nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Kevés Hiba Garancia!

Üzleti ajánlatot kaptunk helyesírási hibáink javítására. Mi azonban nem tudunk élni a lehetőséggel.

nyest.hu | 2014. december 17.
|  

Ha valaki azzal keresi a kenyerét, hogy mások helyesírási hibáit javítja, nem árt, ha valóban tud helyesen írni. De ha ez túlzás is, az mindenképpen elvárható lenne, hogy legalább a reklámként kiküldött levélben, szórólapban ne legyen helyesírási, formai hiba: olyasmi, amivel a szerző a saját hozzá nem értését bizonyítja. Mert végül is ez az egyetlen olyan szöveges dokumentum, ami az illető rátermettségét igazolhatja a potenciális megrendelő számára. Levelet kaptunk, lájf!

Hibás az oldalunk: vannak rajta helyesírási és elgépelési hibák is. Ez természetes dolog, nem szoktunk nagy ügyet csinálni belőle, és ha olvasóink szólnak, rendszeresen javítjuk a hibákat, és megköszönjük a figyelmeztetéseket. A helyesírási hiba és az elgépelés közé mi azonban nem tennénk egyenlőségjelet.

Önjelölt üzletfelünk rögtön ki is ragad kettőt, mindkettőt egy kommentből. Ebből aztán kiderül, hogy nemhogy el nem olvasta, de még meg sem nézte portálunkat. Így nyilván azt sem tudja, hogy a Mindennapi helyesírás című rovatban rendszeresen írunk a helyesírásról... Többek közt éppen az olyan hibás reklámszövegekről, mint az ő helyesírási szolgáltatást reklámozó levele. Akkor most mi akasztjuk föl a hóhért.

Levelet kaptunk, lájf (Nagyításhoz kattintson a képre!)
Levelet kaptunk, lájf (Nagyításhoz kattintson a képre!)
(Forrás: nyest.hu)

Persze mi nem fogunk pénzt felszámolni, pedig tíz hibát kapásból találtunk a rövidke levélben. Rövidre fogjuk, íme, mi ezeket javítanánk ki mindenképp a levélben:

  1. Üdvözlöm! – Ez egy hivatalos levélben nem illő, nem szokásos megszólítási forma.
  2. elgépelési (helyesírási) – A zárójel azonosságot implikál, az írásforma így félrevezető.
  3. ...remélem nem haragszik meg – A remélem után vessző kell, hiszen ez a főmondat.
  4. ...ellenőrzöm, ezzel a tevékenységgel... – A vessző helyére inkább pontosvesszőt tennénk.
  5. Kevés Hiba Garancia – Ez a szerkezet nyelvtanilag hibás. A helyesírása már csak hab a tortán a három nagy kezdőbetűvel.
  6. ...NEM KELL FIZETNIE! – A kijelentő mondat végére pontot teszünk. A csupa nagybetűs kiemelés igen otromba választás, mi ELKERÜLNÉNK!
  7. ...ha továbbítaná neki! – A kijelentő mondat végére pont kerül.
  8. Az egyik leggyakoribb hiba. – Ez nem egy mondat.
  9. ...megjelenését és azonnal kiderül! – Az és elé, mivel tagmondatokat kapcsol össze, vesszőt kell tenni.
  10. ...megjelenését és azonnal kiderül! – A mellérendelő viszonyban levő tagmondatok esetén az összetett mondat végére az utolsó tagmondat modalitásának megfelelő írásjel kerül, ami ebben az esetben a pont.

Számtalanszor leírtuk már, hogy az akadémiai helyesírás mindenen felüli alkalmazása, és minden helyzetben való differenciálatlan számonkérése teljesen fölösleges és amúgy is reménytelen vállalkozás. Azt is sokszor megfogalmaztuk már, hogy „ahány ház, annyi helyesírás”: azaz sokan gondolják az akadémiai normát nem követő saját írásmódjukról, hogy az az egyedüli helyes. Abban az esetben azonban, amikor valaki azt a szolgáltatást ajánlja pénzért, hogy az akadémiai norma szerint javítja ki szövegeinket, úgy gondoljuk, átverés, ha végül mégsem ezt teszi.

Kevés Hiba Garancia!
Forrás: Wikimedia Commons / Pieter Brueghel the Elder (1526/1530–1569)

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 El Vaquero 2014. december 18. 06:53

A levél tényleg szánalmas, még ha a jövedelmét is próbálja kiegészíteni szegény hallgató. Legalább csinálná színvonalasan. A weboldalán is vannak érdekes dolgok. Az egészről eszembe jut két régi fórumaláírás:

„Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!”

„A mai fiatalság azt hiszi, hogy ha trágárságokkal tűzdeli tele a mondanivalóját, akkor azzal egyénivé válik. De mekkorát tévednek a nyomorult kis g*cik…”

Információ
X