nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Fülön csípheti a rendőr az iskolakerülőket?

Az iskolakerülés esetén alkalmazható rendészeti eszközökről szóló törvénymódosítás felülvizsgálatát kéri az Alkotmánybíróságtól az ombudsman, szerinte ugyanis a 14 évnél fiatalabb gyermekekkel szembeni rendőri intézkedés lehetősége szükségtelen és aránytalan jogkorlátozást jelent, „amit a szabályozás elemi hiányosságai, a bizonytalan és önkényes jogalkalmazás veszélye tovább súlyosbít” - adta hírül az MTI.

Edupress | 2012. október 31.
|  

Szabó Máté a törvénymódosítás felülvizsgálata mellett a jogszabály hatálybalépésének előzetes felfüggesztését is kérte az Ab-tól - közölte az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala vasárnap az MTI-vel.

A parlament július 12-én fogadta el Pintér Sándor belügyminiszternek azt a javaslatát, amelynek alapján jövő január 1-jétől az igazgatóhoz kísérheti a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról. A rendelkezés szerint ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr – az iskolával való előzetes egyeztetés után – az igazgatóhoz kísérheti. „Hitelt érdemlő igazolást” az iskola, az orvos vagy a szülő állíthat ki.

Az alapvető jogok biztosa viszont úgy látja, aránytalan jogkorlátozást jelent, átgondolatlan és káros az a koncepció, amely rendészeti eszközökkel akarja akadályozni az iskolakerülést. Megítélése szerint több gyakorlati probléma is felvethető, hiszen a rendőr például nem lehet tisztában a gyermek teljes körű iskolai elfoglaltságával, így nem is tudhatja megítélni, mikor van jogszerűen távol az iskolai óráktól.

Szabó Máté kifogásolja, hogy a jogalkotó nem határozta meg, a tanítási napokon milyen időszakban van lehetőség intézkedésre, továbbá szerinte az sem derül ki a szabályozásból, hogy az iskolával való előzetes egyeztetés mennyi időt vehet igénybe, ezáltal mennyi ideig tartható vissza a gyermek.

„A rendőri iskolába kísérés a hatását tekintve jelentős traumával és az iskolatársak, a tanárok előtti megszégyenüléssel is járhat, így a gyermek emberi méltósághoz való jogát is súlyosan sérti” – írta az ombudsman. Nem vitatja, hogy az iskolai hiányzás jelentős probléma, de megelőzése érdekében elsősorban a gyermekvédelmi jelzőrendszer hatékonyságát kellene növelni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X