nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
E-könyvolvasó-teszt
Kindle Androidra

Egy kattintással annyi e-könyvet vásárolhatunk az Amazontól, amennyit csak szeretnénk – de érdemes-e erre a célra épp a mobilunkat használnunk? Min olvassuk el friss szerzeményeinket? Az androidos Kindle kissé kiábrándító – vajon szándékosan ilyenre tervezték?

Takács Boglárka | 2012. május 15.
|  

Kisebb szünet után újra folytatjuk e-könyves sorozatunkat: ezúttal olvasói kérésre az Amazon Kindle olvasóprogramjának az Android okostelefonokon futó változatát teszteljük. Habár az Amazon elsősorban saját e-könyvolvasó készülékeit reklámozza, azért számos különböző platformon is futnak a Kindle nevet viselő alkalmazások. Létezik Kindle asztali számítógépekre és különböző okostelefonokra is. A cég szemlátomást mindent elkövet az érdekében, hogy a Kindle márkanév egyet jelentsen az e-könyvolvasással. De vajon ugyanakkora energiát fordít a mobilos alkalmazásokra, mint az olvasógépekre?

Mindenen lehet olvasni
Mindenen lehet olvasni
(Forrás: Wikimedia Commons / Jeremy Keith / CC BY 2.0)

Minek a mobilra Kindle?

A lényeg a vásárlás. Az Amazon azt szeretné, hogy ne csak azok vegyenek maguknak olvasnivalót jó pénzért a Kindle elektronikus könyvesboltjában, akiknek már van egy Kindle e-könyvolvasójuk, hanem minél szélesebb rétegeket szeretne elérni. A különböző mobiltelefonos Kindle alkalmazások segítségével lehet az Amazonon vásárolni, valamint az így beszerzett könyveket megnyitni és elolvasni. Van Kindle Apple, BlackBerry, sőt Windows Mobile operációs rendszert futtató telefonokra is, de mi most az androidos változatot próbáltuk ki.

A programot egy Motorola Defy típusú telefonon teszteltük; a választásunknak nincsen különösebb oka azon kívül, hogy éppen ilyen készülék volt kéznél.

A mobilos Kindle-alkalmazások mind ingyenesek. Egy ingyenes szoftver mindig előnnyel indul a fizetős vetélytársaival szemben, hiszen ha nem tetszik, nem vesztettünk a kipróbálásával semmit, legfeljebb egy kis szabadidőt. De az Android piactéren – amelyet a minap neveztek át Google Play-re – hemzsegnek az ingyenes e-könyvolvasó programok; néhányat már mi is bemutattunk korábban. Hogyan állja a versenyt ezekkel az Amazon által fejlesztett alkalmazás?

Bevásárlás egyszerűen és kevésbé egyszerűen

Talán nem meglepő, hogy a Kindle for Android használatához szükségünk van egy Amazon felhasználónévre; a regisztráció teljesen ingyenes, sőt a bankkártya-adatainkat is csak akkor kéri a rendszer, ha ténylegesen költeni próbálunk. A felhasználónevünk és jelszavunk bepötyögése után egy meglehetősen egyszerű kezelőfelülettel találjuk magunkat szembe: a készüléken lévő könyveink borítói mellett a Kindle rögtön fel is sorol pár más címet az Amazon katalógusából, ami érdekelhet bennünket. Lássuk tehát a boltot!

Az androidos Kindle legnagyobb vonzereje a mobilra optimalizált Kindle-bolt lenne. Ehhez képest a Store funkció egyszerűen a webböngészőt indítja el, és az asztali gépekre tervezett Amazon weblapot tárja a felhasználó elé. Ezt csak a türelmeseknek érdemes kipróbálniuk; olyan használni, mint bármilyen más nem mobilos weblapot a telefonunkon. Ráadásul hiába írtuk be a felhasználónevünket-jelszavunkat a program elindításakor, a könyvek vásárlásához újra be kell lépnünk, ez pedig meglehetősen idegesítő.

Valami nem stimmel...
Valami nem stimmel...
(Forrás: Takács Boglárka)

Mindez már csak azért is teljesen érthetetlen, mert a Kindle Store-nak van mobilos változata, legegyszerűbben az amzn.to/kinstore címen találhatjuk meg. Elméletileg az androidos kliensnek is ide kellene küldenie a felhasználót, de ezt valamilyen rejtélyes okból nem feltétlenül teszi meg.

Így néz ki a mobilra optimalizált Kindle-bolt
Így néz ki a mobilra optimalizált Kindle-bolt
(Forrás: Takács Boglárka)

Ha valakinek hasonló problémája akad, érdemes megnézni, a böngészője valóban Androidként jelentkezik-e be a böngészett oldalakra (lásd a cikk végén az útmutató videót). Minekünk azonban a helyes beállításokkal sem sikerült rávennünk a Kindle alkalmazást, hogy valóban telefonként reagáljon a telefonunkra. Persze ez lehet, hogy a böngésző hibája, de más weblapokon sehol sem találkoztunk hasonló nehézséggel.

