nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ukrán tablet olcsón? Teszteltük.
PocketBook IQ: te vagy, aki nekem jár?

Újabb e-könyvolvasónak álcázott androidos tabletet teszteltünk, ezúttal a múltkorinál jobb eredménnyel, de még mindig találtunk javítanivalót. Olvasni lehet az IQ-n, és ezúttal az érintőképernyővel is ki voltunk békülve, de mi történt a morcos madarakkal?

Takács Boglárka | 2011. április 12.
|  

A PocketBook IQ 701 ismét egy Android operációs rendszert futtató tablet PC, amit gondosan e-könyvolvasónak álcáztak készítői - más forgalmazótól már teszteltünk hasonlót, és akkor nem voltunk elragadtatva az eredménytől. Viszont a PocketBook egyik e-ink technológiájú e-könyvolvasója, a Pro 603 jól szerepelt korábbi tesztünkön. Úgyhogy érdeklődéssel vártuk az IQ-t: vajon a PocketBook ki tud valamit hozni a gyakran lesajnált androidos tablet kategóriából?

Ilyen színben is lehet kapni...
Ilyen színben is lehet kapni...

Csuklóerősítőnek beválik

A dobozban találhatunk használati utasítást, garancialevelet, puha műanyag tartót a gépnek és egy akkutöltőt. Az IQ maga picit súlyosabb, mint amire számítottunk, a használati utasítás szerint 516 gramm. A tablet mezőnyben ez teljesen vállalható (sőt készülékünk az iPadnél még könnyebb is), de a gép egy e-inkes e-könyvolvasónál nehezebb, úgyhogy óvatosan a csuklómozdulatokkal... A külső borítás szép fehér, viszont sajnos nem matt, így nagyon hamar maszatos benyomást kelt. Az IQ más színekben is kapható, itt láthatunk egy élénkpiros példányt:

A mai hordozható eszközökben leggyakrabban rezisztív vagy kapacitív érintőképernyőkkel találkozhatunk. Az előbbi technológiát használó képernyők olcsóbban előállíthatóak, viszont kevésbé reagálnak jól az ujjal böködésre, inkább ajánlatos hozzájuk íróvesszőt venni. E-könyvolvasókban ezen kívül még találhatunk olyan képernyőt is, amely csak a készülékhez adott speciális tollal használható, így a szó szoros értelmében nem is érintőképernyő: ilyen van például a Hanvon N526-ban.

A 800*600 pixel felbontású érintőképernyő rezisztív ugyan, de azért kellemes csalódást okoz: már volt olyan tesztkészülékünk, amit puszta kézzel gyakorlatilag képtelenség volt működtetni, de az IQ szerencsére nem ilyen, finom nyomásra is reagál. Azért továbbra is jól jön egy íróvessző. Sajnos mi a dobozban nem találtunk ilyesmit, úgyhogy a felhasználóknak azt javasoljuk, vegyenek egy csomag utángyártott színes Nintendo DS ceruzát. (A ceruza csak egy darab lekerekített végű műanyag; azért kell, hogy színes legyen, mert úgy sokkal könnyebb megtalálni, ha leejtettük...)

Az előlapon három gomb van, a gép oldalán pedig a bekapcsológombon kívül találhatunk egy kétértékű hangerőszabályzót is. Ez nem rossz elrendezés – mi nagyon utáljuk azokat az androidos tableteket, amikről teljesen lespórolták a gombokat, itt azért legalább néhány van. Lapozni úgy lehet, hogy a képernyőn húzkodjuk az ujjunkat vagy az íróvesszőt. Ha erős nyomásra sem igazán történik semmi, futtassuk le az alkalmazások között található képernyőkalibrálót; nekünk ettől látványosan javult az észlelés minősége.

Rögtön felmerült bennünk, hogy mennyivel jobb lenne a hangerőszabályzóval lapozni, ha már úgyis kétállású és pont jó helyen van. Meg lehet csinálni, de beletelt némi időbe, amíg megtaláltuk az opciót: Menü gomb a gép elején / More / Settings / Volume key scrolling.

SD/MMC kártyaolvasó van a gépben, mi mikro-SDHC kártyát raktunk bele adapterrel, gond nélkül. A kártyát nehéz bepattintani, de ha már szereztünk egy íróeszközt, azzal rásegíthetünk... Ezen kívül lehet még a mini-USB porton is könyveket feltölteni.

