nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Kerékpárokat az iskolásoknak!

Alig négy év alatt megháromszorozódott az iskolába járó lányok száma a kelet-indiai Bihár államban a kormány sikeres bicikliprogramja nyomán.

MTI | 2011. november 27.
|  

A programmal a helyi vezetés arra a problémára igyekezett választ találni, hogy rengeteg lány azért nem jár iskolába, mert az intézet túl messze van a lakóhelyétől. A bihári kormány ezért úgy döntött, hogy fejenként 2 ezer rúpiát – mintegy 9200 forintnak megfelelő összeget – ad a gyerekeknek biciklivásárlásra. A kezdeményezés eredményeként közel 900 ezren szállhattak fel saját kétkerekűjükre, és az oktatásban részt vevő lányok száma a 2007-ben regisztrált 160 ezerről mára 490 ezerre ugrott.

A 15 éves Pinki Kumári Deszáriban jár középiskolába. Amíg nem jutott biciklihez, teljesen kifárasztotta a naponta gyalog megtett 14 kilométeres út. Ma már mindössze fél órát kell a közlekedésre szánnia, így jóval több ideje jut a tanulásra. A program bevezetése óta megfigyelhető az is, hogy csökken az iskolát félbehagyók száma, és a lányok közül is egyre többet foglalkoznak a továbbtanulás gondolatával.

„Minden reggel alig várom már, hogy az iskolába érjek. Ha idősebb leszek, szeretnék egyetemre menni” – mondta az egyik lelkes kerékpáros kislány a The Guardian című brit lap internes kiadása szerint.

Kerékpárokat az iskolásoknak!
Forrás: Wikimedia Commons / Chris / CC BY 2.0

A világ egyik legelmaradottabb és legnépesebb országában a nők fele, a férfiaknak pedig egynegyede analfabéta; a hozzávetőleg 1,2 milliárd főre rúgó lakosság 91 százaléka él vidéken.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X