nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
E-könyvolvasó-teszt
FBReader: Orosz világhódító a telefonon

Legyőzheti-e orosz diákok házi feladatként fejlesztett programja a legnagyobb e-könyves cégeket? A funkciókkal telezsúfolt FBReadert elégedett emberek milliói használják, pedig nem állt mögé a globális tőke. Mi is kipróbáltuk.

Takács Boglárka | 2012. július 12.
|  

Az FBReader az egyik legnépszerűbb androidos e-könyvolvasó program, és nem ok nélkül: sokkal többet nyújt, mint akár a Kindle mobilverziója. Szinte minden átállítható benne, számos nyelven beszél, gyors és kényelmes. Pedig lehet, hogy el sem készült volna, ha alkotóinak nem kötelező programozniuk valamit...

Psion Series 3a. Az FBReader ilyen régi gépek szövegformátumát is felismeri
Psion Series 3a. Az FBReader ilyen régi gépek szövegformátumát is felismeri
(Forrás: Wikimedia Commons )

Intergalaktikus uralom

Az FBReader nem a Facebook Reader rövidítése – mint mi elsőre gondoltuk –, hanem a Free eBook Readeré ('ingyenes e-könyvolvasó'). A programnak elsősorban az androidos változatát fejlesztik aktívan, de létezik FBReader különböző Nokia-telefonokra is, sőt ha nagyon akarjuk, akár asztali Windows vagy Linux alatt is futtathatjuk.

Az FBReader első változatát eredetileg a szentpétervári Modern Szoftverfejlesztési Akadémia hallgatói készítették szakmai gyakorlatuk keretében. (Érdemes megjegyezni, hogy a négy hallgatóból kettő nőnemű.) A volt hallgatók ma különböző egyetemeken dolgoznak – matematikusként, számítástudósként –, az FBReader fejlesztését nem ők viszik tovább. Az első publikus változatot Nyikolaj Pulcin készítette el, ez Sharp Zaurus kéziszámítógépeken futott.

Sharp Zaurus. Csak Japánban tudott igazán elterjedni
Sharp Zaurus. Csak Japánban tudott igazán elterjedni
(Forrás: Wikimedia Commons / Wapcaplet / CC BY-SA 3.0)

Ma is Pulcin a vezető fejlesztő, Geometer Plus néven céget is alapított az FBReader terjesztésére. Csak remélni tudjuk, hogy nem Szergej Lukjanyenko orosz sci-fi író magyarul is olvasható bestsellerei, az Ugrás az űrbe és az Ugrás az ismeretlenbe ihlették a cégnevet – ezekben a geométerek civilizációja fejlett, de sivár, maguk a geométerek pedig a barátság terjesztésének az ürügyével lelkesen leigáznak mindenkit.

Lássuk a medvét!

Az általunk korábban kipróbált androidos olvasókhoz hasonlóan a programot ezúttal is egy Motorola Defy készüléken teszteltük. 

Miben tűnik ki az FBReader a többi androidos e-könyvolvasó program közül, és mi az, amin még lehetne javítani? A formátumtámogatása jó: ismeri a két legfontosabb e-könyves formátumot, az epubot és a MobiPocket prc-t. (Ezzel máris megelőzte például a Kindle androidos változatát, ami az epubokkal semmit sem tud kezdeni.) Emellett meg tud nyitni még rtf, fb2, html és formázatlan szöveges állományokat is, meg néhány olyan fura apróságot, mint a feljebb látható Psion kéziszámítógépek szövegformátuma, a tcr. A hivatalos weblap állítása szerint a prc támogatás még nem tökéletes, de mi nem ütköztünk semmilyen nehézségbe. A html-támogatás viszont kicsit furcsa, időnként alapfunkciók nem működnek, máskor pedig minden rendben van. Ezzel szemben a hivatalos weblap által „minimálisan támogatottnak” titulált rtf-ekkel nem akadt gondunk.

A betűtípustól kezdve a háttérig mindent testreszabhatunk, akár saját kedvenc betűtípusunkat is importálhatjuk. Az összes alapvető kényelmi funkció megvan, lehet egy nyomással éjszakai üzemmódra kapcsolni, a tartalomjegyzékben ugrálni. Nekünk nagyon tetszett az alsó státusz-menüsor: elég nagy ahhoz, hogy látni lehessen, de elég pici ahhoz, hogy ne foglalja el a helyet a könyv elől; ez a kettő együtt nem minden programnak sikerül. Ha mégis kicsinek érezzük az alsó csíkot, a beállítások menüben nagyobbra állíthatjuk. Az extrém testreszabhatóságra jó példa, hogy csak ehhez a státusz-menüsorhoz nyolc különböző beállítási lehetőség tartozik. Szerencsére azt is elmondhatjuk, hogy az FBReader alapértelmezett beállításai kimondottan kényelmesek, nem kell molyolni a beállítások menüvel, hogy a program pont kedvünkre váljon. De ha valami idegesít minket, és szeretnénk átállítani, szinte teljesen biztos, hogy nyílik rá lehetőség.

Egy példa: ez a sok beállítás mind csak a lapozásra vonatkozik
Egy példa: ez a sok beállítás mind csak a lapozásra vonatkozik
(Forrás: Takács Boglárka)

Az FBReader gyors és nem zabálja az akkut sem feltűnően, egész könyveket is végig lehet olvasni a mobilunkon a segítségével. Nem jellemzőek futás közben a fagyások, durva programhibák, habár egy problémával azért találkoztunk: ha nagyon sok (több száz) html-állomány van egy mappában, akkor hajlamos belefagyni a szoftver a listáztatásba.

