nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Dél-szlovákiai önkormányzatok
Kevés a kétnyelvű honlap

Dél-Szlovákiában 511 vizsgált település közül csak 432-nek van honlapja, magyar nyelven az alapinformációk pedig mindössze 179 honlapon találhatóak meg – derült ki a Pro Civis Polgári Társulás felméréséből, amelyet a társulás által kiadott Önkormányzati Szemle legújabb számában tették közzé.

MTI | 2012. október 8.
|  

„A Pro Civis Polgári Társulás felmérést készített arról, miként használják a dél-szlovákiai önkormányzatok korunk legkorszerűbb kommunikációs eszközét, az internetet a lakossággal való kapcsolattartásban” – közölte a szervezet az MTI-vel.

A 432 működő honlappal rendelkező település kevesebb mint 60 százaléka, vagyis szám szerint 253 tartalmazott önkormányzati (általános érvényű) rendeletet szlovák nyelven. A magyar nyelv használata ezen a téren minimális, ugyanis ezek az általános érvényű rendeletek magyarul mindössze két honlapon voltak olvashatóak.

A vizsgált honlapok közül 120 tartalmazott különböző formanyomtatványokat és űrlapokat, magyar nyelven ez négy honlapon érhető el. „Az önkormányzati honlapokon a magyar nyelv használatát semmilyen jogszabály nem korlátozza” – hangsúlyozza közleményében a civil szervezet.

A Pro Civis Polgári Társulás célja a magyar nyelv regionális nyelvvé emelése Szlovákiában. A közelmúltban a szervezet hiánypótló kétnyelvű törvénytárat adott ki, illetve eljuttatta a magyar tanítási nyelvű általános iskolákba és magyar nevelési nyelvű óvodákba a hivatalosan is használható szlovák-magyar iskolai és óvodai beiratkozási űrlapokat. A társulás adja ki továbbá az Önkormányzati Szemle című folyóiratot, amely a dél-szlovákiai településeknek nyújt tájékoztatást a nyelvhasználati lehetőségekről.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 pind 2012. október 9. 16:23
Információ
X