nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Putyin és mémjei

Az elnök a nyilvánosságnak azt mutatja, hogy aktív életet él, és fizikailag erős. Továbbra is dzsúdózik, fekete öves, tehát a legmagasabb szintre jutott versenyző, rendszeresen úszik és jégkorongozik.

MTI | 2012. szeptember 30.
|  

Ahogy közeledik Vlagyimir Putyin hatvanadik születésnapja, maró szatírák sorozata kezdi széttördelni az orosz államfőről kialakult macsóképet. A május óta újból a Kremlben lakó egykori KGB-kém hosszú hivatali ideje legnagyobb tiltakozó megmozdulásaival kénytelen szembe nézni, és független közvélemény-kutatók szerint a népszerűsége 50 százalék alá süllyedt. A Kreml egyik korábbi bennfentese lehetségesnek mondta, hogy a róla alkotott képet át kell formálni.

A régi szavazatszerző fogások – úgy mint lovaglás csupasz felsőtesttel, tigrislövés kábító lövedékkel – ma már az eredeti szándékkal ellentétesen hatnak, és inkább nevetségesek, ami felidézi az általa 12 évvel ezelőtt felváltott, vodkát vedelő Borisz Jelcin kigúnyolásának emlékét.

Putyin sokáig táplálta az elődjével ellentétben józan, életerős vezető képét. Több elemző szerint ha a jelenlegi mandátuma 2018-ban lejár, újabb hat évre meg akarja választatni magát. Nincs kézenfekvő utóda, és keményen a kezében tartja az irányítást a 140 milliós, nagy olaj- és gáztermelő országban. Szóvivője azt állítja, hogy nem sok figyelmet szentel október 7-i születésnapjának, mert túlságosan leköti a munkája.

„Még mindig Putyin az, akinek a jóváhagyására szükség van minden nagy üzleti döntéshez. Ő a végső döntőbíró” – fogalmazott egy Moszkvában élő vezető nyugati üzletember a Reuters brit hírügynökségnek.

A „remény repülése”

A Putyint célba vevő szatirikus támadások az internetre koncentrálnak, amely segített eltávolítani a kritika béklyóit, és olyan növekvő befolyású fórumnak bizonyul, ahol az elnök ellenfelei hangot adhatnak tiltakozásuknak. A világhálón néha pojácaként ábrázolják őt, ami sűrűn megtörtént az elődjével. Emlékezetes, hogy Borisz Jelcin egyszer egy pezsgős németországi vacsora után pálcát ragadott, és vezényelni kezdte a zenekart, egy másik alkalommal pedig kanalakkal játszott Kirgizisztán elnökének a fején.

Amikor Putyin ebben a hónapban bő fehér overállba bújt és repülős szemüveget vett fel, hogy egy könnyű repülőgép fedélzetén veszélyeztetett vonuló darvakkal együtt utazzon, pillanatok alatt összemontírozott képek és viccek árasztották el az internetet és a közösségi oldalakat. A „remény repülését”, amely azt szándékozott bemutatni, hogy fogságban született darvak hogyan követnek csapatban egy vezetőt, gyorsan nevetségessé tette egy blogger, aki szerint „mi már régen elveszítettünk minden reményt”. Egy Youtube-on megjelent videomontázs képein pedig sárga csőrrel és Superman-öltözékben repülve látható Putyin. Egy kiszivárogtatott, az orosz államfőt alfahímnek nevező amerikai diplomáciai táviratra történő utalásként egy képen a daruként ábrázolt elnök azt veti oda a darvaknak: „Én vagyon az alfadaru”.

Putyin nevetett a tréfákon, és ironikusan visszavágva úgy jellemezte az ellenfeleit, mint olyan „madarak, amelyek nem szeretnek csapatban repülni, és inkább magányosan fészkelnek”.

Elveszetté vált

Az ilyen kommentárok azonban csak további vicceket szülnek.
„Mindig bőven volt ok (gúnyolni Putyint). Most egy kicsit sajnálom is, mert nem olyan magabiztos, mint pár évvel ezelőtt – fejtette ki Szergej Jolkin karikaturista, aki rendszeresen kifigurázza az elnököt. – Egy kicsit elveszetté vált az elmúlt évben, és ez látszik az arculatjavító erőfeszítésein is.”

Amikor egy évvel ezelőtt bejelentette, hogy további hat évre vissza akar térni az elnöki pozícióba, és ezzel valószínűvé tette, hogy olyan sokáig lesz hatalmon, mint Leonyid Brezsnyev egykori szovjet vezető, forgalomba került egy olyan kép, amelyen az idő előtt megöregedett, rossz állapotban lévő Putyin arcát kopírozták Brezsnyev egyik portréjára. (Brezsnyev uralma a stagnálás emlékét idézi fel, és sokan attól tartanak, hogy az elnök új hivatali idejét is ez fogja jellemezni.)

