nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A Halál is lehet családnév Kínában

Él Ecet nevű ember is Kínában – derül ki a szokatlan és olykor bizarr családnevek mintegy 2000 nevet tartalmazó gyűjteményéből.

MTI | 2010. április 13.
|  

A világ legnépesebb országában az emberek többsége mindössze száz gyakran használt családnéven osztozik, ezek közül is a leggyakoribb a Li, a Vang és a Csang. Azonban a dél-kínai Csianghszi (Jiangxi) tartományban élő Cseng Jing-lien (Cheng Yinglian) húsz évvel ezelőtt olvasott egy Kísértet nevű emberről, és ettől kezdve gyűjteni kezdte a ritka és kínai szokásoknak is gyakran ellentmondó vezetékneveket.

A kínaiak többsége hisz a nevek sorsot meghatározó erejében, ezért elsősorban olyan neveket választanak, amelyek szerencsét, egészséget és gazdagságot hoznak viselőjének.

Ezért is furcsa, ha valakit Nullának (Ling), Ecetnek (Cu) vagy Egynek (Ji) hívnak. A CCTV állami televízió riportja szerint Cseng újságcikkek, könyvek és egyéb írásos dokumentumok alapján mintegy kétezer ritka családnevet gyűjtött össze.

Kínában is engedélyezett a névváltoztatás, a beszámolóban azonban nem tértek ki arra, hányan éltek a lehetőséggel azok közül, akik elég szerencsétlenek voltak ahhoz, hogy például Halálnak szülessenek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X