nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
közösségi térképezés
Lázár deák beájulna

Ha most elénk tennének egy üres lapot, amire le kellene rajzolnunk a környékünk részletes térképét, vajon mennyire lenne pontos és megbízható az eredmény? Az OpenStreetMap egy szabadon használható online térkép, amit bárki rajzolhat, így az szerepel rajta, ami a közösség számára fontos. A Google Mapsnél jobb térkép szabad adatokra épül, de üzleti célokra is használható.

Harangozó Ádám | 2015. április 22.
|  

Mindannyiunknak van egy mentális térképe a városról, faluról, ahol lakunk. Ahol sokat járunk, ott útba is tudjuk igazítani azt, aki nem ismerős a környéken: ismerjük az utcák nevét és elhelyezkedését, talán a fontosabb látnivalókat és boltokat is. Mentális térképünk szélei egyre fakulnak, ahogy távolodunk a sokszor bejárt területtől. Az igény, hogy könnyebben tájékozódjunk nagyobb területen is, átlássuk a környezetünk adta lehetőségeket indokolta a valódi térképek létrejöttét, standardizálását, sokszorosítását. A sokszorosított térképek a helyszínek módszeres felmérésére alapoznak, és megpróbálnak átláthatóvá és utazhatóvá tenni egy adott területet. A kartográfia sokat fejlődött az elmúlt évszázadok alatt, nagy utat tett meg a Magyar Királyságról készült első térkép óta, amely Lázár deák munkája volt valamikor 1528 előttről. A térképek készítéséhez viszont azóta is elsősorban gazdasági érdekek fűződnek, így ezek nem feltétlen azt jelenítik meg, ami számunkra fontos, hanem ami a térképkészítő szerint fontos a közösségnek – és el is adható annak.

Az OpenStreetMap egy szabadon szerkeszthető, online térkép, amely egyesíti a közösség érdekeit és a módszeres pontosságot. Az OSM úgymond a térképek wikipédiája, egy platform, amin bárki megjelenítheti, ami számára vagy szerinte a közösség számára fontos egy településen, legyen az túraútvonal, orvosi rendelő, köztéri szobor vagy bringatároló. Az így létrejött térképes adatbázist bárki szabadon használhatja, akár üzleti célokra is, mindössze meg kell jelölnie a forrást.

Az OpenStreetMap főoldala
Az OpenStreetMap főoldala

OpenStreetMap vs. Google Maps

Kézenfekvő a kérdés: minek ez mind, ha ott a Google Maps? Az egyik fő probléma a cég térképes szolgáltatásával, hogy annak a stratégiának a része, amely során a Google mindenhol jelen próbál lenni az életünkben. Ez nem csak amiatt problematikus, mert ki tudja, mennyire szól majd bele életünkbe a Google, ha nagyjából mindent tud rólunk, hanem mert monopóliumra törekszik az általa kínált szolgáltatásokban. Ha minden netes térképet a Google szolgáltat, akkor mindenki azt fogja látni, ami a Google-nek érdeke: azaz amiért fizetnek neki. Hisz pénzből él a Google is, ezért ugyanúgy, ahogy a keresési találatait, a térképes felületen feltüntetett pontokat is gazdasági érdekek diktálják. 

A Google-lel szemben az OSM tisztán szabad adatokra épül, nincs tulajdonosa, így nincs érdekeltsége sem. Az OSM honlapján látható térképen az jelenik meg, amit a közösség fontosnak talál, így nagyobb hangsúlyt kaphatnak a kulturális és szociális helyszínek, illetve a kisebb kereskedők. Mindemellett mára az OSM a legtöbb helyen megelőzte a Google Maps minőségét.

Kerékpáros útvonaltervezés a Merretekerjeken
Kerékpáros útvonaltervezés a Merretekerjeken

Egyre több honlap és szolgáltatás épít az OSM adataira és platformjára itthon is. A Merretekerjek például egy nonprofit térkép és útvonaltervező kerékpárosoknak, ahol előnyt élveznek a biztonságos, kerékpárbarát utak. A Köztérképen egy lelkes közösség gyűjti össze és fotózza le a köztéri szobrokat, majd OSM-térképen mutatják meg a szobrok helyszínét. Az Arcanum oldala régi képeslapokat helyez el arra a pontra, ahol a rajtuk látható fotó készült. A Route4You pedig feltünteti, hogy egy adott hely megközelíthető-e kerekesszékkel, babakocsival. (A térképük még csak demó, de hamarosan a magyar a verzió is működőképes lesz.) A Mol Bubi oldalán is OSM-térképet láthatunk.

Színes, szagos

A térkép főoldalán látható design csak egy lehetséges megjelenítése az OSM adatainak. Bárki letöltheti a teljes adatbázist, és készíthet egy saját térképet, ahol az illető maga választhatja ki, mit és hogyan jelenít meg. A térkép pedig annak köszönheti a minőségét, hogy a szerkesztők folyamatosan frissítik, így egy új út, egy ledózerolt épület vagy egyéb változás igen hamar megjelenik a térképen. Az OSM hátránya a Google Maps-szel szemben, a Street View hiánya, ám szép lassan, közösségi úton-módon ez is megoldódik: rengeteg mobillal vagy akciókamerával készített felvételből összetevődnek szabadon használható utcaképek.

