nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Állami tévécsatornák szűnnek meg Romániában

Megszűnik az intézmény TVR Info nevű hírcsatornája, valamint a TVR Cultural nevet viselő, kulturális műsorokat sugárzó adó.

MTI | 2012. augusztus 14.
|  

Több csatornáját megszünteti a román közszolgálati televízió egy átszervezési folyamat keretében, mert az intézmény működése veszteséges – döntött pénteken az igazgatótanács.

A magyar nyelvű műsorok szempontjából kedvező fejlemény magyarázta Nagy Zoltán, a román televízió igazgatótanácsának tagja –, hogy az eredeti tervekkel ellentétben a területi-regionális stúdiók műsorainak országos sugárzást biztosító TVR3 csatorna nem fog megszűnni. Korábban ugyanis ennek felszámolását is javasolták, de az igazgatótanács ezt nem fogadta el.

Nagy Zoltán szerint a leépítések nem fogják érinteni a magyar szerkesztőségeket, hiszen nem azok duzzasztották fel indokolatlanul személyzeti struktúrájukat. Egy kedvezőtlen intézkedés azonban a magyar szerkesztőségeket is érinti tette hozzá, hiszen a betöltetlen állásokat a közeljövőben nem lehet meghirdetni, mivel a televízió vezetősége zárolta a posztokat.

A román televízió az 1-es, 2-es és 3-as csatornán kívül a külföldieknek szóló TVR International nevű adót működteti, illetve van öt területi stúdiója Jászvásáron, Craiován, Temesváron Kolozsváron és Marosvásárhelyen.

Temesváron úgynevezett kisebbségi szerkesztőség működik, Kolozsváron, Marosvásárhelyen és Bukarestben pedig magyar szerkesztőségek léteznek.

A döntés értelmében megszűnik az intézmény TVR Info nevű hírcsatornája, valamint a TVR Cultural nevet viselő, kulturális műsorokat sugárzó adó. Ezek szerepét és egyes műsorait a televízió két fő, 1-es és 2-es csatornája veszi át. A hírcsatorna augusztus 15-étől azonnali hatállyal beszünteti sugárzását; a kulturális csatorna esetében nem szabtak pontos határidőt, ugyanis előbb ki kell dolgozni a televízió egyik megmaradó fő csatornájának, a TVR2-nek az új műsorrácsát, és tisztázni kell, hogy mely adások kerülnek át a TVR Culturalról a 2-es csatornára, amely az átalakítás során oktatási és kulturális szerepet kap. A tervek szerint csökkentik az alkalmazottak létszámát is. Jelenleg több mint 3 ezer dolgozója van a román köztévének.

Az intézmény évek óta veszteségesen működik, és 133 millió euró adósságot halmozott fel. A televízió élére Claudiu Saftoiu volt külföldi hírszerzőfőnököt nevezték ki júliusban elnök-vezérigazgatónak, akit megbíztak egy válságstáb vezetésével. Ennek a testületnek volt a feladata kidolgozni azt a tervet, amely az intézményt átszervezi. A dokumentumot a pénteki igazgatótanácsi ülésen módosításokkal fogadták el.

A televízió eddig havonta több mint 10 millió euróból működött, ezt a költségvetést a továbbiakban meg kellene felezni – derül ki a jelentésből. Az átszervezés során elbocsátások is lesznek. A tervek szerint mintegy ezer dolgozónak mondanak fel, de a pénteki igazgatótanácsi ülés után nem jelentettek be konkrét számot az elbocsátandó dolgozók számáról. Az átszervezés során csökkentik a vezetőségi funkciókat is úgy, hogy az eddig létező hét, úgynevezett igazgatóságból öt marad. A köztévé a tervek szerint hét év alatt törlesztheti adósságait, ha nem halmoz fel újabbakat.

A televízió igazgatótanácsába az ellenzéki Demokrata Liberális Pártnak (PDL) egyetlen jelöltje sem került be, mivel a kormányzó Szociál-liberális Szövetség (USL) nem adott helyet az ellenzéki párt embereinek. Ezt azzal magyarázta, hogy ez utóbbiak sodorták veszélybe az intézményt az adósságok felhalmozásával.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X