nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Gyermekbaráttá kell tenni az intézményeket

Az alapvető jogok biztosa szerint gyermekbaráttá kell alakítani minden közintézményt, továbbá ennek érdekében folyamatosan monitorozni kellene a magyar jogszabályokat is. Szabó Máté erről a Gyermekbarát igazságszolgáltatás itthon és Európában című csütörtöki budapesti nemzetközi konferencián beszélt.

MTI | 2012. november 23.
|  

Az ombudsman úgy látja, a gyermekbarát profilú jogi és politikai intézmények kialakításához nem elég egy-egy kampány vagy tematikus év, a gyermekbarát világ kialakításához több éves folyamatos munkára van szükség. Szabó Máté szerint hasznos lenne például egy olyan társadalmi szervezet, ami folyamatosan figyelemmel kísérné, monitorozná, gyermekbarátak-e az egyes intézmények, valamint a jogszabályok.

Az ombudsman a jelenlegi helyzetet érzékeltetve azt mondta, ha létezne a gyermekek alkotmánybírósága – ami a jogszabályokat és az intézményeket a gyermekjog szempontjából, és nem pusztán az általános alkotmányjogi szempontokból vizsgálna meg – akkor annak nagyon sok munkája lenne Magyarországon, és másutt is.

Lux Ágnes, a biztosi hivatal főosztályvezető-helyettese azt közölte, Magyarországon évente több mint 100 ezer gyerek kerül valamilyen kapcsolatba a hatóságokkal, és azt szeretnék, ha az ott folyó eljárások megfelelnének a gyermeki jogok legmagasabb szintű védelmének.

Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára elmondta, évente 30 gyerek hal meg bántalmazás miatt, és hatezer 14 év alatti kiskorú sérelmére követnek el valamilyen bűncselekményt. Jelezte, ezek a traumák a fiatalok későbbi életére, fejlődésére is kihatnak, így például 53 százalékkal többen lesznek fiatalkorú bűnelkövetők, és harmadával nagyobb az esélyük arra, hogy felnőtt korú bűnelkövetők lesznek.

Arról beszélt, a jogrendszert és a különböző eljárásokat úgy próbálják meg átalakítani, hogy a gyerekeket minél kevesebb trauma érje. Példaként említette, hogy a meghallgatásra szóló idézést, illetve tájékoztatót gyereknyelvre is lefordítják, és a meghallgatásokat lehetőleg a legközelebbi hatóságnál végzik el.

Fontos előrelépésnek mondta a gyermekbarát meghallgató szobák kialakítását, ahol a fiatalok vallomását rögzítik, hogy a későbbi eljárásokban ne kelljen megismételni, és ezzel újabb traumát okozni nekik. Közölte, 2014 végéig minden megyében kialakítanak ilyen gyermekbarát helyiséget.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X