A magyar OSM-közösség több csatornán vitatja meg a felmerülő problémákat, új lehetőségeket: van levelezőlista, Facebook-csoport, havi rendszerességű (ám kissé túl tech-orientált) meetup. A térkép lelkét mégis főleg a „cselekedj helyben” elve adja, azaz amikor a felhasználók megrajzolják az általuk legjobban ismert helyet: a lakóhelyüket és környezetét.

Bárki lehet kartográfus

A szerkesztés alapját a Bing által kölcsönzött műholdkép képezi, amelyet az OSM-esek csak szerkesztési célra használhatnak, az ezen látottakat tudják átrajzolni a térképre. Emellett egyre többen döntenek úgy, hogy ortofotójukat (koordinátákkal ellátott, függőleges légifotó) felajánlják az OSM számára vagy szabadon elérhetővé teszik, így egyre jobb minőségű térképet lehet rajzolni Magyarországról. Ennek remek példája Törökbálint.

A térképet többféle módon szerkeszthetjük. Regisztráció után a honlapon találjuk az úgynevezett iD-szerkesztőt, ami egy könnyen használható vizuális szerkesztőfelület, ahol rajzolhatunk, majd felcímkézhetjük a létrehozott objektumot (ház, földút, vegán étterem, stb.). Haladóbbak letölthetik a JOSM-et, ami jóval több funkcióval rendelkezik. Ezen kívül számos mobilapplikációval is tudjuk szerkeszteni, illetve használni a térképet. Kezdetnek érdemes ellátogatni az OSM wikire, ahol megtanulhatjuk a szerkesztést az alapoktól kezdve.

Az OpenStreetMap szerkesztése remek helyismereti gyakorlat. Kis részben játék, ahol újra felépítjük a világot, hogy jobban megismerjük, és megértsük, min lehet javítani. Nagyobb részt mégis komoly adatfelszabadítási háború, amely során visszaadjuk a köznek a jogot, hogy pontosan ismerhesse saját környezetét, fizetés nélkül tudhassa, mi hol található a világban.

Felhasznált irodalom és olvasnivalók

OpenStreetMap

OSM wiki angolul

OSM wiki magyarul

OSM-kézikönyv angolul

Social Cartography: The Art of Using Maps to Build Community Power

Switch2OSM

Why the world needs OpenStreetMap

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
15 andrisi 2015. április 23. 17:21

Teljesen feleslegesnek és károsnak is tűnik ez a jobb/rosszabb összehasonlítás a Google Maps-al. Az OSM tényleg bámulatos dolog, ugyanúgy, mint a GM, csak másképp. Felesleges unfair összehasonlításokkal operálni, csak azért mert annyira hiszünk valamiben.

Az OSM saját szerver nélkül pl. igazán nem használható komoly felhasználásra. Ilyen célra valamelyik az OSM-et - hát igen, pénzért - szolgáltató céget kell igénybe venni mint a Mapnik, vagy saját térkép-szervert tartani fel, ami meg elég húzós dolog. Ha az OSM "légyszi ne használd túl sokat" webes szolgáltatását (nem az adatokat, hanem a felhasználó által látott térképet) annyian használnák, mint a Google Maps-t, azonnal bekrepálna az OSM Foundation infrastruktúrája. Ez nem jobb vagy rosszabb dolog, csak adottság. A Google térképét eszméletlenül sokan használják, magán és profitorientált célra, aminek fentartása sok-sok pénzbe kerül. Pl. egy műholdat is vettek hozzá, hogy jobbak legyenek a térképeik, míg, ahogy a cikk is említi, az OSM ezt mástól kölcsönzi, ingyen. A Google (tapasztalataim szerint) sokkal jobb cím-ről helyre fordító (Geocoding) API-val rendelkezik, míg az OSM-ből sokkal többféle adat nyerhető ki, s ez tényleg ingyen - és ráadásul rá lehet tenni egy Google térképre is. Lehetne folytatni, de minek. Legyen kecske is, káposzta is! :-)

14 lcsaszar 2015. április 23. 14:28

@Fejes László (nyest.hu): Köszönöm, most már világos a különbség.

13 Fejes László (nyest.hu) 2015. április 23. 11:53

@lcsaszar:

Szabad szoftver – free softver

Ingyenes szoftver – freeware

12 Törzsmókus 2015. április 23. 11:31

@lcsaszar: a szabad szoftver úgy mondják: FLOSS az ingyeneset pedig: freeware.

kevésbé hivatalosan: ‘free as in free speech’ vs ‘free as in free beer’

11 Törzsmókus 2015. április 23. 11:28

@lcsaszar: az „informatikai köztudatban” pont hogy rengeteg problémát okoz a ‘free’ szó kétféle jelentése. emiatt sokan próbálták a ‘libre’ szót kölcsönvenni az angolba, nem túl sok sikerrel. a nem-angol nyelvek pont hogy sokkal jobb helyzetben vannak, mert egyszerűen megkülönböztethető a két jelentés. lásd még: en.wikipedia.org/wiki/Gratis_versus_libre

10 lcsaszar 2015. április 23. 11:24

Hogy mondják a szabad szoftvert angolul? És az ingyenes szoftvert?

