nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Politikai hirdetésben bármit lehet
Szabad az izgatás: maradhatnak a magyarellenes plakátok

Nem fog foglalkozni a szlovákiai reklámtanács a Híd párt beadványával, amely kifogásolja a Szlovák Nemzeti Pártnak (SNS) az utak mentén országszerte elhelyezett magyarellenes óriásplakátjait.

MTI | 2011. augusztus 1.
|  

A különböző témájú és szövegű óriásplakátok legfőbb jelszava: „A magyar terjeszkedés ellen.”

A tanács szerint ez politikai hirdetésnek minősíthető, s a reklámkódex a politikai hirdetésekre nem vonatkozik. „A kódex első részében foglaltak alapján jártunk el, amely egyebek mellett arról szól, hogy a kódex nem vonatkozik a politikai reklámokra” – nyilatkozta Eva Rajcáková, a reklámtanács ügyvezető igazgatója a SITA hírügynökségnek vasárnap.

Hozzátette: ennek alapján a tanácsnak el kellett utasítania a beadványt.
Rajcáková elismerte, hogy a kódexben ugyan van egy paragrafus, amely tiltja az olyan reklámokat, amelyek „sértik egyes emberek faji-, nemzeti-, politikai- vagy vallási hovatartozását és nézetét”. Szerinte azonban az SNS plakátjai „a magyar terjeszkedés ellen” megfogalmazású szöveggel lényegében politikai hirdetések, amelyek nem tartoznak a tanács hatáskörébe.

Bugár Béla, a Híd elnöke nem ért egyet ezzel az érveléssel, de a maga részéről elismerte, hogy véleményüket nehéz lesz érvényesíteni. A Híd a közelmúltban tett feljelentést az SNS óriásplakátjai ellen, mert úgy véli, hogy azok nemzeti türelmetlenségre buzdítanak és sértik az ország magyar lakosságát.

A politikus elmondta, hogy szlovák főügyész hivatala már foglakozik az üggyel. A vizsgálatot a pozsonyi kerületi főügyészség fogja elvégezni. „A feljelentést átadtuk a vizsgálóbírónak, aki dönt arról, hogy indul-e büntetőeljárás az ügyben” – közölte René Vanek, a pozsonyi ügyészség szóvivője.

A Ján Slota vezette SNS a kritikákra reagálva már korábban közölte, hogy nincs szándékában leállítani a kampányt és a vitatott óriásplakátokat eltüntetni az utak mentéről. Jana Benková a párt szóvivője azt állítja: szó sincs magyarellenességről, állítólagos céljuk „a szlovák nemzeti büszkeség és a szlovák nyelv helyzetének megerősítése” Szlovákiában.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X