nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Újabb szigorítás
Már Putyinon sem mulathatunk?

Az orosz médiahatóság már a mémekre is rátette a kezét. Lehet, hogy búcsút kell intenünk a medvén lovagló vagy harkály hátán utazó Putyinnak?

nyest.hu | 2015. április 14.
|  

Oroszországban már viccelni sem szabad – legalább is híres emberekkel kapcsolatban. Az orosz hírközlési, információs és médiafelügyelet, a Roszkomnadzor az elmúlt héten tette közzé közleményét.

Eszerint tilos közéleti személyiség nevében hamis profilt létrehozni a közösségi oldalakon, illetve ennek segítségével posztokat közzétenni. Emellett a médiafelügyelet azt is megtiltotta, hogy ismert emberekről olyan mémeket hozzanak létre, amelyek nem kapcsolódnak a fotón szereplő közszereplő személyiségéhez. Véget vet vajon ez a nagyszerű Putyin-mémek áradatának?

A Washington Post orosz forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a rendelkezés tulajdonképpen nem új, csupán az eddig is létező politika pontosabb megfogalmazása. A kérdés annak nyomán került reflektorfénybe, hogy a moszkvai bíróság igazat adott Valerij Szjutkin énekesnek, aki feljelentést tett egy, az ő fotóját ábrázoló mém készítője ellen. A képen az énekes fotója alatt egy másik előadó közel sem hízelgő dalszövegrészlete található.

A Washington Post szerint arról egyelőre nem érdemes jóslásokba bocsátkozni, hogy a fenti intézkedés mennyiben fogja az orosz internetet befolyásolni. Ahhoz, hogy intézkedés történjen, ugyanis a sértett közszereplőnek a Roszkomnadzorhoz kell fordulnia – amit feltehetőleg sokan nem fognak megtenni.

Nem mindig manipulálom a választásokat. De amikor igen, akkor az emberek több mint 140%-a járul az urnákhoz.
Nem mindig manipulálom a választásokat. De amikor igen, akkor az emberek több mint 140%-a járul az urnákhoz.
(Forrás: memebase.cheezburger.com/)

Ám ha valóban komolyan beindul a cenzúra gépezete, akkor az csapást mérhet az orosz mémek világára. Pedig Putyin elnökről nap mint nap fergeteges képek és videók jelentek meg az interneten. Élvezzük ki őket most gyorsan?

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X