nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Nem érintette a válság
Ehhez a tagsághoz százezerszer kell leírni egy szót

Az ügyfeleknek százezerszer kell leírniuk a Ram szót, hogy betétesek lehessenek a jámborság bankjában. Vallásuk és nyelvük azonban nincs korlátozva.

MTI | 2011. május 12.
|  

A világ legkevésbé őrzött bankja egy indiai: nemhogy biztonsági ajtók, hanem még zárhatók sincsenek benne, mivel a betétek Ram isten nevéből állnak.

Az ügyfeleknek százezerszer kell leírniuk a Ram szót, hogy betétesek lehessenek – már vannak vagy ötezren. A bank neve Ram Ram. Kamattal nem kecsegteti betéteseit, de azzal igen, hogy Ram – más írásmóddal: Ráma – segít nekik a boldogulásban, és ettől lelkük is nyugodtabb lesz.

A jámborság bankja 25 éve működik Uttar Pradésh államban, mindössze egyetlen helyiségben. Elfogad mindenféle, Ram nevével ellátott fecnit betétként, cigarettapapírtól kezdve régi újságig, bár alapítója, Lovelesh Tevári az utóbbi időben a célnak megfelelőbb jegyzettömbbel áll ügyfelei rendelkezésére. Akadnak köztük hivatalnokok, politikusok, bírák, de a krikett indiai szupersztárjának, Guatam Gambhirnak az apja is betétes.

A vallásbank alapszabálya, hogy a vallás nem akadály: nem kötelező a hindu hit, lehet a betétes muzulmán, szikh, keresztény. Nyelvi korlátok sincsenek, elég, ha az ügyfél saját anyanyelvén írja le Ram nevét.

A betétállomány folyamatosan gyarapszik, de félévente teljesen kiürül bank. A cédulák tömkelegét ugyanis elviszik Ajodhja templomába, arra a helyre, ahol Ram született.

A bank egyre népszerűbb, olyannyira, hogy újabban már két fiókja is nyílt más városokban.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X