nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Mindennapi kétértelműség
Ki képzelt kit Albert Einsteinnek?

„Távoltartási végzést kért a pszichés problémákkal küzdő sztárnak egy zaklatója ellen, aki Albert Einsteinnek képzeli magát, és a színész házának felrobbantásával fenyegetőzik.” – Mi van?

nyest.hu | 2014. november 17.
|  

Nándor fényképezte le még szeptemberben egy ismert bulvárlap egyik hírét. Ő hívta föl a figyelmünket a „vesztes” cím alatti kis hírre. Ő helyesírási érdekességet emleget, szerintünk ennél itt messze többről van szó.

Az ominózus szöveg így szól:

Shia LaBeouf

Távoltartási végzést kért a pszichés problémákkal küzdő sztárnak egy zaklatója ellen, aki Albert Einsteinnek képzeli magát, és a színész házának felrobbantásával fenyegetőzik.

Sokszori elolvasásra sem értettük meg, mi is történt: ki kért távoltartási végzést? Amikor azonban utánakerestünk a hírnek, kiderült, hogy ennél alapvetőbb problémák is vannak...

Ki képzelt kit Albert Einsteinnek?
Forrás: nyest.hu

Kiderült, hogy Shia LaBeouf maga kérte a távoltartási végzést az őt zaklató hölggyel szemben. A nő valóban a színész házának felrobbantásával fenyegetőzött, de Albert Einsteinnek történetesen nem saját magát képzelte, hanem a színészt. Azért ez nem mindegy. A fenti mondatban sok homály van, de az például egyértelmű belőle, hogy a zaklató magát képzelte Einsteinnek – na ez az, ami nem igaz.

Érdekes azonban a hír megfogalmazása a Velveten is; ott ezzel a címmel jelent meg:

A nimfomániás színészét azzal zaklatja egy nő, hogy ő Einstein

Ebből a címből – talán szándékosan, talán nem – nem egyértelmű, hogy ki képzelte magát Albert Einsteinnek. Nyelvtanilag az ő személyes névmás mind az előző tagmondat tárgyára (a színészre), mind az előző tagmondat alanyára (a zaklatóra) is vonatkozhat. De valahogy természetesebben értelmezzük úgy, hogy az őt közvetlenül megelőző mondatrészre, azaz a nőre vonatkozik. Még szerencse, hogy a hír angol eredeti változatában, a névmások neméből minden kétséget kizáróan kiderül, hogy ki képzelt kit Albert Einsteinnek.

Továbbra is várjuk helyesírási megfigyeléseiket – lehetőleg fényképpel dokumentálva – a szerkesztőség e-mail címére!

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
1 idiklat@gmail.com 2019. április 26. 18:45

Nem tudni. A színész képzeli A.E-nek magát? Ráadásul zaklatják, vagy Einstein-ként érzi úgy? Valaki más képzeli magát- vagy a színészt- Einsteinnek és zaklatja valamelyik a másikat? És ki kért távoltartási végzést ki ellen? Einsteinnek képzelheti magát valaki, azért senki nem zaklatja- csak hallgasson róla.

Információ
X