nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi helyesírás
Időszakos háziállat bemutató

Kinek ne lenne kedve elmenni egy kiállításra, amelyen időszakos háziállatokat nézhetünk meg?

nyest.hu | 2014. augusztus 5.
|  

Mindennapi helyesírásunk örökzöld problémái közé tartoznak az összetett szavak, különösképp a többszörös összetételek. A 6:3-as és a mozgószabály talán a legnehezebben észben tartható helyesírási tudnivalók közé tartoznak. Talán nem azért, mert önmagukban megjegyezhetetlenek, hanem inkább azért, mert azok az esetek, amelyekben alkalmazni kéne valamelyiket, nem ismerhetők föl egykönnyen.

Legalábbis ezt a feltevést látszanak igazolni azok a többszörös összetételes feliratok, amelyekkel olvasóink lepnek meg minket hétről hétre. Legutóbb például Krisztiántól a következő tábla fényképét kaptuk:

Időszakos háziállat bemutató
Forrás: nyest.hu

Míg a pálos romok egyértelműen jelzős szerkezet, így különírandó, és a várcsárda egyértelműen összetétel, így egybeírandó, addig az időszakos + háziállat + bemutató szerkezet helyesírása már kifog a feliratozón. Világos, hogy a feliratban az időszakos jelző nem a háziállatra, hanem a háziállatok bemutatójára vonatkozik. Ha azonban különírjuk, óhatatlanul azt kódoljuk, hogy a házállat az időszakos. A jelző ugyanis a magyarban közvetlenül megelőzi a jelzett szót. Az iménti átfogalmazásból pedig azt is láthatjuk, hogy a háziállat + bemutató jelöletlen birtokos jelzős szerkezet: háziállatoknak a bemutatója.

Ebből már könnyű kitalálni, hogy a háziállat-bemutató összetétel, amit azért kell kötőjellel írni, mert három tagból áll, és több mint hat szótagból áll (6:3-as szabály). Az időszakos pedig ennek a jelzője: időszakos háziállat-bemutató.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X