nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • lap: @El Vaquero: Szeretném lezárni egy barátságos öleléssel ezt a diszkussziót... :) Nem tudom...
  2017. 10. 20, 06:57  Könnyű kis igécskék
 • El Vaquero: @lap: ja, jó, akkor nem kérdezgetem tovább feleslegesen. Szerintem általánosságban is jó a...
  2017. 10. 20, 04:49  Könnyű kis igécskék
 • lap: @El Vaquero: Nem volt énnékem bajom a kiss-szel/huggal. Hanem azt mondom, hogy a *give a k...
  2017. 10. 19, 18:29  Könnyű kis igécskék
 • El Vaquero: @lap: Ha a kiss/hug nem jó, akkor milyen példamondattal kérdezzem? Ez még nagyon kicsi min...
  2017. 10. 19, 17:27  Könnyű kis igécskék
 • lap: @El Vaquero: Micsoda kádszéli stílus... díjazom. És mint alant is említem, még a kiss és a...
  2017. 10. 19, 05:04  Könnyű kis igécskék
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A tényfeltárás mesterei: az Index és a Mancs

Jubilál a magyar újságírókat jutalmazó Pulitzer-emlékdíj. Idén a tényfeltárás került a fókuszba: az Index és a Magyar Narancs szerzői kapták a díjat.

MTI | 2010. március 23.
|  

Tényfeltáró újságírói munkájáért Bodoky Tamás, az Index főmunkatársa és Varró Szilvia, a Magyar Narancs újságírója kapta az idén huszadik alkalommal átadott Pulitzer-emlékdíjat. Sajtótörténet kategóriában az OSA Archívumnak ítélték az elismerést.

A díjak vasárnapi budapesti átadásakor Sipos Lajos, a kuratórium elnöke arról beszélt: a magyar média egésze továbbra sem a valósághű tájékoztatásra, a polgári és politikai szabadságjogok kiteljesítésére törekszik, s ezzel gyengíti a demokráciába vetett hitet. Indoklásában elmondta, ezt figyelembe véve döntöttek a kivételt jelentő tényfeltáró újságírók és az OSA archívum munkatársainak díjazása mellett.

Varró Szilvia, a Magyar Narancs újságírója a méltatás szerint bár határozott világnézetű ember, megállapításait tényekre alapozza, és kész szembemenni a többségi nézetekkel, legyen szó szociális ügyekről, a roma kisebbség diszkriminációjáról vagy a szélsőségesek térhódításáról. A zsűri Bodoky Tamásnak, az Index főmunkatársának következetes kitartását és konokságát díjazta, amit például a pécsi vízműtársaságról, illetve Kocsis István BKV-vezérigazgató korábbi működéséről és kapcsolati hálójáról szóló cikksorozata megírásakor mutatott.

Kiemelkedő jelentőségű dokumentációs tevékenységéért kapta a Joseph Pulitzer-emlékdíjat az OSA Archívum. A Közép-európai Egyetem sajtóarchívuma a közelmúlt dokumentumait, hanganyait és filmrészleteit őrzi és hozza a nyilvánosságra a Szabad Európa Rádió műsoraitól az állambiztonsági szolgálatok operatív jelentéséig. A díjat Rév István, az OSA igazgatója vette át.

A kuratórium elnökének tavalyi közlésével – miszerint csökkenteni akarják a díjak számát – összhangban idén nem osztottak ki életműdíjat. Ugyanakkor elismerést vehettek át a díjakról döntő kuratórium tagjai: Javorniczky István, Győrffy Miklós, Kepes András, Rangos Katalin és Sipos Lajos.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X