nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
groteszk Disneyland
Farkasodú: Hitler főhadiszállása ma

Hitler egykori főhadiszállásán ma vendéglő és szálloda üzemel. A Farkasodú „groteszk Disneylanddé” változott.

MTI-Press | 2012. október 20.
|  

Adolf Hitler csaknem három éven át a Farkasodú (Wolfsschanze) néven ismert, kiterjedt lengyelországi földalatti komplexumból irányította a Harmadik Birodalom, a náci hatalom népirtó világháborús erőfeszítését. Lengyelország sokat tett azért, hogy megőrizze az utókor számára a birkenaui és más haláltáborok valóságának emlékeit, de ennek az előretolt állásnak a maradványai ma már nem sokat mondanak. Az egykor főhadiszállás létesítményeit egy magáncégnek adták bérbe, amely fazekastanfolyamokat és paintball-csatákat szervezett ott. Noha a legtöbb érdeklődőt még így is főleg a hely történelmi vonatkozásai vonzzák, kevés oktatási anyag található a helyszínen, és a múlt idézésének egyik módja felette vitatható: a látogatók náci egyenruhában örökíttethetik meg magukat.

Nem angkor, bunker
Nem angkor, bunker
(Forrás: Wikimedia Commons / Albertyanks Albert Jankowski)

Mára azonban a lengyel kormány felismerte, hogy a Farkasodú értékes történelmi leckékkel szolgál, amelyeket meg kell őrizni, különös tekintettel azokra a jelzésekre, hogy Európa sarkaiban szélsőjobboldali gyűlöletideológiák eresztenek gyökeret. A lengyel kulturális minisztérium a világháborús színhelyet használó cég bérleti engedélyének megújítását ahhoz kötötte, hogy az egykori Farkasodút olyan történelmi-oktatási központtá építsék ki, amelyben szabadtéri kiállítás és múzeum emlékeztet a múltra. 

 Vastag mohaszőnyeg borítja a bunkereket 

Jelenleg az ember nem érzi a hely tragikumát mondta a The New York Times című lapnak Tomasz Chincinski történész, a projekt egyik előkészítője. Olyan új módot kell találnunk a történelem bemutatására, amely felkelti a fiatal nemzedékek érdeklődését, eléri, hogy szükségét érezzék a történelem megismerésének és megértésének.

Hitler a keleti front főhadiszállásának építtette meg a Farkasodút, amely több mint 240 hektárt foglalt el a korábban lengyel főurak birtokainak részét képező erdőségben. Az önellátó komplexum kétszáz létesítménye között voltak földalatti bunkerek, barakkok, volt saját erőműve. Személyzete, amelyben nők is voltak, 2000 főt számlált. 
 

1945-ben az előretörő szovjet csapatok elől visszavonuló németek megpróbálták felrobbantani a bunkerrendszert, de erre nem maradt elég idejük. A háború után a lengyel hatóságok megnyitották a turisták előtt, ám a látogatók felvilágosítását illetően lényegében beérték azzal, hogy kitették a falakra a náci vezér idejében a helyszínen készült fotókat.
 

A szovjet tömb felbomlása nem sok változást hozott a földalatti komplexumban. A demokratikus lengyel állam kiadta egy Farkastanya nevű magáncégnek, amely a bunkerekben vendéglőt és szállodát rendezett be, néhány turistaútvonalat megtisztított a romoktól, és a nürnbergi perben halálra ítélt, majd felakasztott Alfred Jodl tábornok egykori bunkerét fedett lőpályává alakította át.

Farkasodú: Hitler főhadiszállása ma
Forrás: Wikimedia Commons / Buschaot / CC BY-SA 2.0


 

Jan Oldakowszky, a varsói felkelés nagy látogatottságú emlékmúzeumának igazgatója úgy jellemezte az eredményt, hogy a Farkasodúgroteszk Disneylanddé változott. Az étterem és a hotel kivételével semmit sem tartottak karban. Ma a legtöbb bunkert vastag mohaszőnyeg borítja. A látogatási útvonalak tönkrementek, a mozgáskorlátozottak számára megközelíthetetlenek.Az elmúlt évtized során egy pénzautomata felállítása volt itt a legnagyobb újdonság” – fedfe fel Lukasz Joachymek, aki 11 éve kalauzolja a turistákat a Farkasodúban. 
 

Luiza Jankowska politológia szakos gdanski egyetemi hallgató azért látogatott ide, mert látni akarta azt a helyet, ahol Claus von Stauffenberg, a német hadsereg tisztje 1944. július 20-án merényletet követett el Hitler ellen. A lányt elkeserítette a hely leromlott állapota, mégis úgy érezte, hogy érdemes volt eljönnie.Különös érzés volt ott állni azon a helyen, ahol a II. világháború más irányt vehetett volna. Ha a merénylet sikerül, talán a mi életünk is más lett volna” – jegyezte meg.

Hitler a Farkasodú előtt. A kép bal szélén Stauffenberg
Hitler a Farkasodú előtt. A kép bal szélén Stauffenberg
(Forrás: Wikimedia Commons / Attribution: Bundesarchiv, Bild 146-1984-079-02 / CC BY-SA 3.0)

 

A történelem néha ismétli magát 

Jan Zaluska, a Farkastanya cég igazgatója azzal magyarázta a hely leromlott állapotát, hogy éveken át bizonytalan volt, vajon ki a tulajdonosa: a kętrzyni járás, amelynek területén fekszik, vagy az erdőgazdálkodási kormányhivatal.Évekbe telt, amíg eldőlt a vita az utóbbi javára, és addig nem gondolhattunk arra, hogy beruházásokat hajtsunk végre” – jelentette ki, hozzáfűzve, hogy most már készek fejleszteni. Álláspontja szerint mások még inkább üzleti alapra helyezték volna a Farkasodú üzemeltetését. 1991-ben például egy amerikai vállalat kaszinót akart ott építeni igaz, azt is felajánlotta, hogy elkészíti Hitler főhadiszállásának replikáját.

Zaluska úgy fogalmazott, hogy amikor cége februárban újabb két évtizedre elnyerte az üzemeltetés jogát, vállalta, hogymegőrzi olyan történelmi helyként, ahol a II. világháború kimenetelét meghatározó döntések születtek. A tervek részeként építenek egy mozit, amelyben a II. világháborúról szóló dokumentumfilmeket fognak vetíteni. A vállalat az erdészeti illetékesekkel és a Gdańsk városában 2014-ben megnyíló II. világháborús múzeum történészeivel együttműködve állandó szabadtéri kiállítást is létesít a Farkasodú históriájának bemutatására. A cég új útvonalakat is kiépít a bunkerek megtekintésére. A kiállítások dokumentálni fogják a parancsnoki poszt mindennapjait, és ismertetik a rettenetes döntéseket, amelyek falai között születtek.

Farkasodú: Hitler főhadiszállása ma
Forrás: Wikimedia Commons / Albertyanks Albert Jankowski


A Németországból érkezett Wiebke Soor elmondta az amerikai lapnak, hogy 48 éves férjével, Matthiasszal együtt úgy érzi: a tervezett változások előtt is érdemes volt meglátogatni a Farkasodút, mert saját szemükkel láthatták a helyet, ahol az elképzelhetetlen múlt egy része bekövetkezett.Másfelől azt is láthattuk, hogy milyen messze jutottunk azóta” – vélekedett. Férje fejét ingatva hozzátette azonban:Ez igaz, de mindenkinek szüksége van az emlékeztetőre. A történelem néha ismétli magát.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X