nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem vetítik az EMNP hirdetését

Az EMNP kampányfilmjét tartalomelemzés alapján ítélte törvényellenesnek a román televízió.

MTI | 2012. november 27.
|  

A Román Televízió közölte, az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) egy novemberi határozata értelmében nem vetítette az Erdélyi Magyar Néppártnak (EMNP) az autonóm régiókat és föderációs államberendezkedést hirdető román nyelvű reklámklipjét, törvényellenesnek ítélve azt. A közszolgálati televízió az EMNP panaszára válaszolva a CNA választási kampányt szabályozó határozatának arra a cikkelyére hivatkozik, amely szerint a választási klipek tartalma „nem veszélyeztetheti az alkotmányos rendet, a közrendet, a személyek és a javak biztonságát”.

A hivatkozott cikkely szerint továbbá a klipek nem sérthetik az emberi méltóságot és a közmorált, nem uszíthatnak gyűlöletre vagy hátrányos megkülönböztetésre faji, vallási, nemzetiségi, etnikai vagy nemi alapon. A televízió választási műsoraiért felelős vezető által jegyzett – az EMNP által az MTI-nek is eljuttatott – válasz szerint a televíziók akkor is felelősek az általuk közölt választási klipek tartalmáért, ha azokat a pártok készítik el. Az EMNP klipjét tartalomelemzés alapján ítélték törvényellenesnek.

A közszolgálati televízió arra kérte az EMNP-t, hogy hozza összhangba választási klipjét a törvény előírásaival. Az intézmény álláspontja szerint nem sérült az EMNP szabad véleménynyilvánítási joga, hiszen a párt képviselői a választási vitaműsorokban kifejthetik álláspontjukat. A vitaműsorok – a tévé álláspontja szerint – azért esnek más elbírálás alá, mert azokban a versenytársak reagálhatnak a megfogalmazottakra.

Szilágyi Zsolt, az EMNP kampányfőnöke az MTI-nek elmondta, nem fogják megváltoztatni a klipjük tartalmát, és várják az audiovizuális tanács határozatát ez ügyben. „A közszolgálati televízió illetékese nem döntheti el, hogy egy politikai párt milyen célokat tűzhet ki önmaga és az ország elé, és nem akadályozhatja egy párt programjának a bemutatását” – nyilatkozta Szilágyi Zsolt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X