ a köpcös tájnyelvi változatainál szerepelteti a cöpkös szót. A cöpek szót pedig a Régi szavak szótára és az Új magyar tájszótár is szerepelteti – a fenti jelentésben.

Ha a köpcös valóban összefügg a nagyon hasonló jelentésű cöpek szóval, akkor itt úgynevezett hangátvetés (metatézis) történhetett. A nyelvekben ez nem ismeretlen jelenség, de ez sem elegendő bizonyíték a két szó összefüggésének igazolására.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 MolnarErik 2014. augusztus 25. 16:18

Azt nem tom, h uazt jelenti-e, de póc van: lápi póc.

2 Krizsa 2014. augusztus 25. 18:01

Na, ez klasszikus, tiszta példa még a kibővült gyökvázak hasonlóságára is olyan nyelvekkel, amikkel, ha voltunk is (Kaukázus) bármilyen kapcsolatban, az min. 2ooo éve lehetett. K-P/F-C váz, a C=TSz

A héber: kipuc = ugrás, kefec = izület, kfici = rugalmas,

kuftá = gombóc, kafuc = sszeszorított.

A magyarban: kapocs, kapca, kupac, kupec, KÖPCÖS (köp-tesz-es).

Visszalépünk a tőszavakra: KEPE (levágott, kötözött gabonacsomó) - ennek héber rokonszava a kupá = halom

KÖP - ennek a kefe = hab.

KÓPÉ, KOFA - kof = majom, majomszerű.

A fenti értelmek mind benne vannak a magyar "köpcös" fogalmában.

4 geo 2014. augusztus 26. 01:37

@Krizsa:

Ha ma'r itt a kupec, akkor aka'r a kapucni is lehet.

5 mederi 2014. augusztus 26. 08:58

A "*köpeszt" késztetés ugyan nem használatos (ma nincs), de a köpött (múlt id. ige), köpet (főnév) "eredményoldali" szavak léteznek...

Mondjuk azt is, hogy pl. "kiköpött apja ez a gyerek"..

Mondják azt is, ha valami nem tetszik, hogy pl. "Hát, ez a piszkos takaró valóságos köpedelem!" ..

-Feltehető, ha ilyen sok formában használatos a "köp" különböző képződménye, hogy a "köpés--köpedelem" negatív jelző "köpec" formában szelidült kedveskedő jelzővé..

-A "-ec" a szó végén "eredményoldali újrakésztetés" jellegűnek hat szerintem:

*köp-eszt (köpésre késztet)/ köpe-(d)t, köp-ödt (köpött), majd

köp(d)t-szt (=köpcc)+ös, vagyis olyan gömbölyű, mint egy köpet.

-Szerintem a szótő: "köp"--"köpet"..:)

6 Krizsa 2014. augusztus 26. 10:00

@mederi: Az.

7 keshudioo 2014. augusztus 26. 12:43

"köpcös ’zömök testalkatú, alacsony és dundi (férfi?)’, akkor a belőle kikövetkeztethető tő, a köpc (esetleg köpöc?, köpec?)"

Szemet szúrt a feltételezett "köpec" kifejezés ebben a részben, ugyanis a minap a 78 éves nagymamám a "göbec" szót használta egy pufi, gömbölyű, golyófejű kisbabára. Lehet közük egymáshoz?

8 aryanem vaejo 2014. augusztus 26. 12:57

Szerintem türk eredetű:

көп (kazah, ejtsd kb: köp) = sok

күш (kazah, ejtsd kb. küs) = erő

көп күш (köp küs) = sok erő

9 Fejes László (nyest.hu) 2014. augusztus 26. 13:13

@aryanem vaejo: Ó, hogyne. Közismert, hogy a magyarban ü előtt palatalizálódott a k, de ö előtt nem. Aztán már csak azt kell megoldani, hogy az ü-ből ö legyen...

10 aryanem vaejo 2014. augusztus 26. 14:31

@Fejes László (nyest.hu): azért írtam oda, hogy kb = körülbelül. Ez a két hang ugyanis nem "ö" és nem "ü", csak a kiejtésükben hasonlítanak. Nem is fordulnak elő európai nyelvekben.

Csak kíváncsiságból: beszéli valamelyik török nyelvet?

