nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A világ egyik első weblapja

Egy 1991-ből származó, történelmi jelentőségű weblapmatuzsálem került elő a világ első weboldalának felkutatását célzó keresés során.

MTI | 2013. május 28.
|  

Az értékes lelet azután került elő, hogy az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) április végén felhívást intézett a nagyközönséghez a világháló korai napjaiból származó fájlok, hardverek és szoftverek felkutatása céljából. Az összegyűjtött anyagot olyan virtuális kiállítás létrehozásához akarják felhasználni, amelyből a nagyközönség is megismerhetné, hogy milyen volt egykor a világháló.

Tim Berners-Lee és Robert Cailliau a CERN munkatársaként kezdtek bele az első weblap elkészítésébe. Munkamódszerük miatt azonban a felhasznált fájlok és adatok elvesztek. „Amikor frissítettek valamit, egyszerűen kicserélték vagy felülírták a korábbi fájlt” – mondta Dan Noyes, a CERN kommunikációs csoportjának munkatársa. A párosnak fogalma sem volt arról, hogy amin dolgozik, az ilyen nagy hatással lesz a későbbiekre, ezért nem érezte szükségét annak, hogy másolatokat készítsen.

A világháló kifejlesztése 1989-ben kezdődött meg, és az első weblapot 1990-ben rakták össze, ám arról nincs másolata a CERN-nek. A szervezet birtokában lévő legrégebbi másolat 1992-ből való. Az első weblap felkutatására irányuló keresés azonban gyümölcsözőnek bizonyult, mivel előkerült annak az oldalnak a másolata, amelyet Tim Berners-Lee használt 1991-ben a világháló gondolatának népszerűsítéséhez és támogatók szerzéséhez.

Noyes rámutatott: Sir Tim számítógépen őrizte a fájlokat, és a gépet hordozta magával, hogy demonstrálja a benne rejlő lehetőségeket. Szerencsére az egyik ember, akinek megmutatta munkáját, amikor az Egyesült Államokban volt, a Hypertext 91 konferencián, megőrzött egy másolatot a weblapról. Ennek elsősorban az volt az oka, hogy az illetőnek ugyanolyan Next számítógépe volt, mint amilyet Sir Tim használt a bemutatóhoz – magyarázta Noyes.

A szakemberek szerint ez a számítógép a világháló hajnalából származó egyéb relikviákat is rejthet, de ezekhez egyelőre nem tudnak hozzáférni, mivel hiányzik a merevlemezhez szükséges jelszó. Noyes szerint azonban a szakemberek minden erejükkel azon vannak, hogy megtalálják a kódot, és megszerezzék a lemezen lévő összes fájlt – adta hírül a BBC hírszolgálata.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X