Putyin és mémjei
Forrás: http://rserebrianyi.livejournal.com

Mikor tavaly decemberben Putyin kijelentette, hogy a tiltakozók által viselt fehér szalagot gumióvszernek nézte, megjelent róla egy fotó, amelyen kitüntetés helyett gumióvszer volt a mellére tűzve. Gleb Pavlovszkijnak, a Kreml korábbi szakértőjének az a véleménye, hogy Putyin népszerűségszerzésre tett erőfeszítései sorra kudarcot vallanak. Úgy jellemezte az elnököt, hogy „cár minden tartalom nélkül”.

„Komoly átalakításra van szüksége. Az oroszok szeretnek viccelni, és az elnökről szóló viccek gonosszá váltak. Sokan beléfáradtak” – fogalmazott Pavlovszkij.

Putyin és mémjei
Forrás: zastupnik.org

Rendszeresen úszik és jégkorongozik

A lakosság jelentős része, különösen vidéken, még mindig támogatja” – vetette ellen Lev Gudkov közvélemény-kutató. Ebbe nyilván belejátszik, hogy Putyin megzabolázta Oroszország függetlenségre törekvő régióit, köztük Csecsenföldet, ahol elindította a szeparatista lázadók elleni két háború közül a másodikat, kemény Nyugat-ellenes retorikája pedig segített helyreállítani az oroszok nemzeti büszkeségét.

Az interneten terjedő szatírák hatását ráadásul nehéz felmérni. Az Internet World Stats internetes oldal szerint Oroszországban 2011-ben majdnem 61,5 millió internethasználó volt, ami több, mint a lakosság 44 százaléka, ám az eMarketer közvélemény-kutató felhívja a figyelmet arra, hogy az orosz internethasználóknak mindössze 10 százaléka idősebb 55 évnél.

Minden gúnyos támadás ellenére még igen sok orosz van, aki szeretné megünnepelni Putyin születésnapját. Tolibzson Kurbanhanov tadzsik énekes dalt adott ki videón, amelynek a címe: Boldog születésnapot, elnök úr. Egyáltalán nem tűnik paródiának, és közvetlen folytatása a VVP (Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin) című dalnak, amely így kezdődik:

Üljünk le, és emlékezzünk azokra az évekre

Mikor nem volt velünk, és féltünk.

Egy évvel ezelőtt egy csapat fiatal nő azzal ünnepelte meg a politikus 59. születésnapját, hogy videofelvételt készítettek, amelyen alsóneműben és blúzban láthatók, amint születésnapi tortát sütnek az elnöknek. Putyin bírálóinak egy része is elismeri, hogy a politikust célba vevő gúny nem mindig talál célba.

Vegytiszta állami populizmus

Bár a vidéken élvezett támogatás lehetővé tette Putyin számára, hogy a márciusi elnökválasztáson megszerezze a szavazatok csaknem kétharmadát, Gudkov független, Levada nevű közvélemény-kutató csoportja augusztusban azt közölte, hogy az oroszoknak mindössze 48 százaléka vélekedik róla kedvezően, szemben a májusi 60 százalékkal.

A lemondását követelő állandó tiltakozó megmozdulásokra mindenesetre kemény választ adott az elnök. A tiltakozásokra, rágalmazásra és internethasználatra vonatkozó törvényeket megszigorították, a tiltakozások szervezőinek otthonait átkutatták, egyiküket kitiltották a parlamentből, és most egy másik személlyel együtt három év börtönbüntetés fenyegeti őket olyan vádak alapján, amelyeket tagadnak. A Pussy Riot nevű női punkbanda három tagját augusztusban börtönbüntetésre ítélték, mert Moszkva fő ortodox székesegyházában az oltár előtt profán módon tiltakoztak az elnök ellen.

Az elnök szövetségesei – sokan közülük gazdag üzletemberek, kollégák abból az időből, amikor még városi tanácsnok volt Szentpéterváron, illetve KGB-s veteránok – egyelőre semmi jelét se adták annak, hogy mást támogatnának, az ellenzék pedig továbbra is megosztott. „Amíg a társadalompolitikán keresztül be tudja váltani az ígéreteit, támogatja az állami tulajdonban lévő vállalatokat és növeli a nyugdíjakat – nyugodtan lehet mondani, hogy ez vegytiszta állami populizmus –, addig Putyin megőrzi a hatalmi bázisát” – szögezte le Gudkov.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Avatar 2012. október 1. 18:00

A Judoban NEM a fekete öv a legmagasabb fokozat. Azt csak az 1.-5. danig hordják, 6.-8. dan esetében vörös-fehér öv jár, 9.-10. dannál vörös öv -> ez a legmagasabb szint.

Információ
X