nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hétszáz embert rúgnak ki a román köztévétől

Csaknem hétszáz alkalmazottat bocsát el február 1-jétől a román közszolgálati televízió, amely az intézmény rossz gazdasági helyzete miatt döntött így – közölte csütörtökön az MTI-vel Nagy Zoltán, a román televízió igazgatótanácsának tagja.

MTI | 2013. január 28.
|  

Az elbocsátásokról szóló elvi határozat már tavaly megszületett, de a konkrét döntés meghozatala előtt a televízió alkalmazottainak szakmai vizsgán kellett részt venniük. A televízió vezetősége az ott elért eredmények alapján döntött az elbocsátandó személyekről.

A 698 alkalmazott három-, öt-, illetve tízhavi bérének megfelelő összegű végkielégítésre jogosult, de csak azok, akik részt vettek a vizsgán. Az új felállás szerint 2450 alkalmazottja marad a televíziónak a 3148-ból. Tavaly még majdnem 3500 alkalmazottat foglalkoztatott az intézmény, de a leépítések bejelentése után sokan nyugdíjba mentek, mások önszántukból távoztak.

Az új szerkezeti felépítésben 70 vezetői állást megszüntettek, így összesen 24 maradt. Nagy Zoltán szerint a köztelevízió havi költségvetése 5 millió euró, amiből 2,1 millió eurót tesz ki a béralap, 0,9 millió eurót a bérjárulékok. Az igazgatótanács döntése szerint a televízió egy maximum 20 millió euró értékű hitelt vesz fel, amiből a végkielégítéseket, az adósságok újrafinanszírozását, valamint a saját produkciók gyártásához szükséges költségeket fedezik. Tavaly augusztus óta szüneteltették a saját gyártású produkciókat, a tervek szerint ezek júliustól indulnak újra.

Nagy Zoltán szerint a leépítés leginkább a bukaresti magyar adás szerkesztőségét érinti, de nem olyan mértékben, hogy veszélybe kerüljön a műsorgyártás. A magyar szerkesztőségek közül továbbra is a bukaresti a legnagyobb létszámú, ott 24 betöltött állás marad az új struktúra szerint. A kolozsvári területi stúdiónál 15, meghatározatlan időre szóló állás lesz a magyar szerkesztőségben, ami eggyel több az eddigihez képest. A marosvásárhelyi területi stúdió magyar szerkesztősége létszáma változatlan marad. Az elbocsátandó személyek várhatóan a héten kapják meg az értesítést.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X