nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
oo, mint book
Ingyenes e-könyvolvasók Androidra

Az egyik szép, a másik okos, viszont PDF-et a két vetélytárs egyike sem tud megnyitni. Azért sokra képesek, és számos meglepetést tartogatnak. Magyar menürendszer kellene, vagy éppen éjszakai üzemmód? Ha androidos mobiltelefonunk van, érdemes kipróbálnunk rajta az olvasást!

Takács Boglárka | 2011. szeptember 28.
|  

E-könyves tesztsorozatunkban ezúttal két Android platformon futó, ingyenes e-könyvolvasó alkalmazást próbáltunk ki. A Cool Reader és a Moon+ Reader az Android piactér letöltési és népszerűségi listáin egyaránt előkelő helyen szerepel. De lehetünk velük minden tekintetben elégedettek? Mindkét programot egy 2.2-es verziószámú Androidot futtató Motorola Defy mobiltelefonon teszteltük – ennek a készüléknek elég nagy a képernyője ahhoz, hogy kényelmesen olvashassunk rajta, a többi már az alkalmazásokon múlik!

Ha weboldalakat böngészhetünk vele, miért ne olvashatnánk könyveket is?
Ha weboldalakat böngészhetünk vele, miért ne olvashatnánk könyveket is?
(Forrás: Wikimedia Commons / Crusier and Android Developers / CC SA 3.0)

Cool Reader

A már harmadik verziójánál tartó Cool Reader Vadim Lopatin orosz fejlesztő alkotása. (Mivel Lopatin orosz nyelvű weblapján is angolosan írja a nevét, mi szintén ennél az írásmódnál maradtunk. A név ejtése egyébként [vagyim lopátyin].) A program nem csak Androidon futtatható, hanem Windowson és Linuxon is, sőt egyes e-könyvolvasókra is telepíthető. Állítólag a Magyarországon kapható és általunk korábban tesztelt Koob3 olvasón is fut, habár ezt sajnos nem tudtuk kipróbálni. A legtöbb funkciót viszont az androidos változat tartalmazza.

Arra mi sem számítottunk, hogy a Cool Reader mindent megnyit. Mégis meglepve tapasztaltuk, hogy olyan formátumokkal is megbirkózik, amelyeket a hivatalos oldala nem sorol fel! A népszerű MobiPocket PRC hiányzik a listából, de nekünk működött. Mivel az ePub állományokkal szintén elboldogul a program (feltéve, hogy nem tartalmaznak másolásvédelmet), így a két legfontosabb e-könyves formátumot lefedi. Apró kellemetlenség volt csak emellett, hogy a mi PRC-jeinkben a tartalomjegyzékkel nem tudott mit kezdeni. Pozitív meglepetés volt viszont a minimumkövetelménynek tekinthető TXT, RTF mellett a jó DOC támogatás. Sajnos PDF-eket a Cool Reader egyáltalán nem tud megnyitni, azokhoz más alkalmazásra lesz szükségünk.

Érdemes az első használat előtt végignézni a beállításokat. Mindenképpen kapcsoljuk be azt az opciót, ami lehetővé teszi a Cool Readernek, hogy akkor is bekapcsolva tartsa a telefon képernyőjét, amikor a telefon magától egy idő után elsötétítené. Különben még gyors olvasás mellett is rendszeresen előáll az a kellemetlen helyzet, hogy egy pillanatra felnézünk, és már el is tűnt a szöveg. Ez a funkció az Options menüben a jobb szélső fül alatt található, Override system backlight timeout címszó alatt.

A Cool Readeren látszik, hogy telefonra készült, és nem e-könyvolvasóra: jók és átgondoltak az érintőképernyős megoldások, és emellett könnyen testre lehet szabni az olyan e-inkes készülékeken nem létező, de mobilos olvasásnál rendkívül fontos tényezőket, mint a képernyő fényereje vagy a háttérkép. Az alapértelmezett, pergamenszerű papírra hajazó háttér első ránézésre kicsit röhejes, de hosszú olvasásnál is meglepően kényelmes.

A valódi könyvek sem mindig ennyire könyvszerűek.
A valódi könyvek sem mindig ennyire könyvszerűek.
(Forrás: Vadim Lopatin / GNU GPL)

Az érintőképernyős lapozás gyakran idegesítő, de itt meglepően jól működik. Igény szerint lehet a hangerőszabályzó gombbal is lapozni, de mi ezt kényelmetlenebbnek találtuk. Azt a beállítást talán érdemes lekapcsolni, hogy hosszabb nyomásra tíz lapot ugorjon, mert a mi készülékünkön elég megbízhatatlanul érzékelte a nyomást, és időnként nagyokat ugrott. Egyszerű éjszakai módra állítani a programot, ilyenkor a háttér sötét és a szöveg világos. A következő orosz nyelvű bemutató videóban ez is látszik, 0:45 körül:

Több napi használat során háromszor tapasztaltunk kisebb fagyást, de ilyenkor az Advanced Task Killerrel le tudtuk állítani a programot. A hangos felolvasást nem sikerült beüzemelnünk (vagy hibaüzenetet adott, vagy egyáltalán nem csinált semmit), de ezen kívül mindennel elégedettek voltunk. Nagyon szép gesztus, hogy az alkalmazás teljesen ingyenes, nincsen fizetős verziója. Igény szerint megvásárolhatjuk az egy, három és tíz dolláros adakozó csomagokat – ezek semmit sem csinálnak, de meglesz az az érzésünk, hogy segítettük a fejlesztőt.

