nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Az óvások után 1%-ot javult az eredmény

Az óvások nyomán több mint egy százalékkal nőtt a sikeres érettségizők aránya Romániában, de így is a vizsgára jelentkezőknek csupán 44,26 százaléka szerez érettségi bizonyítványt.

MTI | 2012. július 16.
|  

Az érettségi eredmények ellen benyújtott óvások 92 százalékának az elbírálása után Ecaterina Andronescu oktatási miniszter egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, egész sor intézkedést tervez az érettségi eredmények javítása érdekében. A jövő héten közvitára bocsátandó intézkedések sorában többek között a jelenlegi érettségin tapasztalt típushibák azonosítását, egy országos tanfelügyeleti terv elfogadását, és a próbaérettségik országos megszervezését említette. A tárca azt is tervezi, hogy ingyenes felkészítőket szervez azoknak, akik elbukták a vizsgát.

Az oktatási tárca sajtóosztálya az MTI kérdéseire írásban közölte az idei érettségi sarokszámait. A közlés szerint a 2011–2012-es tanévben mintegy 170 ezer diák végezte el a 12. osztályt. Közülük azonban csak 146 ezer 500-an jelentkeztek az érettségi vizsgára. Sokakat a szigorú vizsgafeltételek bátortalanítottak el. Idén először ugyanis valamennyi vizsgaközpontban videokamerákat szereltek fel, és azonnal kizárták a vizsgáról azokat a fiatalokat, akik megpróbáltak puskázni, vagy akik nem adták le a mobiltelefonjukat a vizsga előtt.

Az idei érettségi vizsgára közel 187 ezer diák jelentkezett, közülük 41 ezren a korábbi években fejezték be középiskolai tanulmányaikat. A múlt vasárnapi eredményhirdetésen a vizsgázók 43,06 százaléka szerepelt átmenő osztályzattal. A vizsgáztatóknak azonban mintegy 35 ezer 500 óvást is el kellett bírálniuk. A megóvott osztályzatok újraértékelése után 44,26 százalékra emelkedett a sikeres vizsgázók aránya. 

A székelyföldi megyék a sereghajtók között szerepelnek a statisztikában. Hargita megyében az óvások elbírálása után is csupán 30,84 százalék a sikeres vizsgázók aránya, míg Kovászna megyében az érettségizők 33,48 százaléka kap érettségi diplomát.

Romániában az utóbbi években folyamatosan rosszabbodtak a vizsgaeredmények. Míg 2009-ben a jelentkezők 81,47 százaléka, 2010-ben a jelentkezők 69,3 százaléka vizsgázott sikeresen, 2011-ben a sikeres érettségizők aránya 45,72 százalékra csökkent. A romániai sajtó a vizsgatermek videokamerás megfigyelésével, a puskázás kiküszöbölésével magyarázza az eredményeket. A kommentárok azonban azt is megállapították, hogy az érettségi eredmények a romániai közoktatás válságát jelzik. Az iskolások nem motiváltak a tanulásra, a tanárok (az alacsony oktatói bérek miatt) nem motiváltak a tanításra.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X