nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A németek 140 ezer kelet-európaival számolnak

Mintegy 100-140 ezer fő érkezését jelentheti évente Németországba a német munkaerőpiac jövő májusi megnyitása a kelet- és közép-európai uniós országok munkavállalói előtt.

MTI | 2010. november 22.
|  

A német munkaügyi hivatal becslései szerint a kelet- és közép-európai uniós országokból évente ennyien próbálnak majd meg időlegesen vagy tartósan munkát vállalni Németországban.

A hivatal egyik vezetőségi tagja szerint az újonnan érkezőkkel már a szakképzettség nélküliek, illetve  betanított munkások között is verseny alakulhat ki, ugyanakkor ez a munkaerő-mennyiség nem lesz nagy jelentőségű a szakmailag képzett munkaerő piacán.

Egy nemrégiben megjelent munkaügyi tanulmány szerint 2015-től évente közel félmillió külföldi munkaerőre lenne szükség a német gazdaságban a „demográfiai foglalkoztatási lyukak befoltozására". Ha a gazdaságban nem történnek alapvető változások, Németország munkaerő-potenciálja 2030-ig 6 millió aktív korú, 20-64 év közötti munkavállalóval csökken. Ennek következményei mind a növekedésre, mind az innovációra, mind pedig Németország versenyképességére nézve  fatálisak lennének – véli a munkaügyi kutatással foglalkozó IZA intézet igazgatója.

Klaus Zimmermann szerint kifizetődne, ha Németország 2015-től évente félmillió képzett munkaerőt csábítana az országba, ez az államháztartásnak 5-20 milliárd euró pluszbevételt jelentene.

Az IZA igazgatója – Kanada és Ausztrália mintájára – pontrendszer bevezetését javasolja, amelyben a reménybeli bevándorlókat egyebek között képzettségük, nyelvtudásuk, szakmai tapasztalataik, koruk szerint pontoznák.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X