Moon+ Reader

Be kell vallanunk, fogalmunk sincs, ki készíti a Moon+ Readert  – a hivatalos honlapon csak egy kósza emailcímet találtunk. Mindenesetre az, hogy a weboldal az angol mellett kínai változatban is létezik, kínai fejlesztőre enged következtetni. A felhasználói felület emellett átállítható számos más nyelvre is, meglepetésre a magyar szintén közöttük van: a fordítás Danyi Máté nevéhez fűződik. Sok benne az apró hiba – elütések, kimaradt vesszők – és habár ez nem megy az érthetőség rovására, azért meglehetősen zavaró.

Nem ártott volna egy lektor.
Nem ártott volna egy lektor.
(Forrás: Takács Boglárka)

A Cool Readerrel szemben a Moon+ Reader létezik fizetős változatban is. Ez utóbbi annyiban kínál többet, hogy van benne hangosfelolvasás-üzemmód, illetve a menüben nem foglalják a helyet a hirdetések. Emellett még beleraktak néhány kisebb extra fizetős funkciót is, például a bluetoothos headsetünk nyomógombjait is felhasználhatjuk a program irányítására. Egyszerű olvasásra az ingyenes verzió tökéletesen megfelel, mi is ezt teszteltük.

CHM

A CHM eredetileg a Microsoft súgóformátuma volt, de több e-könyv is létezik ilyen formátumban: ezek főleg olyan szakkönyvek, amelyekben sok kereszthivatkozás található.

Sajnos a Moon+ Reader nem sok formátumot ismer: az ePub működik, de a PRC-vel a szoftver egyáltalán nem tud mit kezdeni. PDF-re ne is számítsunk, de annál furcsább, hogy RTF sincsen, viszont CHM van! (Igaz, a mi tesztállományunkban az idézőjelek helyett krikszkrakszok jelentek meg.) Persze lehet mondani, hogy konvertáljunk mindent ePubra az asztali gépünkön, és ez valóban járható út, de fölösleges időpazarlás.

Az alapértelmezett beállítások nekünk kevésbé voltak rokonszenvesek, mint a Cool Reader esetében – kimondottan sokat kellett rajtuk állítgatni, mire az olvasás tényleg kellemes élményt nyújtott. Viszont itt még egyszerűbb éjszakai üzemmódra állítani a megjelenítést, és sokféle egyéb funkciót is beépített a rejtélyes készítő, köztük meglehetősen furcsákat. Van például automatikus görgetés, ráadásul a kezelőfelületen meglehetősen hangsúlyos helyen – ez tényleg ennyire fontos? Az akadálymentességet mindenesetre biztosan növeli. Talán nagyobb érdeklődésre tart számot a sokoldalú szövegkiemelő, ami számos különböző szótár-alkalmazással is együtt tud működni. A következő videóban megtekinthetjük:

Nagyon hasznos a beépített internetes könyvtár, ennek a segítségével számos nagy e-könyves adatbázisból tölthetünk le szövegeket. Értelemszerűleg az aktuális bestsellerekhez nem fogunk tudni ingyen hozzájutni, de a klasszikusok között is bőven találhatunk érdekességeket. A Cool Readerben is van hasonló lehetőség, de igencsak eldugva (a fájlkezelőben kell az OPDS Catalogs könyvtárra bökni), itt viszont sokkal jobban beleépül a kezelőfelületbe.

Néhány fagyással a Moon+ Reader használata közben is találkoztunk, sőt belefutottunk egy meglehetősen idegesítő programhibába, amikor lapozáskor mindig felvillant egy pillanatra a legelső oldal; szerencsére az alkalmazás újraindításával megszűnt a hibajelenség.

Melyiket válasszuk?

Mi a Cool Readert szerettük jobban – ebbe belejátszott a széles körű formátumtámogatás mellett a szép olvasási kép is. A Moon+ Readert többet kell piszkálni, viszont többet is tud. Mindkettő színvonalas program, és emellett ingyenesek, úgyhogy bátran próbáljuk ki őket!

Természetesen sok más e-könyvolvasó alkalmazás létezik Androidra – a számuk egyre növekszik, és egyre több mindenre képesek. Legközelebb két másik szoftverrel folytatjuk!

További olvasnivaló

Cool Reader: Hivatalos honlap / Android Market

Moon+ Reader: Hivatalos honlap / Android Market

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 prezzey 2011. szeptember 28. 16:15

@benoe: igen, az is lesz majd, valószínűleg az Aldikóval egy cikkben.

Mindenkinek: vasárnap estig nem leszek gépközelben, úgyhogy nem fogok tudni válaszolni a kérdésekre!

1 benoe 2011. szeptember 28. 14:45

Van ám olyan, hogy Kindle for Android.

market.android.com/details?id=com.amazon.kindle

Az is ingyenes, és tök jól megjeleníti a PRC-ket, ePub-okat, állítgatni lehet a fontokat - viszont nem görbíti a lapokat lapozáskor.

Egy tudnivaló van: a könyveket az SD-kártya "Kindle" alkönyvtárába kell másolni, ahol a szoftver megtalálja azokat, amikor elindul. (Egészen pontosan: a "mnt\sdcard\kindle" alkönytárba, ahogy az USB tárolóként látható okostelefonon látjuk.)

Információ
X