nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Németországban németül kell tudni

A német munkaerőpiac kettős gonddal küzd: a munkanélküliséggel és a szakemberhiánnyal. A kettő között a német nyelv ismerete jelentené a hidat.

nyest.hu | 2010. október 18.
|  

Frank-Jürgen Weise, a német Munkaügyi Hivatal (Bundesagentur für Arbeit) elnök igazgatója azt nyilatkozta a Süddeutsche Zeitungnak, hogy a munkaerővel kapcsolatos németországi problémákat nem lehet egyszerűen azzal megoldani, hogy a munkanélkülieknek biztosítanak magas fokú szakképzést.

Az országban a probléma kétarcú. Egyfelől szükség van magasan képzett szakemberekre, ráadásul a munkavállalók száma egyre csökken. Másfelől viszont a bevándorlók, különösen a törökök nem beszélnek elég jól németül: gyakran még a Németországban felnőtt gyerekek sem. Ez az oka annak, hogy ők nem kaphatnak megfelelő képzettséget ahhoz, hogy könnyen elhelyezkedhessenek, és saját sorsuk egyengetése  mellett segítsék a szakemberhiány enyhítését. Weise szerint elvárható, hogy aki Németországban akar élni és dolgozni, az tudjon németül.

Ugyanakkor Weise szerint a külföldi, magasan képzett  szakemberek Németországba csalogatása sem lehet megoldás. Nem Németország az egyetlen állam, amelyik a fejletlenebb országokból próbálja elcsalogatni a munkaerőt. Megoldás legfeljebb az lehet, ha a bevándorlási kvótákat ‒ Kanadához hasonlóan ‒ a szakképzettség alapján szabják meg.

Forrás

"Wir brauchen eine gesteuerte Zuwanderung"

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X