Egyetlen kattintással

Ha sikerült megnyitnunk a mobilos oldalt, jó ötlet lehet bekapcsolni a Mobile 1-Click rendelést (a 1-Click Settings menüpont alatt van). Így elég a könyvek alatt található nagy nyomógombra bökni a vásárláshoz, ami azért hasznos, mert első lépésben valószínűleg úgy is az ingyenes könyvek között fogunk körülnézni – nem nagy baj tehát, ha véletlenül megnyomjuk a gombot. Ráadásul mi ingyenes könyvek letöltésekor egy meglehetősen szűkszavú hibaüzenetbe futottunk, ha ez az opció nem volt bekapcsolva.

„Elnézést kérünk a kellemetlenségért” – Rendben, de mit kell csinálni?
„Elnézést kérünk a kellemetlenségért” – Rendben, de mit kell csinálni?
(Forrás: Takács Boglárka)

A mobilos bolt a főmenüben külön menüpontban kínálja az ingyenes népszerű klasszikusokat; itt gyakorlatilag a Project Gutenberg és más hasonló ingyenes e-könyvletöltő szolgáltatások kínálatával találkozhatunk újra. Ennél jóval érdekesebbek azok a könyvek, amelyek éppen valamilyen akció keretében vannak nullára leárazva, vagy a szerzőjük reklámcélból töltötte fel őket ingyen. Kategóriánként az árat növekvő sorrendbe állítva találhatjuk meg ezeket, habár rengeteg a szemét, ráadásul időnként egy-egy drágább könyv is becsúszik. (Szeretnénk feltételezni, hogy ez utóbbi egyszerű programhiba és nem szándékos félrevezetés a fejlesztők részéről.)

Élet a bolton túl

A vásárláson kívül jó még valamire az androidos Kindle? A program alapesetben csak a Kindle boltból letöltött állományokat nyitja meg, fel sem kínál importálási lehetőséget. Ha a telefonunkon a Kindle könyvtárába bemásolunk MobiPocket PRC formátumú állományokat (ez a Kindle saját formátuma), azokat felismeri és megnyitja. Azt ne várjuk, hogy a program a mobilunkon más könyvtárakban lévő e-könyveket is megtalálja; még a Kindle saját könyvtárában sem képes kezelni az alkönyvtárakat.

Az olvasás szintén meglehetősen fapados. Az alapértelmezett betűtípus könnyen olvasható, ami nagy szerencse, mert nem lehet más betűtípust használni. Ötféle betűméret és háromféle szín közül választhatunk. A program főmenüjében még be lehet állítani azt is, hogy a hangerőszabályozóval lapozhassunk; hogy ez miért ide került, fogalmunk sincs.

A választható beállítások
A választható beállítások
(Forrás: Takács Boglárka)

Egyebekben is csak a minimumot nyújtja a program: lehet megjelölt oldalra ugrani, könyvjelzőt berakni, és a szövegben keresni. Magyar kezelőfelület nincsen. Az egyetlen érdekesebb funkció az, hogy a program kérésre megjegyzi, hol tartunk az olvasásban, és ezt az információt az összes Amazon által támogatott eszközünkkel szinkronizálja is.

Ennyire muszáj volt?

Az androidos Kindle-kliens gyakorlatilag csak azoknak ajánlható, akik legtöbbször Kindle e-könyvolvasójukon olvasnak, de ha éppen nincsen náluk az olvasójuk, csak a mobiljuk, akkor pár percre szívesen folytatnák ott az éppen aktuális könyvet, ahol abbahagyták. Erre a célra nagyon praktikus lehet a Kindle Android változata, de általános e-könyvolvasó programnak alkalmatlan. Minimális testreszabási lehetőségeket kínál, csak a saját formátumát ismeri, a legegyszerűbb kényelmi szolgáltatásoknak is híján van. A boltot el lehet érni róla, de ahhoz elég egy webböngésző is, nem kell hozzá külön programot telepíteni. Ráadásul az asztali gépünkön megvásárolt könyveket gond nélkül látja az androidos Kindle, egyszerűbb tehát kényelmesen elhelyezkedni a számítógépünk előtt és úgy válogatni a kínálatból.

A Kindle olvasási menüje
A Kindle olvasási menüje
(Forrás: Takács Boglárka)

Az egész alkalmazás olyan benyomást kelt, mintha az Amazon csak azért fejlesztette volna ki, hogy ilyen is legyen – addig sem valamelyik riválishoz fordulnak a felhasználók –, de lehetőleg minél kevesebbet kelljen az elkészítésére és karbantartására költeni. Mi androidos e-könyvolvasásra a korábban bemutatott szoftvereket vagy a terveink szerint hamarosan szintén sorra kerülő FBReadert ajánljuk. Aki pedig Kindle-rajongó, az valószínűleg jobban jár, ha mindenhova magával viszi kedvenc készülékét, és nem a mobiltelefonjára hagyatkozik.

Letöltések, hasznos információ

Kindle az Android piactéren

Így kell beállítani, hogy a weboldalak mobilos vagy asztali gépre tervezett verzióját nyissa-e meg a böngésző (videó)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 tebe 2012. május 15. 12:57

A kritika jogos, bár akinek van egy e-book olvasója, meg némi esze, az amúgy sem a mobilján fogja kifolyatni a szemét :)

Információ
X