A következő kicsomagolós videóban minden jól látszik (a menü az újabb firmware-ben szebb):

Katicabogarak

A forgalmazó kérésére firmware-frissítéssel kezdtük. Ehhez jó lesz, ha hozzászokunk: a PocketBook meglehetősen gyakran áll elő a vezérlőprogram újabb és újabb verzióival. Mi a 2.0.6-ra frissítettünk, ez a hivatalos weblapon található magyar nyelvű útmutató segítségével gond nélkül lezajlott. (Ne keverjük össze a firmware verziószámát az operációs rendszer verziószámával, amiről lejjebb lesz szó.)

Bekapcsoláskor jön a meglepetés: a kezelőfelület nem az alapértelmezett androidos, hanem a PocketBook más termékeire hasonlít, csak színesben; kellemes zöld, a háttérben katicabogarakkal. Érződik, hogy nem csak egy újracsomagolt kínai tabletről van szó, hanem próbálták a készüléket kimondottan e-könyvolvasóvá tenni. Kérdés, ez mennyire jó ötlet, mert könyvet hosszú távon azért mégiscsak e-ink képernyőn kellemesebb olvasni, nem színes TFT-n. Valószínűleg a PocketBook szeretné lefedni a teljes termékskálát: színes kell? Az is van.

Az otthoni wifire rögtön sikerült csatlakozni, viszont az IQ hajlamos volt bontani a kapcsolatot, és időnként a jelszót is elfelejtette. Ha már megy az internet, rögtön a főmenüben lehet látni a PocketBook saját e-könyváruházát, a Booklandet. Innen ingyenes klasszikusokat is le lehet tölteni (sőt leginkább azokat lehet), nekünk regisztráció nélkül is működött.

A kereső gomb csak a könyvek címét/szerzőjét látja. Konkrét könyvben magában is lehet keresni, viszont olyat sajnos nem lehet csinálni, hogy egyszerre az összes könyv szövegében keressünk; legalábbis mi nem találtunk ilyen opciót és a felhasználói kézikönyvben sem szerepel.

Magyarul nem lehetne?

Magyarra nem sikerült átállítani a kezelőfelületet, pedig az opció szerepel, csak nem csinál semmit; valószínűleg még nem készült el a fordítás. Viszont van magyar nyelvű felolvasóprogram, ezt külön kell letölteni a hivatalos honlapról. Ehhez a viszonylag új extrához van magyar telepítési útmutató, de a felhasználói kézikönyv csak angolul és más nagyobb nyelveken elérhető.

Sajnos a magyar felolvasót egyszerűen nem sikerült működésbe hoznunk, pedig a kedvéért másodszorra is lefrissítettük a firmware-t, többször is letöröltük az összes létező beállítást, hátha. (A PocketBook 603-ason gond nélkül működött.) Odáig eljutottunk, hogy letöröljünk a meglévő nyelvek közül egyet – egyszerre csak négyet lehet telepíteni – és felrakjuk a helyére a magyart, de a felolvasás opció egyszerűen nem jelent meg a menüben. Azért hozzátennénk, hogy a hivatalos fórumon már többeknek sikerült beizzítaniuk a felolvasót.

Jó, de játszani lehet rajta?

Hivatalos Android piactér nincsen, de a kezelőfelület több nemhivatalos Android alkalmazásgyűjtő weboldalra is elirányít. Érdemes letölteni a saját kliensüket, mert azokkal kényelmesebb az alkalmazások között válogatni, mint a weblapjukon. Sajnos azonban itt szembesülünk egy nagy-nagy problémával: a készüléken Android 2.0 van, így az újabb programok nem futnak. Ez igen zavaró; az ember leginkább azért vesz magának tabletet és nem egyszerű e-könyvolvasót, hogy egyéb alkalmazásokat is tudjon rajta használni. Azért legalább az Angry Birds Riót sikerült kipróbálnunk: igaz ugyan, hogy a háttér valamilyen rejtélyes okból egyszínű fehér volt, de játszani azért tudtunk a morcos madarakkal. Így néz ki a Rio, ha minden tökéletes:

Mivel Flash csak 2.2 és újabb verziójú Androidon működik, így értelemszerűleg a Flash-játékok is kimaradnak. A böngésző ezen kívül kellemesen üzemel, a 800*600-as felbontás miatt a mobilra nem optimalizált weboldalak is teljesen használhatóak.

Teszteljen e-könyvolvasókat a Könyvfesztiválon!

