nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felvilágosítják jogaikról a nevelt gyerekeket

Hogy a saját családjukban felnövő gyerekekre miért nem tartoznak ugyanezek az információk, arról nem szól a fáma.

MTI | 2015. május 30.
|  

Gyermekjogi mesekönyv készült nevelőotthonokban és nevelőszülőknél élő gyermekeknek; a kötet közérthető módon ismerteti meg a gyerekeket jogaikkal és kötelességeikkel – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a „Gyere K-épbe” elnevezésű gyermekjogi roadshow budapesti záróünnepségén, csütörtökön az MTI-nek. A mesekönyvet – amelyhez hangoskönyv is készült – valamennyi nevelőotthonba, illetve nevelőszülőnél élő gyerekhez eljuttatják. A kötet boltokban nem lesz kapható, a 4 ezer példányt az érintett gyerekek közvetlenül fogják megkapni.

Az államtitkár azt mondta: fontos, hogy a gyermekek is tisztában legyenek a jogaikkal. Hozzátette: az egyén, a család, a közösség és az állam felelőssége egyaránt hangsúlyos ebben. Ahol a család, illetve a közösség nem tudja ezeket az ismereteket biztosítani a gyerekeknek, az államnak kell nagyobb szerepet vállalnia – szögezte le.

Novák Katalin külön felhívta a figyelmet a gyermek- és betegjogi képviselőkre: a megyékben, valamint a fővárosban összesen húszan integráns részeivé váltak a gyermekvédelmi jelzőrendszernek és segítenek a gyerekjogok érvényesülésében. A programsorozatról azt mondta: a cél az volt, hogy a gyerekjogok ne elvont fogalomként jelenjenek meg a gyerekek számára, hanem azokat le tudják „fordítani” a mindennapi életükre.

Novák Krisztina, az Országos Betegjogi, Ellátottjogi, Gyermekjogi és Dokumentációs Központ (OBDK) főigazgatója ismertette: a Balog Zoltán emberi erőforrás miniszter fővédnökségével március 21-én indult programsorozatot nyolc regionális helyszínen tartották meg azzal a céllal, hogy a nevelőotthonokban és nevelőszülőknél nevelkedő gyermekeknek „a gyermekek nyelvén” tanítsák meg jogaikat, ismertessék kötelességeiket. Összesen 3500 gyerekhez jutottak el, emellett szakmai kurzusokat is tartottak a szakembereknek – tette hozzá.

Balog Zoltán azzal kapcsolatban nem foglalt állást, hogy esőben jár-e a gyerekeknek esernyő
Balog Zoltán azzal kapcsolatban nem foglalt állást, hogy esőben jár-e a gyerekeknek esernyő
(Forrás: RTL Klub)

Az ismeretanyagot jogi egyetemekkel karöltve állították össze, a gyerekeket perszimulációs játékokba vonták be, játékos teszteket tölthettek ki, illetve különböző feladatok révén pecséteket gyűjthettek, amelyekért cserébe ajándékokhoz juthattak. Rajzpályázatot is hirdettek az egymás iránti tisztelet témakörében.

Novák Krisztina szerint a program tapasztalata az volt, hogy a gyerekek ismerik a gyermeki jogokat, hallottak már azokról, de konkrét szituációkban nehezen ismerik fel azokat, nem tudnak velük mit kezdeni. A roadshow fókuszpontjának azt nevezte, hogy a gyermekjogi képviselőkre felhívják a figyelmüket: ha például bántalmazás éri a gyermeket, tudja, hogy van kihez fordulnia.

A programsorozat az alaptörvényben rögzített alapjogok közül öt téma köré csoportosult: a jog és kötelesség, az emberi méltóság joga, a hátrányos megkülönböztetés tilalma, a tulajdonhoz való jog, valamint a kapcsolattartás joga. Példákat említve Novák Krisztina elmondta, beszéltek a gyerekekkel arról, vajon ha fáj a torkuk, mennyire kell levetkőzni egy háziorvos előtt, mit jelent egy nevelőotthonban nevelkedő gyermek számára a családhoz, kapcsolattartáshoz való jog, de arról is, hogy a 12 év feletti korosztályra milyen szexuális bűncselekmények leselkedhetnek.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X