nyest.hu
Kövessen, kérem!

Nem lát minket a Facebookon?

Kenyérpirítón szeretné?

Legutolsó hozzászólások
 • szigetva: @aphelion: Én nem tudom, van-e különbség, bevallom, nekem eddig az nem tűnt fel, hogy erre...
  2019. 09. 16, 17:17  Anti-PC shaming
 • szigetva: @Cypriánus: www.youtube.com/watch?v=zvgZtdmyKlI
  2019. 09. 16, 17:15  Anti-PC shaming
 • csillagszemű: Ha már nyelvmentés: 1. www.melano.hu/csinaltam_ahogy_tudtam_int...kipedia_alapitojaval Men...
  2019. 09. 16, 13:14  Nyelvmentés sorozatokkal
 • aphelion: @szigetva: Hehe, és mindkettőre van Nyest cikk is a találatok között: www.nyest.hu/hirek/m...
  2019. 09. 16, 12:34  Anti-PC shaming
 • Cypriánus: @Mártonfi Attila: Nyilván aki támadja a PC-t az csak náci lehet. Na persze . Nem mondom ho...
  2019. 09. 16, 11:57  Anti-PC shaming
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felvilágosítás a biztonságos internethasználatról

Az internethasználó fiatalok védelme érdekében oktatóközpontot alakít ki Budapesten a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az idén - jelentette be a médiahatóság elnöke kedden.

MTI | 2012. február 8.
|  

Szalai Annamária budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy széles körű civil és szakmai összefogással kívánják elindítani a „médiaértés oktatóközpontját”, ahol a gyerekek játszva, biztonságos környezetben ismerhetik meg az internet és a média világát, és szembesülhetnek annak veszélyeivel is.

Utalt az NMHH megrendelésére 2011 szeptemberében elkészült EU KIDS Online elnevezésű kutatásra, amely szerint a magyar gyerekek átlagosan 9 éves korukban kezdik el önállóan használni a világhálót. Hozzátette: a feltételezések szerint ez az életkor a következő években tovább csökken, és várhatóan valahol az 5-6. év táján „stabilizálódik”.

Közölte, céljuk egy olyan „digitális játszótér” létrehozása, amely a fiatalokat virtuálisan kalauzolja el a televíziózás, az internet és a mobilkommunikáció világába, ahol testközelből, interaktív játékokon, szemléletes példákon keresztül ismerhetik meg a média működési mechanizmusát.
Hozzátette: azt várják az oktatóközponttól, hogy kevesebb internethasználó gyerek és fiatal essen áldozatul az internetes bűnözésnek. Szalai Annamária az MTI-nek elmondta, hogy az oktatóközpont egy Hűvösvölgyi úti villaépületben kap helyet, ahol korábban a médiatudományi intézet működött.

A központ a tervek szerint legkésőbb ősszel kezdi meg működését. Reményeik szerint évente legalább 10 ezer fővárosi és vidéki iskolást tudnak majd bevonni a programba.

A médiahatóság elnöke az MTI-nek arról is beszélt, hogy Magyarországon a gyerekek és fiatalok védelme érdekében változtatni kellene az internet szabályozásán, ezért a jogalkotót arra akarják biztatni, hogy az „internetes gyermekvédelem” jegyében pótolja a hiányosságot, ahogy azt az e tekintetben fejlettebb országokban már megtették. Elmondta: állami és civil szervezetekkel összefogva szeretnék összegyűjteni és megfogalmazni a szabályozási igényeket, és a javaslatsort még ebben az évben eljuttatni a jogalkotóhoz.


Szalai Annamária a biztonságosabb internet nemzetközi nap alkalmából rendezett, a feladatban szerepet vállaló Microsoft Hungary székházában tartott programon közölte: a médiahatóság mindent megtesz annak érdekében, hogy a fiatalokat megóvja a nethasználat veszélyeitől, ezért programokat indít, kiadványokat jelentet meg, továbbá online fórumokon is terjeszti az ismereteket a biztonságos nethasználatról.

Elmondta: az általuk üzemeltetett weboldalon bárki bejelentést tehet, ha a világhálón a gyerekekre káros és veszélyes tartalmat talál. Közölte azt is, hogy bejelentő oldalukat tavaly szeptembertől január végéig csaknem 6 ezren látogatták meg, és 532 bejelentést kaptak. Kilencvennyolc esetben konkrét és sikeres intézkedés is történt, így például volt amikor öngyilkosságra buzdító netes oldalt távolítottak el a közbenjárásukra a szolgáltatók.

Szalai Annamária közölte: sokan arra hívták fel a figyelmet, hogy a gyerekek közösségi oldalaira kitett fényképeit pedofil honlapokon használják fel. Jelezte, hogy az NMHH kezdeményezésére a két legnagyobb, Magyarországon működő közösségi portál megváltoztatta a felhasználók képeinek technikai kezelését, megnehezítve ezzel a képlopásokat.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X