nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Iskolaőrök tartathatják be a házirendet

Iskolaőröket alkalmazhatnának a nevelési és oktatási intézmények a Belügyminisztérium (BM) tervei szerint

MTI | 2012. április 18.
|  

Az őrök megakadályozhatnák, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt – igazolatlanul – elhagyják az iskolát, jogosultak lennének betartatni a házirendet, elfogni azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, továbbá meggátolhatnák az intézmény területére való jogosulatlan belépést.

A kormányzati honlapon közzétett törvénytervezet szerint mindennek érdekében módosítanák a tavaly elfogadott, új köznevelési törvényt, hasonlóan a rendőrségről szóló jogszabályhoz, amelyben kimondanák: azt a tanköteles korú diákot, aki nem tudja igazolni, hogy a tanítási óráról vagy az iskola által szervezett kötelező foglalkozásról engedéllyel hiányzik, a rendőrök az igazgatóhoz kísérhetik, vagy a nevelési-oktatási intézménnyel történt előzetes egyeztetés után oda útba indíthatják.

A tanuló iskolai, orvosi vagy szülői igazolással bizonyíthatná a rendőrnek, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról. A köznevelési törvény említett új passzusa értelmében ha az iskolaőrök bűncselekményt vagy szabálysértést észlelnek, annak megakadályozása érdekében „arányos mérvű” testi kényszert alkalmazhatnának, csakúgy, mint abban az esetben, ha valaki jogosulatlanul akar belépni az iskolába, vagy jogosulatlanul tartózkodik az intézmény területén. Ha testi kényszert alkalmaznak az őrök, utána arról azonnal tájékoztatniuk kellene az igazgatót. Az iskolaőrök létszáma a fenntartó döntésétől függene.

A BM törvénytervezete ezen felül arról is rendelkezik, hogy a települési és a fővárosi önkormányzat a helyi közbiztonságról, a helyhatósági vagyon és más értékek védelméről önkormányzati rendészeti szerv formájában is gondoskodhatna. A szervezet tagja lehetne az önkormányzati természetvédelmi őr, a közterület-felügyelő, a mezőőr, az erdészeti szakszemélyzet tagja és a halászati őr.

A jogszabály, ha elfogadja a parlament, kimondaná, hogy a rendészeti feladatokat ellátó szerv tagja – az említetteken túl az erdővédelmi szolgálat tagja, a hegyőr és a hivatásos vadász is – köteles intézkedni vagy intézkedést kezdeményezni, ha feladatai ellátása során jogszabálysértést, mulasztást észlel.

Az általuk alkalmazható intézkedések között lenne például a terület-, épület- és egyéb vagyontárgyőrzés, a jogellenes cselekmény folytatásának megakadályozása, a tetten ért visszatartása, előállítása, az igazoltatás, a ruházat-, csomag- és járműátvizsgálás, valamint a jármű feltartóztatása. Az általuk alkalmazható kényszerítő eszközökre vonatkozó részletes szabályokat a rendészetért felelős miniszter rendeletben határozza majd meg.

Szolgálati feladatai ellátása során fegyvert a mezőőr, a hegyőr, a halászati őr, az erődvédelmi szolgálat tagja, a természetvédelmi őr, valamint a hivatásos vadász tarthatna magánál. Ahhoz, hogy az említett őrök, vadászok intézkedhessenek, és kényszerítő eszközöket alkalmazhassanak, a rendészeti feladatokat ellátó szervnek először megállapodást kellene kötnie a területileg illetékes rendőr-főkapitánysággal.

A BM kiegészítené a szabálysértési törvényt is, mégpedig azzal, hogy a tulajdon elleni szabálysértés elkövetésén tetten ért embert bárki visszatarthatja, köteles azonban őt a rendőrségnek haladéktalanul átadni, ha pedig erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni. A törvénytervezethez a belügyi tárca még várja a véleményeket.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Sigmoid 2012. április 18. 16:24

Jah, elsőre talán fasisztoidnak tűnik innen Budapestről, de némi napi bűnügyi hírolvasás után nyilvánvaló, hogy mind az iskolaőrök ötlete, mind az "állampolgári feltartóztatás" intézménye nagyon pozitív, valóságkonform ötlet.

1 scasc 2012. április 18. 14:38

"A BM kiegészítené a szabálysértési törvényt is, mégpedig azzal, hogy a tulajdon elleni szabálysértés elkövetésén tetten ért embert bárki visszatarthatja, köteles azonban őt a rendőrségnek haladéktalanul átadni, "

Politikai jellegű kommenteket ritkán adok le ezen az oldalon, de ez egy ritka fénypontnak tűnik az elmúlt három év kormányásából.

Információ
X