nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
80 négyzetméter, 1500 év

Fekete hajú, göndör szakállú férfiak és repülő madár frizurájú nők láthatóak egy kínai sírkamrában feltárt freskón.

MTI | 2013. június 22.
|  

Egy igen jó állagú, csaknem 1500 éves freskóval borított falú sírkamrára – egy katonai parancsnok és feleségének nyughelyére – bukkantak a kínai régészek. A jelentések szerint azonban már jártak ott előttük, ami mozdítható volt, köztük a csontokat is, elvitték.

Az észak-kínai Sanhszi tartomány Suocsou városhoz tartozó területén felfedezett építményben körülbelül 80 négyzetmétert borítanak a falfestmények. A kínai szakemberek freskóelemzését a Venvu című szakfolyóirat közölte, tanulmányuk kivonatát a Chinese Archaeology című lap legfrissebb számában angolul is közzé tették.

A cikk szerzője, Liu Jan beszámolója szerint a sírkamrára 2008-ban találtak, de akkorra már három alkalommal is jártak ott fosztogatók. Liu szerint a rablók már előkészületeket tettek arra is, hogy magukat a freskókat is elvigyék. Erre abból következtettek, hogy kék vonalakat húzva már kijelölték a vakolatból kivágandó szeleteket.

A sírhoz vezető folyosó falán jól kivehetők az őrök alakjai, akik hosszú kardjukkal vigyázzák „éberen” a területet. Velük szemben díszőrség áll, az évszázadok múltán is még mindig élénknek ható piros-kék színű egyenruhás katonákkal, lovakkal. Van olyan falszakasz is, amelynek képén ökrös szekér visz fekete hajú, göndör szakállú férfiakat. A sírkamra bejáratánál kétszer két férfi fújja hosszú kürtjét, a belső fal nagyméretű jelenetén pedig egy férfi és nő baldachin alatt ülve szemléli a körülöttük lévő nyüzsgést. A régészek felhívták a figyelmet arra, hogy valamennyi nőalak – köztük vélhetően a parancsnok felesége – „repülő madár” alakú frizurát visel.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 elhe taifin 2013. június 22. 15:47

Ancient Chinese Murals Saved From Tomb Robbers

www.kaogu.net.cn/en/detail.asp?ProductID=4215

Információ
X