nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Itt sütik a leghasább burgonyát!

Gasztronómia és helyesírás rejtett összefüggéseit tárjuk föl Mindennapi helyesírás című sorozatunk aktuális részében. Jó étvágyat kívánunk!

nyest.hu | 2014. június 11.
|  

Elrettenthet-e valakit, ha egy étterem napi ajánlata rossz helyesírással van kiírva? – Ádám története arra példa, hogy igen, ez is előfordulhat. Miután elolvasta, és a következő képen meg is örökítette a menüt, inkább továbbment. A mindennapi helyesírás úgy látszik, némileg befolyásolhatja, hogy a mindennapi betevő falatunkat hol is fogjuk elfogyasztani. Gasztronómiai és helyesírási ínyenc falatok következnek!

Az ételek neveit sokszor tényleg nem könnyű leírni. Egyrészt vannak különböző idegen eredetű kifejezések, amelyeknek a helyesírása gondot okozhat: marseille-i halleves, dijoni csirkemell, mozzarella, kapucsínó stb. Másrészt az összetételek itt is igen gyakoriak: borsóleves, francia hagymaleves, vaníliasodó, de töltött káposzta, rakott zöldbab. Az Ádám által küldött táblán az aktuális napi menüben szinte mindenféle ínyencségre bukkanhatunk:

Ínyencségek...
Ínyencségek...
(Forrás: nyest.hu)

A brokkoli kifért volna két k-val is, ha egybeírják, és nem kell szóközt kihagyni: brokkolikrémleves. (Csak hat szótag, tehát nem kell a kötőjel!) Tény, hogy a dijoni pulykamell esetében némi tipográfiai átrendezés lett volna szükséges, ha ly-nal írják ki.

A legviccesebb mégis a hasább burgonya jelzős szerkezet, amely ha tényleg egy középfokban álló melléknévi minőségjelzőből és egy főnévi alaptagból állna, akkor külön kéne írni: hasa burgonya, hasább burgonya. Itt sütik Pest leghasább burgonyáját! Kiábrándító ehhez képest, hogy a hasábburgonya egy szó, valóban van benne két b, de abból az egyik a krumplié.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Evelinha 2014. augusztus 16. 08:27

Ínyenc falatok? Nekem ez eléggé kannibál helyesírási megoldásnak tűnik... :)

Információ
X