nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Németül vitáztak, Vilniusba mennek

Krümmer Bence, a Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjának tanulója végzett első helyen a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő országos döntőjében. A második helyezett Szabó Grétával, a Városmajori Gimnázium tanulójával együtt ő képviseli Magyarországot a nemzetközi vitavetélkedő döntőjében, amelyet ősszel rendeznek meg Vilniusban.

nyest.hu | 2012. április 18.
|  

„Bevezessék-e a kötelező női kvótát a magyar parlamentben?“ – erről a kérdésről folytattak április 17-én élénk disputát német nyelven Magyarország ifjú vitamesterei.  Krümmer Bence és Szabó Gréta tudták pozícióikat a legjobban képviselni, és a két diák ténytudása és érvelökészsége volt a legmeggyőzőbb a zsűri számára. Magyarország ifjú vitabajnokai ezzel bejutottak a Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő nemzetközi döntőjébe, ahol a cseh, észt, lengyel, lett, litván, orosz és ukrán győztesekkel fognak találkozni.

A rendezvényt az országos döntő fővédnöke, a 2011-ben a világ legjobb játékvezetőjévé választott Kassai Viktor nyitotta meg. „A játékvezetőknek is tudniuk kell érvelni, mert a futballpályán gyakran vannak véleménykülönbségek a fátékosok és a bíró között. Nagyon rövid időn belül kell a lényeget elmondanunk és azt precízen megindokolni – Messivel és Ronaldóval szemben is”, mondta a népszerű játékvezető biztatásul a résztvevőknek. Utána Raymond Dequin, a Német Nagykövetség kulturális referense, Dieter Uesseler, a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának szaktanácsadója,  valamint Jutta Gehrig, a budapesti Goethe Intézet igazgatója köszöntötte a megjelenteket. A budapesti Goethe Intézetbe körülbelül 100 vendég látogatott el, hogy a döntővitát figyelemmel kísérje.

A Vitázik a világ ifjúsága vetélkedő a közép- és kelet-európai középiskolák németül tanuló diákjait szólítja meg. A projekt hozzájárul a politikai műveltség fejlesztéséhez, hiszen arra ösztönzi a fiatalokat, hogy fontos politikai és társadalmi témákról kritikusan gondolkodjanak. A német nyelven folyó vitázás fejleszti a tanulók nyelvtudását, és növeli a tanulók aktivitását a tanórákon.

A Vitázik a világ ifjúsága nemzetközi vetélkedő a Goethe Intézet, az Emlékezet, Felelősség és Jövő Alapítvány, a Hertie Közhasznú Alapítvány és a Külföldi Német Iskolák Központi Igazgatóságának közös projektje, melyet Magyarországon Barbara Lochbihler német EU-parlamenti képviselő támogat.

A vetélkedőről további részleteket saját honlapján, illetve a Goethe Intézet honlapján lehet megtudni.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X