nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fuss!
Az endorfinfüggők világa

Mi van, ha semmire sem jó alkalmi kocogásainkat szeretnénk komoly, edzésterv szerinti sportolássá változtatni, de nincs pénzünk arra, hogy jelentős összegeket fordítsunk speckó csipekre, karkötőkre, gps-es órákra? Nos, a megoldás talán már ott lapul a zsebünkben, de akár egy stopperrel is nekivághatunk. Mondanunk sem kell, egy kis nyelvtudás megint jól jön...

Moós Gergely, Et Al | 2011. szeptember 2.
|  

Előző cikkünkben azzal foglalkoztunk, hogy milyen lehetőséget kínálnak a legnagyobb sportszergyártó cégek arra, hogy futásaink ne csak futások legyenek, hanem közösségi élményként, egymással versenyezve éljük meg a mozgást, valamint megnéztük a GPS-es sportórákat gyártó Garmin és Polar cégek edzésnaplózó rendszereit. Ha valaki azonban nem akar műholdas órára, vagy pulzusmérős kütyükre, chipes futócipőkre költeni, akkor is van lehetősége edzéseit megtervezni, naplózni, sőt nem feltétlen marad ki a közösségi élményekből sem. Jelen cikkünk témája azok a ingyenes internetes edzésdiagnosztikai programok, amik mindenféle sportkiegészítő nélkül is igénybe vehetőek.

Az Endomondo kezelőfelülete mobiltelefonon
Az Endomondo kezelőfelülete mobiltelefonon
(Forrás: Endomondo.com)

Fogd a mobilod és...

Ma már nem kevesek zsebében olyan mobiltelefon lapul, melybe a gps-rendszer is be van építve, ennek segítségével pedig remekül rögzíthetjük, hogy mikor merre, mennyit haladtunk. Az így gyűjtött adaotokat persze fel is kell dolgoznunk...

Az egyik legnépszerűbb edzésdiagnosztikai közösségi oldal az Endomondo. (Nevét az endorfin és az olasz mondo ’világ’ szóból alkották.) Már a bejelentkezésnél láthatjuk, hogy erős a Facebook-kapcsolat, hiszen akár Facebook-profilunkkal is bejelentkezhetünk. Itt nagyon hangsúlyos elem a sportbarátainkkal való közvetlen kapcsolat. A főképernyőn rögtön barátaink utolsó edzéseit láthatjuk, véleményezhetjük az edzéseket és át is kattinthatunk az ő profiljukba, ha meg szeretnénk nézni, hol tartanak hozzánk képest.

Endorfintermelés a szerkesztőség körül: ahogy az Endomondo webes felületén látjuk.
Endorfintermelés a szerkesztőség körül: ahogy az Endomondo webes felületén látjuk.
(Forrás: nyest.hu)

Látható itt minden fontos adat, sportáganként az összes megtett táv, elégetett kalóriák, aranyos ötlet, hogy vannak nem szokványos mértékegységek is: az eddig megtett távolságot a Föld kerületéhez és a Föld–Hold távolságához mérten is látjatjuk, valamint az eddig mozgással elégetett kalóriáknak megfelelő hamburgerek száma is megjelenik. Komolyabb és nagyon hasznos adat, hogy a felhasználó egyéni legjobbjai is megtekinthetőek a legfontosabb futótávok viszonylatában (1K, 5K, 10K, félmaraton, maraton, stb.). Motiváló lehet egy régen látott osztálytársunk 10km-es rekordját megdönteni! A Nike Runninghoz hasonlóan itt is csatlakozhatunk kihívásokhoz, azaz a feltöltött edzéseinkkel versenyezhetünk a többi felhasználóval, persze mivel az Endomondo nyitottabb rendszer, ezért akár csalhatnánk is – persze nem tesszük.

A gps-szel nem csupán futásaink, de más sporttevékenységünk adatait is rögzíthetjük: a sporthonlapok ezeket külön-külön is képesek kezelni, de statisztikáikba össze is tudják vonni. (Az utóbbi például az elégetett kalória számításához jön jól.)

Mit jelent az, hogy nyitottabb? Itt nem csak arra van lehetőség, hogy az óránk, cipőnk, telefonunk által rögzített, digitálisan rögzített edzést feltöltsük, hanem akár meg is rajzolhatjuk az útvonalunkat, és begépelhetjük az adatainkat. (Az Adidas Micoach is rendelkezik hasonló funkciókkal.) Ez fontos lehetőség azoknak, akik nem rendelkeznek a felsorolt kütyükkel – de jelentősége lehet akkor is, ha készlékünk cserben hagy minket.

Az igazi mégis a gps-es telefonnal való útvonalrögzítés. Ebben az esetben a telefon automatikusan feltölti a rögzített edzést a profilunkba. Remek funkció az AudioCoach: futásunk során a telefonunk kilométerenként bemondja, hogy mennyi idő alatt mekkora távolságot futottunk, és hogy az utolsó kilométert mennyi idő alatt tettük meg. Közösségi funkció, hogy miközben futunk, társaink otthonról is bíztathatnak: egy beszédfelolvasó szoftver segítségével telefonunk felolvassa az edzésünkhöz érkezett kommenteket. A magyar nyelvű üzenetek értelmezésével azonban problémáink lehetnek, hiszen a program az angol nyelvhez készült.

