nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Elindultak az előkészítő osztályok Romániában

Több mint százezerrel nőtt az iskolások száma Romániában a korábbi évekhez képest a hétfőn megkezdődött 2012-2013-as tanévben, ugyanis országszerte beindultak az előkészítő – úgynevezett nulladik – osztályok.

MTI | 2012. szeptember 18.
|  

A 2010-ben életbe lépett új oktatási törvény szerint Romániában 6 éves koruktól iskolakötelesek a gyerekek, akiknek  az első osztály előtt egy évig iskola-előkészítő osztályba kell járniuk. A köznyelvben nulladik osztályként emlegetett oktatási forma idén indul be Romániában. Bár az erről rendelkező jogszabály másfél éve hatályos, a bukaresti kormánynak az utolsó pillanatban egy héttel el kellett halasztania az iskolakezdést, mert a szükséges bútorzat még nem érkezett meg az iskolákba.

Hétfőn több mint 127 ezer előkészítő-osztályos gyermek kezdte meg az iskolát Romániában, ezzel 2 millió 575 ezerre emelkedett az iskolások száma az országban. Az előkészítő osztályokba azokat írták be, akik a tanévkezdésig betöltötték a hatodik életévüket. Szülői kérésre  ha a gyermek szellemi-érzelmi fejlettsége lehetővé teszi  azokat is be lehet íratni, akik a naptári év végéig töltik be ezt az életkort.

Az előkészítő osztályokban nem taníthatnak szakképzetlen vagy kezdő pedagógusok. A gyerekek nem kapnak osztályzatokat és minősítéseket, de a tanító más korszerű módszerekkel ösztönözheti őket. A nulladik osztály célja, hogy felkészítse a gyerekeket a közösségi életre és fejlessze kommunikációs készségeiket. Ezeket a feladatokat az óvodai előkészítő csoportok is ellátták, de az óvoda nem volt kötelező.

Az előkészítő osztályban tíz különböző tanórát tartanak a gyerekeknek: román nyelvű kommunikáció, anyanyelvű kommunikáció, társadalmi nevelés, vallás, matematika és környezetismeret, rajz és kézimunka, zene és mozgás, számítógép-kezelés, torna, személyiségfejlesztés.

Victor Ponta miniszterelnök a targu-jiui Spiru Haret főgimnázium tanévnyitóján azt mondta, hasznosnak és jónak tartja az iskola-előkészítő osztályt, de annak a helye szerinte az óvodában és nem az iskolában van. „Úgy vélem, a legkisebbeknek ott kell maradniuk az óvodában, ahol elkezdték, és jöjjenek majd iskolába, mikor első osztályosok lesznek”  mondta a kormányfő.

Az oktatási törvényt 2010-ben az akkori, jobbközép kormánytöbbség fogadta el Romániában. A jogszabályt  egyebek mellett a nulladik osztály bevezetését  bírálta az akkor még ellenzékben lévő Szociál-liberális Szövetség (USL), s kilátásba helyezte, hogy megváltoztatja, amint hatalomra kerül. Egyelőre azonban az előkészítő osztályokkal kapcsolatban az USL nem dolgozott ki törvénymódosítási javaslatot.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X