nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Visszaállítják az ötnapos tanítási hetet?
Megreformálják a francia közoktatást

A francia iskolarendszer új alapokra helyezését ígérte kedden Francois Hollande államfő.

MTI | 2012. október 11.
|  

Az új oktatási törvénytervezet legfőbb intézkedései között szerepel az ötnapos tanítási hét visszaállítása, a rugalmasabb osztályozási rendszer és a gyerekek kevesebb házi feladattal való leterhelése. Az új rendszer a jövő tanévtől lépne életbe.

A párizsi Sorbonne egyetemen a teljes kormány jelenlétében elmondott beszédében a köztársasági elnök kiemelte, hogy az év végén a parlament elé kerülő új oktatási törvény „nem egyszerűen egy reform, hanem az iskolarendszer újralapítása”. Megismételte, hogy az oktatást ötéves mandátuma prioritásának tekinti, és emlékeztetett arra a választási ígéretére, hogy 60 ezer új munkahellyel kívánja a francia közoktatást új alapokra helyezni, amelynek legfőbb pillére álláspontja szerint az általános iskolai oktatás. A cél, hogy a kisiskolásokkal kisebb csoportokban minél több tanító foglalkozzon.

Hollande jelezte, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeknek már három éves koruk előtt lehetőséget fog arra teremteni az állam, hogy bekerüljenek egy oktatási intézménybe, miután a legtöbb esetben a legfiatalabb korban megélt egyenlőtlenségek lesznek végzetes hatással egy teljes életre. Az oktatásra szánt támogatásokat ezért célzottan oda kell koncentrálni oda, ahol a leghasznosabban lehet felhasználni – hangsúlyozta az elnök. Hollande szerint az osztályismétlés „nem mindig hasznos, ezért annak arányát csökkenteni kell”. A köztársasági elnök azt is szeretné, hogy az osztályzással a tanárok „inkább a tanulók szintjét jelezzék, ne pedig büntessenek”. A feladatokat a jövő tanévtől a gyerekeknek az iskolában kell megoldaniuk, nem pedig otthon, házi feladat formában, ha – mint az elnök fogalmazott – a társadalmi egyenlőség helyreállítását tűzi ki célul a közoktatás. A köztársasági elnök az ötnapos tanítási hét visszaállítását is bejelentette.

Franciaországban 2008 szeptemberében szűnt meg a szombati tanítási nap az általános iskolákban, s ezzel négynaposra csökkent a francia kisiskolásoknak a tanítási hét, ugyanis az általános iskolákban szerdán nincsen tanítás. Hollande azt javasolja, hogy az oktatási rendszer térjen vissza az ötnapos tanítási héthez, amelynek keretében egy normál oktatási nap nem lehet hosszabb öt tanítási óránál.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X