nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Olvasóink segítségét kérjük
Há de...

Van, amikor logikázással és vizsgálódással nem megyünk semmire: valaki vagy tudja, hogy kiről, miről van szó, vagy nem. Most is egy ilyen kérdéssel van dolgunk.

nyest.hu | 2013. március 25.
|  

Péter nevű olvasónk egészen különleges kérdéssel keresett meg minket:

A téma, amivel most megkeresem Önöket, nem kifejezetten nyelvészeti jellegű. Egy festmény alkotójának a nevéről van szó, aki nagy valószínűséggel osztrák származású. Tisztában vagyok vele, hogy talán a századfordulós osztrák festők nem az Önök szakterülete, de esetleg segíthetnének a festmény hátulján szereplő szöveg kisilabizálásában. Önök minden bizonnyal jobban ismerik a leggyakoribb neveket és azok rövidítéseit... esetleg nem is osztrák a név, én pedig mindenáron "H. de valaki"-nek próbálom értelmezni.

Nos, az olvasónk által küldött fénykép alapján mi is csak a H de ... betűsort tudjuk kiolvasni. Ráadásul úgy tűnik, hogy csak egy betű hiányzik, az is P, R, B vagy D lehet – amellett, hogy a felirat sérült, úgy tűnik, hogy a tinta is oda nem illő foltokat hagyott.

A rejtélyes aláírás
A rejtélyes aláírás
Úgy gondoljuk, hogy a fénykép alapján, de talán még megfelelő vegyelemzéssel sem juthatunk messzire. Az egyetlen reményünk, ha valaki ismeri az aláírást, és meg tudja mondani, ki lehet a festő. Éppen ezért kérjük olvasóinkat, ha felismerik az aláírást, azt kommentben vagy a szerkesztőségnek írt e-mailben jelezzék. Előre is köszönjük.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X