nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi anafora
Eladó ház akár 300 irodával

Valaki eladó házat keres erős marketing háttérrel és akár 300 irodával. Mi van???

nyest.hu | 2015. január 22.
|  

Néha kerülnek a postaládáinkba rejtélyes üzenetek, hirdetések. Ez történt nemrégiben Nórával is. Ő küldte nekünk a következő szórólapot, amit igen nagy jóindulattal (és némi erőfeszítéssel) sikerült csak értelmeznünk.

A szórólap feladója a következő üzenetet küldi: Meglévő és leendő ügyfeleink részére eladó házat keresek erős marketing háttérrel, akár 300 irodával. A mondat persze kissé döcög, a szórólapon közbe is van szúrva a feladó telefonszáma. De mit akar mondani? Mi az, hogy eladó ház erős marketing háttérrel, illetve akár 300 irodával?

Eladó ház akár 300 irodával
Forrás: nyest.hu

Nóra a megfejtést is elküldte nekünk, ami – bevalljuk – sokat segített a kérdéseink megválaszolásában. Az erős marketing háttérrel és az akár 300 irodával természetesen nem a keresett eladó házra vonatkozik, hanem az ingatlanirodára, amely a hirdetést elkészítette. Ez azonban nyelvtanilag nem jelenik meg, csak utalás van rá az ügyfeleink szóban. Ebből lehet kikövetkeztetni, hogy egy ingatlanközvetítéssel foglalkozó cégről lehet szó, amelynek erős a marketingháttere és akár 300 irodája van. Utóbbi – akár 300 iroda – jelentése egyébként szintén nem világos: mit jelent az, hogy egy cégnek akár 300 irodája is lehet? Azt, hogy nincs annyi, de még lehet?

Az pedig egy következő kérdés, hogy érdemes-e egy olyan céggel üzletet kötni, amelynek a hirdetésében ennyi pontatlanság és félreértési lehetőség van...

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X