A telefon wap- vagy internetkapcsolaton keresztül kommunikál az Endomondo szerverével, és ez bizony adatforgalommal jár. Éppen ezért aki egy hónapban csak egy-két alkalommal fut, annak is érdemes lehet legalább egy kisebb internet-előfizetési csomagot megrendelni szolgáltatójától. Számításaink szerint 100km lefutása kb. 4 MB adatforgalmat generál – bár ezt több tényező is befolyásolhatja. Mindenesetre előfizetés nélkül, alkalmi használattal néhány kilométer is többszáz forintba kerülhet!

A diagnosztikai programrész a szokásos funkciókat hozza: edzéseinket egy naptár segítségével visszanézhetjük, látunk minden rögzített adatot és az azokból számított átlagokat, az edzéseket meg tudjuk osztani a közösségi oldalon, de helyet kapott a beágyazás lehetősége is, azaz ha blogolunk, akkor a futás adatait könnyen és elegánsan be tudjuk illeszteni a posztunkba. Csak három fő diagramtípus van, az elsőben az összesített adatokat lehet diagramok segítségével megrajzoltatni, napi/heti/havi/éves bontásban. A második diagram az összes létező adatból diagramoszlopokat épít (akár a súlyunkat is kiteszi a diagramra, de ehhez a profilunknál folyamatosan vezetni kell a változását). A harmadik az, ami egyedi, itt azt tudhatjuk, hogy hogyan fejlődtünk az napok, hetek/hónapok során a különböző futódiszciplínákban, úgy mint 3K, 5K, 10K, félmaraton, maraton, de akár a 12 perces (ez az a bizonyos rettegett Cooper), akár az 1 órás futásban is. Minden adat a feltöltött edzésekből kalkulálódik, nagyon izgalmas, amikor látjuk, hogy hány perccel vagyunk már gyorsabbak a tavaszi önmagunkhoz képest.

Sok edzésnek verseny a vége...
Sok edzésnek verseny a vége...
(Forrás: Wikimedia Commons / hughes_leglise / CC BY 2.0)

Edzésdiagnosztikai weboldal és okostelefon szoftver persze még számos akad és számuk folyamatosan növekszik, érdemes időről időre kipróbálni, tesztelni ezeket. Sokan szeretik a Runkeeper, vagy a Runtastic programokat, míg a SportsTracker oldal grafikában emelkedik a mezőny fölé. Döntési szabadságunkat telefonunk korlátozhatja: az Endomondo szinte minden platformon elérhető, az egyszerűbb telefonokon is. Ha Androidot futtat a készülékünk vagy iPhone-unk van, akkor a fentiek közül bármelyiket választhatjuk, Windows Phone 7-et futtató telefonokon az Endomondón kívül a Runkeepert vagy a  Runtasticot, BlackBerryn a Runtasticot, bizonyos Nokia-készülékeken pedig a SportsTrackert választhatjuk. Akkor sincs feltétlenül baj, ha a legszimpatikusabb weboldal nem kínál a telefonunkra szoftvert: az Endomondóról a gps-fájlt le lehet tölteni, a másik háromra pedig fel lehet tölteni.

Magyar ember vízzel főz...

A fent bemutatott oldalak csak angolul használhatóak, éppen ezért az angolul nem tudók csak nehezen boldogulnak velük. Látogassunk hát  hazai vizekre, és nézzük meg, hogy milyen magyar weboldalak és szolgáltatásunk versenyeznek az edzéseinkért és a kattintásokért. Az  Online Edzésnapló oldalon nem csak az edzéseinket tarthatjuk nyilván, hanem pezsgő közösségi élet van a fórumban, valamint tájékozódhatunk a futóvilág friss híreiről is. Az Online Edtzésnapló rendszerében nincsen szükség semmilyen kütyüre, mindent kézzel kell berögzíteni, de sajnos nem is lehet másképpen – tehát hiába van okostelefonunk, vagy GPS modullal felvértezett óránk, sajnos az edzésadatainkat mindenképpen be kell pötyögnünk. Az edzéseinket itt is publikussá tehetjük, így a közösség megtekintheti, véleményezheti azokat. Egyedi lehetőség, hogy a tagok nem csak az edzéseket tudják rögzíteni, hanem akár saját blogot is indíthatnak, illetve szintén jó ötlet, hogy akár saját képgalériát is tölthetünk, ahol jellemzően versenyekről, nagyobb futóeseményekről készült fotóinkat tudjuk megosztani.

Dagadt Köcsög

Aki kíváncsi arra, hogyan lehet 124 kilóról eljutni akár a maratonig, kövesse vendégszerzőnk blogját!

A FutóTérkép egy igazán innovatív és gyorsan fejlődő oldal, ahol a külföldi oldalakhoz hasonló technikai színvonalon tudunk legkedvesebb edzéshelyeinkről útvonalrajzot és az edzéshez tartozó adatokat rögzíteni. Vannak persze hiányosságok és van, hogy lassú a rögzítés, a gps-es adatok feltöltése sem lehetséges, de az oldal dinamikusan fejlődik. Jelenleg több, mint 66 ezer kilométernyi futóútvonal vár meghódításra. Az útvonalak persze megoszthatóak, kereshetőek, így egy belföldi nyaralás, vagy wellnesshétvége alkalmával sem kell otthon hagynunk a futócipőnket, csak kinézzük a számunkra szimpatikus környékbeli futóútvonalakat és már meg is nyugodhatunk, hogy pihenésünk miatt az edzéstervünk sem szenved csorbát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 peterbodo 2011. szeptember 2. 14:27

Kiegészítés: A Google MyTracks alkalmazása is elég elterjedt.

A Futótérképen lehet gps-es adatokat feltölteni.

Információ
X