nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Felrémletthetett volna?

Olvasónk válaszol is kérdésére, de újat tesz fel. Valószínűleg egy harmadik kérdésre gondol, de azt meg már megválaszoltuk.

Fejes László | 2014. május 14.
|  

Névtelenül érkezett az alábbi kérdés:

Segítsetek! Van ilyen?

"Felrémletthetett volna benned."

Olyasmi akar lenni, mint a "Fölmerülhetett volna benned".

Miért nincs? :)

Első kérdését olvasónk második kérdésével meg is válaszolja, így csak ez utóbbira összpontosítunk – hogy aztán végül is egy harmadik kérdésre adjuk meg a választ: arra, melyre olvasónk feltehetően gondolt.

Azt a magyar nyelvtanból mindeni tudja, hogy édes anyanyelvünk szeret a szótövekre toldalékokat ragasztani (gondoljunk csak a legendás elkelkáposztástalanítottátokra). Azt azonban ritkán szokták hangsúlyozni – bár némi játszadozással rá lehet jönni –, Az adat elé tett csillag azt jelöli, hogy az adott alak nem fordul elő. hogy e toldalékok sorrendje meglehetősen szigorúan kötött: nem mondhatjuk a házamban helyett azt, hogy *házbanam.

Mivel olvasónk igealakról kérdez, összpontosítsunk az igékre. Vegyünk egy egyszerű igetövet, legyen ez az ad! Ehhez többféle toldalékot kapcsolhatunk: adat, adhat, adott, adna, adj, adom stb. Ezek azonban csak meghatározott sorrendben kerülhetnek a tőre, pl. ha -hat-ot már hozzáraktuk, akkor nem jöhet az -at, ha az -(ot)t-at hozzátettük, már nem jöhet sem az -at-, sem a -hat-; ha pedig az -(o)m is odakerült, nem jöhet már semmi más. Az már csak hab a tortán, hogy nem csak a -na és a -j nem fordulhat elő egyetlen igealakban (ez kevéssé meglepő, hiszen ezek módjelek, és egy ige csak egy módban állhat), de a múlt idő és a feltételes mód jele sem: *adnátt, *adottna – ilyenkor a módjel átkerül a segédigére: adott volna.

Az olvasónk által alkotott *rémletthetett alak több okból sem jó: egyfelől kétszer szerepel benne a múlt idő jele (*rémletthetett – ez olyan, mintha azt mondanánk: *adotthatott), ami eleve lehetetlenség; de nem jó a már *rémletthet alak sem, hiszen ebben a múlt idő jele (-ett) megelőzi a ható ige toldalékát (-het). Ez az alak ugyanazért nem jó, amiért az *adotthat sem jó: helyette azt mondjuk, hogy adhatott.

Olvasónk tehát bizonyára azt szerette volna kérdezni: miért nincs olyan, hogy *rémlhetett, *rémelhetett vagy *rémlehetett? S mivel világos, hogy itt a múlt idő semmilyen szerepet nem játszik, a kérdést még tovább egyszerűsíthetjük: miért nincs olyan, hogy *rémlhet, *rémelhet vagy *rémlehet? Olvasónk eleve azért zavarodhatott bele a bonyolult alakba, mert már ezt az egyszerűt sem tudta megalkotni.

Ez is rém-lik
Ez is rém-lik
(Forrás: Wikimedia Commons / Frank Vincentz / GNU-FDL 1.2)

Arra pedig, hogy ilyen alak miért nincs, azt tudjuk válaszolni, hogy ugyanazért, amiért nincs csuk(o)lj, ved(e)lj (a vedlik, nem a vedel alakjaként!), rejlj sem – ezekhez hasonlóan nincs olyan sem, hogy *rémlj fel nekem, ó, dicső múlt! (És nem a jelentése miatt: semmi – legfeljebb a jó ízlés – nem akadályozhat meg abban, hogy azt mondjam: merülj fel az idők mélyéből, ó, dicső múlt!) Hasonlóképpen fura a csuk(o)lhat, ved(e)lhet (a vedlik, nem a vedel alakjaként!),, rejl(e)het stb. Arról pedig, hogy ennek mi az oka, Kálmán László már kétszer is írt a nyesten.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
5 cherbourg 2014. május 16. 00:53

@Fejes László: há pont ez az, a csuklodikról sem hallottam, amíg Szilágyi N. Sándor nem említette. Egyébként meg van:

www.google.hu/search?q=felr%C3%A9mledhet&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=

és

www.google.hu/search?q=felr%C3%A9mledhet&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=

4 Avatar 2014. május 15. 13:13

A "felrémlhet"-re 2 találatot ad a Gugli, és a "felrémülhet"-re is. Ezeket már simán múltidőbe lehet rakni.

3 Fejes László (nyest.hu) 2014. május 15. 08:45

@Ervin: Az *ízlhet azért elég könnyen magyarázható azzal, hogy szótagképző l-t feltételezne, ami teljesen idegen a magyartól. Igazán az a kérdés, hogy ilyenkor miért nem jöhet létre az *ízelhet vagy az *ízlehet.

@cherbourg: Van olyan ige, hogy felrémled(ik?)? Én nem ismerek ilyet.

2 cherbourg 2014. május 15. 01:41

Persze könnyen lehet, hogy az ominózus alak felrémledhetett volt, csak az olvasó a zöngétlenedett d-t tt-nek írta (a két alak pont ugyanúgy hangzik).

Ekkor viszont nincs morfotaktikai probléma. A defektív igéknél egy ilyen képzőbetoldásos javító stratégia különben sem példa nélküli, gondoljunk a sínyli helyett a sínylődik, a kétli helyett a kételkedik alakokra, Erdélyben a csuklik hiányzó alakjai helyébe gyakran a csukló/odik lép (pl. csukló/odjon, csukló/odhat).

1 Ervin 2014. május 14. 14:18

középiskolában a tanárom sajnos nem tudta elmagyarázni, hogy miért jó az, ha valami lehet, hogy tetszik, az tetszhet, és miért nem jó az, ha valami lehet, hogy ízlik az mégsem ízlhet. kár, hogy akkor nem volt még mindenhol internet, pláne nyest :(

Információ
X