A program automatikusan megpróbálja a könyveket téma szerint csoportosítani, de ez csak akkor működik, ha a könyv maga tartalmaz témainformációt. – Sajnos nem mindenki veszi a fáradságot arra, hogy ha összerak egy e-könyves állományt, fel is címkézze a megfelelő kategóriákkal. Mindenesetre ennek hiányában is kiválaszthatunk többféle rendezési lehetőséget: a cím és szerző mellett le lehet kérni a kedvenceink listáját vagy fel lehet soroltatni a nemrégiben megnyitott könyveket. Az FBReader szerencsére nem próbálja meg a fizikai könyvespolcokkal való hasonlóságot erőltetni, mint sok társa.

Egyszerű, de jól áttekinthető lista kis borítóképekkel
Egyszerű, de jól áttekinthető lista kis borítóképekkel
(Forrás: Takács Boglárka)

Habár a Kindle-boltban nem vásárolhatunk a szoftver segítségével (az Amazon a más fejlesztők által készített kliensprogramoknak nem engedi, hogy az áruházát használják), azért több bolt kínálatát is elérhetjük. Ezek közül talán a legismertebb az újabban egyre népszerűbb Smashwords. Ha az általunk használni kívánt oldalon van OPDS-támogatás, akkor az FBReaderen keresztül is tudunk válogatni a könyvek között, elég beírni az oldal címét. Mi az Internet Archive-val próbáltuk ki, azzal tökéletesen működött, de a MobileRead wikin lehet találni más OPDS-katalógusokat is. Ha valaki nagyon ráér, a saját házi e-könyvtárából is csinálhat OPDS-adatbázist, és akkor a wifi hatósugarán belül bármilyen mobil eszközről elérheti, de ezt mi nem próbáltuk ki.

A Smashwords választéka
A Smashwords választéka
(Forrás: Takács Boglárka)

A készülék nyelvén beszél

A kezelőfelület elméletileg megpróbálja a mobiltelefonunk által használt nyelvet kiválasztani – van magyar is. Sajnos mivel a Motorola Defy nem beszél magyarul (legalábbis hivatalos kiadásban), ezért így az FBReadert sem egyszerű rávenni, hogy megmutassa a magyar kezelőfelületet. Az rejtély, miért nincsen ehhez külön menüpont. Az asztali változatokban egy parancssori kapcsolóval lehet rávenni a programot, hogy más nyelvet használjon (fbreader -lang hu); ez rendben működik. Ha a mobilunkon szeretnénk magyar FBReadert, de magától nem ilyen nyelven indul a program, akkor fel kell telepítenünk a MoreLocale 2 nevű alkalmazást és megadni neki a magyar (hu) nyelvet. Innentől többé-kevésbé magyar lesz a készülék kezelőfelülete, és más programok is ehhez próbálnak majd igazodni.

A fordítással nincsenek komoly gondok, mint az a beállításokat ábrázoló fentebbi képen is látszik. A magyar nyelvű könyveket mindenesetre az FBReader a kezelőfelület nyelvétől függetlenül megnyitja, nekünk még az ilyen szempontból gyakran problémás rtf-fel is gond nélkül elboldogult.

Így néz ki a fentebb bemutatott menü magyarul
Így néz ki a fentebb bemutatott menü magyarul
(Forrás: Takács Boglárka)

Mit lehetne még belegyömöszölni?

A másolásvédelmet a program egyáltalán nem támogatja, de szerencsére egyre több kiadó kínál másolásvédelem nélküli könyveket – épp azért, mert a különböző, egymással sem kompatibilis biztonsági rendszerekkel a gyártójukon kívül alig boldogul valaki. Ez a funkció nekünk nem igazán hiányzott, annál inkább a pdf-támogatás. Ez nyilván megdobná a program méretét és erőforrásigényét, de egy gördülékenyen működő pdf-támogatás újratördeléssel, plusz az FBReader megszokott kényelmi funkcióival igazán nagyszerű lenne. Ne felejtsük el, hogy a pdf nem igazi e-könyves formátum: nyomtatásra szánták, és ez meg is látszik rajta. De ha olvasni szeretnénk az androidos készülékünkön, a mindennapi életben gyakorlatilag ez az egyetlen fajta kiterjesztés, amihez más programot kell beindítani. Ha az FBReader ezt az állománytípust is lefedné, akkor már tényleg minden benne lenne. A készítőknek vannak ilyen irányú tervei, úgyhogy csak várni kell...

Még a doc- és esetleg az odt-támogatás jutott eszünkbe, amit néha használnánk, habár a gyakorlatban egyik sem szokott kelleni, legalábbis mobilon nem. Ezeket is tervezik, de az odt-t csak alapszinten, mert igen bonyolult formátumról van szó.

Összességében az FBReader egy-két furcsasága ellenére (miért nem lehet menüből nyelvet választani?) nagyszerű program, minden Android-felhasználónak csak ajánlani tudjuk – annál is inkább, mivel teljesen ingyenes. A Google-piactér adatai szerint már több millióan telepítették, és az értékelések elsöprő többsége pozitív. Ne maradjunk le mi se a trendről!

Hasznos linkek

FBReader hivatalos honlap

FBReader a Google piactéren

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 Pesta 2012. július 14. 08:37

„Az FBReader szerencsére nem próbálja meg a fizikai könyvespolcokkal való hasonlóságot erőltetni, mint sok társa."

A fizikai könyvekkel való hasonlóságot se kéne erőltetni. Vagy csak én nem találom, hol kell átállítani, hogy folyamatosan jelenítse meg a szöveget, ne legyen lapozási animáció?

Információ
X