nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Matricahadjáratból matricaháború

Újabb, a magyar nyelv használatát szorgalmazó matricák jelentek meg a hét elején a dél-szlovákiai Somorján; a hét végén Érsekújváron kiragasztották az első szlovák „ellenmatricákat” is.

MTI | 2011. augusztus 24.
|  

”A legújabb matricák kimondottan Somorja részére készültek. Minőségi matricákról van szó, magyar színekkel körvonalazott szívben szerény, de sokatmondó felirat: Somorja a mi városunk” – olvasható a felvidek.ma című szlovákiai magyar hírportálon.

Oriskó Norbert, az írás szerzője valószínűnek tartja, hogy a három hónapja kezdődött „matrica-hadjárat” újabb fordulójáról van szó.  Úgy véli: miután a matricák minősége, grafikai megoldása, gyártásuk helye különbözik egymástól, feltételezhető, hogy különböző csoportosulások állnak a kezdeményezés mögött.

Az „ellenmatricák” kiragasztását a Szlovák Megújhodási Mozgalom (SHO) hirdette meg honlapján. Az „Állítsuk meg őket, testvérek!” elnevezést viselő kampány kezdetén az SHO mintegy 5000 szlovák kettőskeresztes matricát küldött szét aktivistáinak, hogy azokat ragasszák ki a dél-szlovákiai magyar feliratokra. A mozgalom ugyanakkor jelezte, hogy már több ezer Na Slovensku po slovensky! (Szlovákiában szlovákul!) feliratú matricát is rendelt, amelyeket aktivistái rendelkezésére bocsát. „Ha elfogynak a Szlovákiában szlovákul! feliratú matricák, polgári társulásunk kész további több ezer matricát rendelni, hogy közösen mutassuk meg: Szlovákiát nem adjuk!” – olvasható az SHO honlapján.

A Szlovák Megújhodási Mozgalom aránylag ismeretlen a nagyközönség előtt. A múltban aláírásokat gyűjtött a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) betiltása érdekében. A Facebook közösségi portálon jelenleg mintegy 4600 híve van. Tokár Géza, szlovákiai magyar politikai elemző a mozgalmat a szlovák radikális jobboldalhoz sorolja.

A magyar nyelv használatát szorgalmazó matrica-mozgalom eddig legalább egy tucat, jórészt magyarok lakta felvidéki városban adott életjelt magáról. Somorján kívül matricák jelentek meg egyebek között Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Szencen, Galántán, Párkányban, Zselízen, Rimaszombatban és Tornalján is.

A Facebook közösségi portálon található információk szerint a kezdeményezés – vagy legalábbis egy része – mögött a Kétnyelvű Dél-Szlovákia – Dvojjazyčné Južné-Slovensko nevű csoport áll. „Olyan felvidéki aktivisták vagyunk, akik nehezményezik, hogy a magyar nyelv mindinkább háttérbe szorul Dél-Szlovákiában, pedig anyanyelvünk vizuális és verbális használatára törvény adta jogunk van. Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a dél-szlovákiai vállalkozók egy része nem tiszteli meg magyar ajkú ügyfeleit azzal, hogy anyanyelvükön is megszólítja őket – ezen az európaiatlan és diszkriminatív gondolkodásmódon szeretnénk változtatni” – olvasható a Kétnyelvű Dél-Szlovákia csoport Facebook-oldalán.

Azt állítják, hogy nem etnikai konfliktust akarnak szítani. „Nem az értelmetlen etnikai konfliktusok kiélezésére törekedünk, hanem arra, hogy közösségünk tudatosítsa nyelvhasználati jogait és lehetőségeit, a nemzetek pedig kölcsönösen tartsák tiszteletben ezeket a jogokat” – olvasható a nyilatkozatban.

Hangsúlyozzák: kezdeményezésük politikamentes, s azért küzdenek matricákkal, mert „kicsi, közérthető, egyszerű elhelyezni, könnyen leszedhető, nem okoz károsodást”. A csoport összefogásra szólította fel a magyarokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X