11 tenegri 2014. augusztus 26. 14:45

@aryanem vaejo: A kazak elölképzett ajakkerekítéses mgh-k viszonylag újkeletű velarizálódásának vajmi kevés jelentősége van a magyar-török nyelvi kapcsolatok szempontjából, hacsak nem az utóbbi kb. 1-2-300 év intenzív magyar-kazak nyelvi kölcsönhatása során feltételez valami olyan, a mai kazak magánhangzókkal kapcsolatos, eddig rejtve maradt jelenséget, ami a magyar szóalakot magyarázza.

12 Fejes László (nyest.hu) 2014. augusztus 26. 15:52

@aryanem vaejo: Könyörgöm, ebben a kérdésben a mai kazah hangérték a döntő? Elég ahhoz az is, hogy két különböző magánhangzóról van szó. De mindegy, mondjon egy példát magyar k > c változásra? Hallgatott valaha történeti nyelvészetet.

(És hadd ne kelljen elsütnöm a madár nem ornitológus közhelyt.)

13 aryanem vaejo 2014. augusztus 26. 16:08

@Fejes László (nyest.hu): Jogos, igaza van.

Nem tudok rá törvényszerűséget. Csak ránéztem és ez ugrott be.

14 Janika 2014. augusztus 26. 22:06

engem a kapcásra emlékeztet a szó.

kapcás-kapca, köpcös-köpcő?

A másik ami beugrott az a pöcök.

A pöckös hasonló jelentésű mint a köpcös. Olyan kis dugó alkat.

18 Fejes László (nyest.hu) 2014. augusztus 27. 12:44

@hun: Az értelmetlen és agresszív hozzászólásokat a jövőben is moderálni fogjuk. Előbb-utóbb le is leszel tiltva, ha így folytatod.

19 hun 2014. augusztus 27. 21:58

értelmetlen annak aki értetlen.

én értem, nekem nem kell magyaráznod. de tudod mit, ha már könyvet égetsz, dzsordánó brúnót is fogsz? mondd meg neki h üdvözlöm, fafej.

20 hun 2014. augusztus 27. 22:01

nekem a komám, neked a kommandanted.

21 Fejes László (nyest.hu) 2014. augusztus 27. 22:25

@hun: A kommentelés célja a kommentelők közötti kommunikáció. Nem a hülyeséget töröljük. Ha annyi a kommented, hogy „kávé, kova, kovász, Kawasaki”, akkor törölni fogom. Ha azt írod, hogy „Példák a K-V ősgyökre: kávé, kova, kovász, Kawasaki”, akkor maradhat. Már amennyiben visszatérsz a kulturált hangnemhez.

22 Tempesty 2014. augusztus 28. 22:10

Minden jel arra mutat, hogy a Magyar az ősnyelv, vagy legalább is annak egyenes ágú leszármazottja. A magyarban találhatóak a legtöbb etimonok ( szógyök ) a világ összes nyelvei közül. E nyelvet a világ majd összes nyelvével párhuzamban lehet hozni, nem csak mai nyelvek hanem ókori nyelvekkel is. Ógörög, óhéber, latin, akkád, sumér stb. Olyan mintha egyszer csak a nyelv felrobbant volna és most mindenütt darabjait leljük. A magyar nyelv olyan különösségekkel bír amely semmilyen más nyelvben nem található meg.

23 Krizsa 2014. augusztus 28. 23:24

@Tempesty: Magyarázhatod, mikor úgy nyelvészkednek, hogy nem tartják minimum követelménynek, hogy ismerjék is azokat a nyelveket, amikről bármit megállapítanak. De legalább a nyelv összes szavát átvizsgálnák, ha másképp nem, a szótárból, mielőtt egyet kipécéznek, hogy az mihez hasonlít egy másik nyelvben. Ha a K szerintük H-ra és a T hang Z-re (:-)))) is változhat, mert néhol azt látták, hogy változ-hat, akkor náluk már "törvényszerűen" változik is.

24 Fejes László (nyest.hu) 2014. augusztus 29. 08:16

@Tempesty: „A magyarban találhatóak a legtöbb etimonok ( szógyök ) a világ összes nyelvei közül. [...] A magyar nyelv olyan különösségekkel bír amely semmilyen más nyelvben nem található meg.”

Ha más nyelvekben nem találod meg ezeket a tulajdonságokat, szavakat stb., akkor mi bizonyítja, hogy ősiek?

