nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A "visszás demokráciapolitikai állapotok" miatt
Magyarokat tüntetett ki a Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezete

Sajtószabadság-díjjal tüntetett ki a Riporterek Határok Nélkül nevű nemzetközi újságíró-szervezet ausztriai tagszervezete magyar újságírókat pénteken Bécsben az Európai Bizottság képviseletének épületében.

MTI | 2011. december 12.
|  

Az évenként odaítélt elismerést idén Vásárhelyi Mária médiakutató, író és Rényi Pál Dániel, a Magyar Narancs újságírója kapta a magyar média helyzetével, illetve a médiatörvénnyel foglalkozó írásaikért. Mint azt Albert Rohan, a zsűri elnöke a díjátadó ünnepségen elmondta, a díj odaítélésénél figyelembe vették a magas szakmai színvonalat, valamint a magyar társadalom számára és európai szempontból is fontos témaválasztást is. A díjat évente ítélik oda, a demokratikus értékekért való aktív fellépésért.

Rubina Möhring, a Riporterek Határok Nélkül ausztriai szervezetének igazgatónője úgy fogalmazott, a Magyarországon megfigyelt „visszás demokráciapolitikai állapotok” miatt döntöttek úgy, hogy ebben az évben magyar újságírókat díjaznak.

„Magyarország természetesen nem Ukrajna és nem Kazahsztán, ott nem gyilkolnak meg újságírókat. De elbocsátják őket, százával” – mondta a díjazottakat méltató beszédében Paul Lendvai Ausztriában élő író, publicista. Lendvai annak a véleményének adott hangot, hogy „tovább folyik a tisztogatás a közmédiában”, s hogy a közszolgálati médiát illetően „nem lehet etikai normákról és professzionalitásról beszélni”. Paul Lendvai hozzátette, örvendetes, hogy vannak még pártoktól és külföldi konszernektől független sajtóorgánumok Magyarországon.

Az Európai Unió világszerte az emberi jogok védelmében lép fel. Ezt a munkát a hitelesség érdekében „a saját háza táján” kell kezdenie – mondta Richard Kühnel, az uniós képviselet vezetője. Felidézte, hogy az Európai Bizottság aggodalmának adott hangot a médiatörvénnyel kapcsolatban, s ennek hatására módosításokat hajtottak végre a jogszabályon. „A puding próbája az evés. A bizottság továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet és együttműködik a magyar hatóságokkal azzal a céllal, hogy a gyakorlatban is következetesen alkalmazzák a módosított törvényt” – mondta.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X