nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nyelvtudás nélkül alig van esély munkára Ausztriában

Aki egyáltalán nem beszél németül, annak nem sok esélye van arra, hogy Ausztriában vagy Németországban elhelyezkedjen; legfeljebb idénymunkás lehet a mezőgazdaságban – állítják a Népszabadságnak nyilatkozó szakemberek a vasárnapi munkaerő-piaci nyitás előtt.

MTI | 2011. május 3.
|  

A két európai uniós államban május 1-jétől már előzetes bejelentési és engedélyezési kötelezettség nélkül vállalhatnak munkát a magyarok.

Rimányiné Somogyi Szilvia, a Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta, a nyugati határvidékről azok, akik mezőgazdasági munkát akartak vállalni, már rég ott is dolgoznak.

Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy sorra alakulnak olyan új munkaközvetítő cégek, melyek Magyarország távolabbi térségeiből, így például a Nyírségből vagy Borsodból toboroznak munkaerőt.

A már régebben Ausztriában, a mezőgazdaságban dolgozó magyarok ezért most attól tartanak, hogy a most oda sereglők elveszik majd előlük a munkát, vagy esetleg feketén dolgoznak.

A lap utal arra is, hogy Ausztriában a fizetést az ágazati szakszervezetek évenként alkudják ki, és a havi bér legalább ezer euró a mezőgazdaságban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X