nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
El a kezekkel a gyerekektől!

Tiltakozik a Hálózat a Tanszabadságért (HAT) és a Szülői Hálózat (SZH) a „közveszélyes iskolakerülésre” vonatkozó törvényjavaslat ellen, a szervezetek az indítványt gyermekellenesnek tartják.

MTI | 2012. július 3.
|  

Az MTI-hez hétfőn eljuttatott közös állásfoglalásban a két szervezet úgy véli, a „közveszélyes iskolakerülés” címen elhíresült törvénytervezet mind erkölcsileg, mind jogilag, mind emberileg elfogadhatatlan, pedagógiai, gyermekvédelmi és szülői szempontból pedig nonszensz.

A közleményben HAT és a SZH erélyesen tiltakozik ellene, és határozottan követeli, hogy a kérdést vegyék le a napirendről – közölték. Véleményük szerint a rendőrség bevetése az iskolán kívül tartózkodó gyermekek ellenőrzésére alapvető emberi és személyiségi jogot sért.

Közleményükben úgy fogalmaztak: a szülők kikérik maguknak, a pedagógusok pedig szakmai és emberi jogi alapon elfogadhatatlannak tartják, hogy adott esetben a 4. óra után, tehát dél körül a haza vagy különórára igyekvő gyermeket feltartóztathassa bárki, és félelemben tartsa.

Erős kétségeik vannak afelől, hogy a javaslattevők felmérték, milyen következményekkel járhat ez a hatósági magatartás a gyermekekre nézve, hogy már gyermekkorukban szembesülnek „a hatóság packázásával” – olvasható a dokumentumban, amelyben a szervezetek azt írták, nem kriminalizálhatják gyermekeket.

„A magyar jog is kimondja, hogy a gyermek személyiségi jogait, így különösen személyiségének szabad kibontakoztatásához való jogát, önrendelkezési jogát, cselekvési szabadságát, családi élethez és magánélethez való jogát az óvodának, az iskolának, illetve a kollégiumnak tiszteletben kell tartania” – emlékeztettek.

Pintér Sándor belügyminiszter a rendőrségről szóló törvény módosításában azt javasolta, hogy az igazgatóhoz kísérhetné a rendőr azt az általános iskolás diákot, aki igazolatlanul marad távol a tanítási órákról.

A parlamentnek benyújtott indítvány szerint a rendelkezés úgy szólna: ha egy 14 évnél fiatalabb diák nem tudja hitelt érdemlően igazolni, hogy engedéllyel hiányzik a tanításról vagy a kötelező iskolai foglalkozásról, és nincs vele nagykorú, akkor a rendőr – az iskolával való előzetes egyeztetés után – az igazgatóhoz kísérheti őt. „Hitelt érdemlő igazolást” az iskola, orvos vagy a szülő állíthat ki.

A belügyminiszter ezzel összefüggésben módosítaná a köznevelési törvényt is, rögzítve abban, hogy a tanuló iskolájának megállapítása, a hiányzás jogszerűségének ellenőrzése, valamint az iskolával és a szülővel való kapcsolatfelvétel céljából a köznevelés információs rendszeréből továbbítható a rendőrségnek egyebek mellett a diák neve, neme, születési helye és ideje, lakcíme, állampolgársága, diákigazolványának száma, tanulói jogviszonyának adatai, valamint iskolájának neve, címe.

Magyariné Nagy Edit, a Belügyminisztérium helyettes államtitkára az alkotmányügyi bizottság hétfői ülésén arról beszélt: a rendőr nem alkalmazhatna kényszerítő eszközt az iskolakerülő gyerekekkel szemben, de testi erőt igen. Az új szabályozás 2013. január 1-jén lépne hatályba.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
2 Krizsa 2013. április 12. 13:55

"Hitelt érdemlővé" válhat a gyerek és a szülő elleni eljárás, ha:

1. az iskolában valaki haragszik a szülőre / gyerekre. Van ilyen? Van. Ezt bíróság fogja kivizsgálni, hogy IGAZ-E? Nem. Ha pedig nem büntethető a "tévesen" feljelentő, akkor nagyon sok "hitelt érdemlés" lesz.

2. a szülő mással volt elfoglalva, nem írt igazolást / az iskolai adminisztráció hallás után intézkedett K.pistiről, pedig van még belőlük négy, de csak egy... kisebbségi:-).

3. A gyerek az iskola helyett ment "világgá", mert bántották / koldulni / lopni / dolgozni! jár... a nem kívánt rész törlendő. Ki a felelős? A gyerek semmi esetre.

Sőt egy jogállamban még a szülő is csak bírósági eljárás után - ha ott be van bebizonyítva - akkor lehet hibás.

1 Szalakóta 2012. július 5. 12:56

Az alapötlet még nem lenne rossz, de ha mindig hitelt érdemlő igazolás kell mindenhez, az plusz adminisztráció.

Információ
X