nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Már kivándorlástól félnek a németek, nem bevándorlástól

Különös vita kezdődött a bevándorlásról az eddig a bevándorlók országának számító Németországban.

MTI | 2011. április 27.
|  

A vitát a Migrációs és Intergrációs Alapítvány legutóbbi jelentése robbantotta ki, a beszámolóból kitűnt ugyanis, hogy immár több személy hagyja el Németországot, mint amennyi érkezik. Sajtóértesülések szerint az elmúlt időszakban a kivándorlók „fölénye” meghaladta a félmilliót. A hivatalos politikát még inkább aggasztja az, hogy az országot elhagyók többsége magasan, sőt a legmagasabban képzett fiatal.

A Bundestagban képviselt pártok szakértői – a Baloldal kivételével – kedden konzultációkat kezdtek a kialakult helyzetről, a hírek szerint egy, úgymond pártok feletti konszenzus reményében. Ezt megelőzően a szászországi konzervatív-liberális tartományi kormány egy, a bevándorlást ösztönző kezdeményezéssel állt elő. Ehhez csatlakozott Alsó-Szászország konzervatív szociálisügyi minisztere, aki az első török származású miniszter Németországban. A kezdeményezés részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, a cél ugyanakkor egy „aktív és toborzó jellegű” bevándorlási politika ösztönzése. Aygül Özkan miniszter szerint Németországban egyre nagyobb szakemberhiány fenyeget, ezért nem elegendő az országon belül meglévő pótlólagos munkaerő – a nők, az idősek és a migránsok – mobilizálása. Ezzel párhuzamosan a bevándorlás célirányos ösztönzésére van szükség – vélte a török családból származó miniszter.

A véletlenek különös – vagy szakértők szerint talán szándékos – egybeesése, hogy a vita olyan időben kezdődött, amikor május 1-jei hatállyal küszöbön áll a német munkaerőpiac immár korlátozások nélküli megnyitása az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott kelet-közép-európai országok – köztük Magyarország – munkavállalói előtt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X