nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Irán: A rendszer ellen szóló újságírót börtönre ítélték és eltiltották a szakmájától

Egy év börtönre ítéltek egy neves reformista beállítottságú iráni újságírónőt.

MTI | 2010. június 9.
|  

Egy év börtönre ítéltek egy neves reformista beállítottságú iráni újságírónőt, akit halmazati büntetésként 30 évre szakmájától is eltiltottak – írta szerdán a mérsékeltnek tekintett, Sarg (Kelet) című napilap.

A 39 éves Dzsila Banijagub az elmúlt évek során betiltott reformista lapok számára dolgozott. Tavaly június 20-án vették őrizetbe férjével együtt, nem sokkal a Mahmúd Ahmedinezsád elnök újraválasztása elleni tiltakozásokat követően. Két hónappal később óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A tavalyi elnökválasztási kampány és az azt követő tiltakozások idején írt cikkei miatt, a rendszer ellen folytatott propaganda vádjával ítélték el az újságírót. Bátorságáért tavaly megkapta az amerikai székhelyű International Women's Media Foundation díját.

Férjét, az ugyancsak újságíró Bahman Ahmadi Amuit nemrégiben a reformista lapoknak írt cikkei miatt öt év börtönre ítélték. Több tucatnyi újságírót vettek őrizetbe az iráni hatóságok a tavaly júniusi elnökválasztások után, amelyeken az ellenzék szerint tömeges csalások történtek. Sokat közülük súlyos börtönbüntetésre ítéltek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X