nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Giotto dedikálta?

GB monogramot találtak Assisiben, a Szent Ferenc-bazilika egyik kápolnájának falán. Restaurátorok szerint a festő Giotto di Bondone aláírásáról lehet szó.

MTI | 2012. november 11.
|  

A „B” betű jól kiolvasható, a vele egybe írt „G” betű kevésbé látszik – idézte az ANSA olasz hírügynökség azokat a restaurátorokat, akik elsőként vették észre a Szent Miklós (San Nicola)-kápolna kőfalára vésett betűket.

Giotto aláírása jelentős művészettörténeti vitára tehet pontot. Azt bizonyítaná ugyanis, hogy az Assisiben levő templom freskóit valóban az 1267–1337 között élt művész festette, nem pedig Giotto műhelyének tanítványai, ahogyan mások feltételezik.

A szenteket, apostolokat és Szent Miklós életének jeleneteit ábrázoló kápolnafreskók az elsők voltak a bazilikában, ezért nem kizárt, hogy Giotto korai munkáival állunk szemben – nyilatkozta a restaurálást vezető Sergio Fusetti.

A Szent Ferenc bazilika altemplomában levő Szent Miklós-kápolna a templom utolsó helyisége, melyet az 1997-es umbriai földrengés óta restauráltak. Kevéssé ismert, a nagyközönség előtt a múltban gyakran lezárt kápolnáról van szó, melyet két és fél év alatt állítottak helyre.

Az összesen háromszáz négyzetméter falfelületű freskók helyreállítása 360 ezer euróba került. Egy olasz takarékpénztár és egy biztosítótársaság finanszírozta. A kápolna és Giotto feltételezett aláírása december 6-tól látható.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X