25 Tempesty 2014. augusztus 29. 08:40

@Fejes László (nyest.hu):

A Magyar nyelvnek feltehetően minden nyelvvel van közös szava, mely azt bizonyítja, hogy ősnyelvünk van, mag nyelv ami felrobbant és szétterjedt a glóbuszon. Elindulsz a keltáktól, kelet felé és eljutsz az indiánokig, jönnek ám a szavaink. A Magyar próféta nép. Hajón és lovon közlekedve vitte a fényt a glóbuszon. Magyarázni szavunk azt jelenti értelmezni ! Jézus , Máni, Buddha, Zoroaszter anyai ágon szittya volt. Tudsz - e náluk megvilágosodottabbakat? Mind Nimrud ágáról. Árpádot sziklasírba temették mint Jézust. Sashegyi tárta fel 41-ben a sírt. Fényvallás alapú Mithras kultuszú szentéllyel egyetemben. Az Árpádok mezopotámiai, anatóliai, kaukázusi gyökerekkel rendelkeztek. Taurid fajúak voltak, akárcsak Jézus. Raskó és csapata iraki, szír, kurd, palesztín génegyezéseket mutatott ki anyai MtDns vizsgálatakor a honvisszaszerzőknél. Én ezzel Magyarázom a szóegyezést: A Magyar, Isten által kirendelt tanító nép. Küldetése a fény és tudás terjesztése a glóbuszon. Ellen pólus a szintén szittya fajú zsidóság, mely pedig e tudás és fény emberekhez való eljuttatásának gátlója. Ők egy mesterséges nép, nem Isten, teremtményei.

26 Tempesty 2014. augusztus 29. 08:42

@Krizsa:

Bundenz sem beszélt Magyarul.

27 Krizsa 2014. augusztus 29. 09:20

@Tempesty: A felfogásunk nagyon messze van egymástól. Engem, bizonyítás nélkül, semmi nem érdekel. Az emberiséget az állatvilág evolúciós folytatásának tartom - s a magyart a KM-ben kialakult protonyelv leszármazottjának. Ez "robbant" szét Eurázsiába és még Amerikába is? Igen. De senki nem nevezte még, így mi sem nevezhetjük "magyarnak".

28 Kara-kán 2014. szeptember 6. 10:35

1. „Akiben a sok az erő” - javítandó

2. Erdélyben van olyan település, hogy Köpec

29 Kara-kán 2014. szeptember 6. 10:44

Tempesty!

Szereztél nekem pár humoros másodpercet.

Én nagy magyar vagyok, de az agymenés már nekem is sok. Természetesen, ha valaki hisz valamiben, és aköré teológiát gyárt, azzal nehéz vitatkozni.

A tudomány azonban mindig ellenőrizhető bizonyítékokért kiált.

30 Krizsa 2014. szeptember 6. 11:12

@Kara-kán: Már nem kell kiáltozni:

www.gyoknyelveszet.gportal.hu/gindex.php?pg=36119450

Ez a honlapom fő-fóruma. Efölé lesz feltéve (holnaptól) az új FINN-MAGYAR-HÉBER tő(gyök)szavak összehasonlító szótára, részletenként. Vagyis most az első részlete. Először így teszem fel, ahogy sorban készen leszek velük, és csak utána egyesítem egy nagy fáljban.

Minden szót lehet ellenőrizni -

3 olyan nyelven, amelyek mindegyike "nagy-szóbokros" - vagyis mind a három gyöknyelv. Mit gondolsz, hogy lehetnek annyira hasonlóak a tőszavak?

Az archaikus finn, a másféleképp archaikus héber, és a "minden-megtalálható benne" magyar nyelvtan összehasonlítása azonban még legalább egy évet fog igénybe venni.

31 hun 2014. szeptember 6. 11:57

@Fejes László (nyest.hu): „kávé, kova, kovász, Kawasaki"

én ilyet sohase írtam. ha már idézel, akkor ne te találd ki h mit mondtam, érted... hogyan nevezik az ilyet? tendenciózus félrevezetés? a műveletlen nyugat tudománya?

.

de ha már nem tudod:

kő kavics kova

kwasz kovász

32 hun 2014. szeptember 6. 12:11

@Kara-kán: lehet h azt hiszed h tudod, de

hallottál-e már Moga-ról, akinek az uralkodásától számítják az indiai időszámítást?

hallottál-e már Maugeriszről?

hallottál-e az avar Magadha-ról?

tudod-e hol vannak a Magur hegyek?

hallottál-e Goguria-ról?

Információ
X