2011. április 14. és 17. között zajlik a 18. Budapesti Nemzeti Könyvfesztivál a Millenárison, ahol egyebek mellett a PocketPro olvasóit (tabletjeit) is tesztelheti a nagyérdemű. A PocketBook termékei a G 15-ös standnál tesztelhetők. (x)

A stabilitással ezen túl is apróbb gondok vannak. Habár olyan fagyással nem találkoztunk, ami után kézzel kellett volna újraindítani a készüléket, azért nem működött minden zökkenőmentesen; például a beépített képernyőkalibráló első nekifutásra hibaüzenettel elszállt, másodikra gond nélkül lefutott. Ha sikerült kalibrálni, rajzolni akkor se nagyon fogunk tudni, a beépített jegyzetelővel legalábbis biztosan nem; az ugyanis hajlamos arra, hogy a képernyőn nyugvó kezünket érzékelje elsődleges nyomásként. Pár szót írni lehet vele, de ennél többet nagyon kényelmetlen.

Voltak olyan e-könyvek, amiket egyáltalán nem sikerült megnyitni; nem igazán sikerült megjósolnunk, mi megy és mi nem. Olyan könyveket, amikkel más olvasógépek vért izzadtak, sikerrel megnyitott, szóval elég próba-szerencse jellegű a dolog.

Akkor most mi legyen?

Tetszett a viszonylag nagy felbontás: nem mobilra készült weblapokat is jól tudtunk vele használni. Az érintőképernyő sem a tipikus olcsó szemét, könnyen elboldogultunk vele. Nagyon hiányzott viszont az újabb operációs rendszer.

53 500 forintért jó vétel lenne a gép, ha legalább a 2.2-es Android lenne rajta; így viszont nem ideális se általános célú tabletnek, se e-könyvolvasónak. Mi olvasógépnek továbbra is a Pocketbook Pro 603-at ajánljuk, aki pedig videónézésre, játékra és időnkénti olvasásra androidos tabletet szeretne venni, még várjon egy kicsit – a távol-keleti cégek nagyon rámozdultak a fejlesztésre, és idén karácsonyra várhatóan tele lesz a piac viszonylag olcsó, kapacitív képernyőjű, legalább 2.2-es Androidot futtató készülékekkel. Sőt az is lehet, hogy az IQ-hoz is lesz operációsrendszer-frissítés, habár a fórumbejegyzések tanúsága szerint márciusra ígérték, majd elhalasztották.

Kár érte – a hardverrel alapvetően nincs baj, a gép ára a maga kategóriájában meglepően jó, csak a szoftveren kell még csiszolni. Ez elég meglepő, mert a PocketBook Pro 603 ilyen téren különösen kiemelkedett a mezőnyből. Ha az IQ-ra fel lehetne rakni az androidos alkalmazások nagy részét, akkor azt mondanánk, nyugodtan ruházzon be mindenki rá, aki még gondolkozik rajta; akinek nem tetszenek a géphez adott programok (olvasó, zenelejátszó, stb.), egyszerűen letölthet valamit a helyére. De a 2.0-s Androidon a ma létező alkalmazások többsége nem fut...

UPDATE:

Cikkünk megjelenése után került fel egy telepítési útmutató a hivatalos honlapra, ezt értelemszerűen nem tudtuk figyelembe venni a tesztelés során. Az új utasítások segítségével már sikerült gond nélkül telepítenünk a felolvasó funkciót.

A bekapcsolása kicsit nehézkes: nem a menü gombbal elérhető menüben található (vajon miért?), hanem nyomni kell hozzá a képernyőt. Néha rövid nyomás is elegendő, de volt, hogy meglehetősen sokáig kellett nyomnunk. Viszont ha már sikerült elérni a felolvasót, utána automatikusan megjelenik minden általunk megnyitott könyvben, amíg csak le nem kapcsoljuk.

A beszédhang tiszta, érthető. Sajnos időnként hosszabb szünetet tart a mondatok között, még akkor is, ha a felolvasási sebességet a maximálisra kapcsoljuk. Ha egy mondat átcsúszik a következő oldalra, akkor pedig két külön mondatként olvassa fel. Ezek mellett a kisebb problémák mellett még néha akadozást is tapasztaltunk, de összességében használható volt az új funkció. Mindenesetre nagyon örülünk neki, hogy ilyen kis piaccal is foglalkozik a PocketBook, és hogy a frissítések is folyamatosak; reméljük, az újabb Androidra sem kell már sokáig várni.

További olvasnivaló

* Részletes használati utasítás (angolul)

* Hivatalos magyar honlap / Firmware- és egyéb frissítések

* PocketBook alfórum a MobileReaden (a készítők is ezt ajánlják)

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X