9 Fejes László (nyest.hu) 2015. április 23. 10:52

@lcsaszar: Te magad írod le, hogy mi a különbség, akkor hogy nevezheted hibásnak? A nyest cikkei pl. ingyenesek, de a szövegek nem szabadok, ti. nem közölheted újra őket. A szabad adatokhoz ingyen hozzáférhetsz, és magad fel is használhatod őket. A szaabd szoftvert nem csak ingyen használhatod, de módosíthatod is, sőt sok esetben a módosított változatot akár pénzért árulhatod is.

8 lcsaszar 2015. április 23. 10:26

@MolnarErik: Igen. Tükörfordításról akkor beszélünk, amikor egy több jelentésű idegen szó (free) gyakoribb jelentését (szabad) használja a fordító, holott a kevésbé gyakori (ingyen, ingyenes) használata lenne helyes. A konkrét esetben talán még az a jelentésbeli különbség is bejátszott, hogy a "szabad" jelentéstartalmában benne van mind az ingyenesség, mind a kötetlen felhasználhatóság, szemben az "ingyenes"-sel, ami csak annyit jelent, hogy nem kell érte fizetni, de a használatára lehetnek megkötések. Mindegy, így terjedt el az informatikai köztudatban, nincs mit tenni.

7 MolnarErik 2015. április 22. 16:54

@lcsaszar: Mint oly sok más a magyar nyelvben.

6 lcsaszar 2015. április 22. 16:04

Tükörfordítás

5 Fejes László (nyest.hu) 2015. április 22. 14:03

@LAttilaD: Aj, be nagy kár, hogy mindenki szembe jön az autópályán! www.google.hu/search?q=%22szabad+adat%22

www.google.hu/search?q="ingyenes+adat"

Az utóbbi különösen tanulságos...

4 Janika 2015. április 22. 14:02

@LAttilaD: amit írsz butaság. Egy alkalmazás, program is lehet szabad, olyanyira hogy még szabad szoftver is van, meg ezzel foglalkozó alapítvány:

fsf.hu/about/mivel-foglalkozunk/mi-a-szabad-szoftver/

3 LAttilaD 2015. április 22. 13:38

Szabad adat: olyan adat, ami nem sínylődik börtönben. Az az adat, amiért nem fizettek: ingyenes adat. De tudom, hogy öt év múlva már nem lehet lejátszani a Hidegen fújnak a szeleket a gyerekeknek, mert meg fogják kérdezni, mi az, hogy szabad élet, szabad madár, hát régen ezekből volt fizetős is?

2 grin 2015. április 22. 09:22

Ha már NYEst akkor "OpenStreetMap Foundation", két szó. :-]

Amúgy fontos megérteni hogy az OSMF nem „gazdája” az adatoknak, hanem inkább üzemeltetője: a Wikipédiához hasonlóan az OSM (OpenStreetMap) szabad licenc (wiki.osmfoundation.org/wiki/License) alatt kerül közzétételre így nincs „tulajdonosa” vagy „gazdája”: bárki bármikor az egészet megfoghatja és legálisan felhasználhatja. Az adatokat „jogilag” vagy „műszakilag” sem veheti el a köztől senki. Pont ez a szépsége is: amit beleszerkesztesz az biztos hogy felhasználható lesz számodra is, nem járhatsz úgy hogy szerkeszted a Google Map Makert vagy mondjuk a Waze térképet de a jog szerint még arra sincs lehetőséged hogy a saját munkádat elmentsd, felhasználd vagy akár visszakérd tőlük.

Az OSM egyébként akkor válik egyre jobbá ha mindenki (akár csak egy *picit*) belerajzolja a környékét, az általa jól ismert helyeket, POI-kat vagy házszámokat; minél többen javítják annál jobban használható lesz számukra is. Sőt, az OSM mindenkinek jobbá válik akkor is ha valaki pénzt keres vele, hiszen csak akkor tudja megtenni ha valami pluszt hozzá tesz, és ezután amúgy is érdeke lesz hogy ő is támogassa a pontosságot, a hibák javítását, a fejlődést.

Persze nem kötelező: lehet használni szabadon akkor is ha nem teszel hozzá semmit. :-)

Akit érdekel hogy mik vannak a kulisszák mögött azoknak pár link:

wiki.openstreetmap.org/wiki/User:Grin/bookmarks/hu

grin.hu/maps/osm/map1.html#zoom=15&lat=4...&overlays=TTFFFFFTFF

1 Yogi 2015. április 22. 07:07

Természetesen az OSM-nak is van gazdája: az Open Street Map Foundation.

Információ
X