nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Hajszálnyi különbség: van Gogh vagy sem

Egy hajszálon múlik annak kiderítése, hogy Vincent van Gogh festett-e egy képet vagy sem: szakértők a festmény felületén felfedeztek és onnan leszedtek egy hajszálat, amelyet DNS-vizsgálattal fognak faggatni.

MTI | 2012. augusztus 12.
|  

A 8 centi hosszú, vörös hajszálból nyert molekulamintát összevetik a holland festő leszármazottainak DNS-ével. Ha bebizonyosodik, hogy a Csendélet bazsarózsákkal című kép valóban Van Gogh műve, akkor tulajdonosa, egy kölni műgyűjtő, Markus Roubrock egy csapásra 13 milliárd forintnyi összeggel lesz gazdagabb – bár e nélkül is dúsgazdag.

A festmény elkészülte 1889 tavaszára datálódik. 1977-ben Belgiumban egy padlásról került elő, Roubrock az apjától örökölte. Azóta is vitatott a kép eredete. Két független szakértő szerint Van Gogh festette, az amszterdami Van Gogh Múzeum szakemberi szerint nem, mert az ecsetkezelés nem vall a holland mesterre, és a kép pusztán ügyes hamisítvány.

Ami a hajszálat illeti, annak eltávolítója, Ester Monnik szerint akárkié is, biztos, hogy a kép festőjének fejéről származik. „A művészről kellett a vászonra kerülnie, mivel nagyon mélyen beágyazódott a festékbe, több rétegnyi is rákerült” – idézte Monnikot a The Daily Telegraph című brit lap. A hajszál egyébként szabad szemmel alig volt látható, és sokáig senki nem is vette észre.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X