nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Ezer fontos igazolatlan hiányzás

Egy házaspár iskolaidőben vitte egy hetes nyaralásra a gyerekeit. A brit törvények értelmében most 1000 fontnyi bírságot kell fizetniük.

nyest.hu | 2014. január 22.
|  

Stewart and Natasha Sutherland a shropshire-i Telfordban élnek; három iskolás korú gyermekük van. A szülők munkájuk miatt immáron öt éve nem tudtak elutazni sehova a gyerekeikkel a nyári szünet ideje alatt. Úgy döntöttek végül, hogy iskolaidőben megy nyaralni a család. 2013 őszén el is utaztak Görögországba, ahol nagyszerűen érezték magukat. Akkor még nem tudták, hogy nyaralás a vártnál többe fog kerülni...

A gyerekek iskolai kimaradása miatt ugyanis végül 1000 font bírság megfizetésére kötelezték őket. Először csak 360 fontot varrtak a nyakukba, de mivel ennek befizetése ellen tiltakoztak, a 21 napos fizetési határidő lejárta után az összeg megduplázódott. Ugyan az édesapa szerint „a szabályt olyan emberek hozták, akik nem a valós világban élnek”, a bírság jogos. Nagy-Britanniában ugyanis a diákok akkor maradhatnak távol az iskolától tanítási időben, ha ezt az osztályfőnök – a család körülményeit mérlegelve – engedélyezi.

Ezer fontos igazolatlan hiányzás
Forrás: Wikimedia Commons / Heiko Gorski (Moonshadow) / GNU-FDL 1.2

Az iskolai hiányzásokra vonatkozó szabályozás éppen 2013 szeptemberétől változott meg; egy időben azzal, amikor Sutherlandék Rodoszra utaztak. (Az igazsághoz azonban az is hozzá tartozik, hogy az utazást egy évvel korábban foglalták le és fizették ki.) A szülők tájékoztatták az iskolát a nyaralásról, abban azonban nem értettek egyet a hivatalnokokkal, hogy ez veszélyes lógás lenne. Az édesapa véleménye szerint az iskola nagyon fontos, de az is legalább ennyire, hogy a család együtt ki tudjon kapcsolódni.

A törvény alapján azonban a brit házaspár valóban szabályt szegett. E szerint a szülők felelőssége az, hogy a gyerekeik látogassák az iskolát. Ha távol akarnak maradni, azt előbb kérvényezni kell az osztályfőnöktől, aki a család helyzetét, körülményeit mérlegelve dönt arról, hogy engedélyezi-e a tanítási időben a  szünetet. Ha a tanár úgy dönt, hogy a hiányzás nem indokolt, de a szülő mégsem viszi iskolába a gyerekét, akkor bírsággal sújtható.

Forrás

Stewart and Natasha Sutherland fined for term-time holiday

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X