nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
Templomot kap az angol nyelv egy indiai faluban

Templomot szentelnek egy észak-indiai kis faluban az „Angol nyelv Istennőjének”. Az alapkövet már le is fektették.

nyest.hu | 2010. április 30.
|  

Az „Angol nyelv Istennőjének” (angolul „Goddess English”) szentelt templom gondolata furcsán hangozhat a legtöbb ember számára, pedig erről számol be a Wall Street Journal egyik cikke. A magyarázat az ötletgazda Chandra Bhan Prasad indiai aktivista származásában rejlik. Prasad ugyanis dalit származású, vagyis a kasztrendszer alkotmányos eltörlése előtt kaszton kívülinek, érinthetetlennek tartották. A dalit ma e csoportnak az egyik hivatalos elnevezése.

Prasad szerint az angol nyelv jelenti a kiemelkedés lehetőségét minden dalitnak. Úgy gondolja, az indiai nyelvekbe túl mélyen beleívódott a kasztokban való gondolkodás, és csak az ezekhez képest semleges angol nyelv segítheti a legszegényebb indiai rétegek felemelkedését.

Prasad mégsem angol nyelviskolát épít, mert a milliós tömegek taníttatásához nincs meg az anyagi háttere. Az „Angol nyelv Istennőjének” szentelt templomot gesztusnak szánja, amely szimbolikusan jelzi a dalitok számára az angol nyelv fontosságát. Az épület tervei még nem véglegesek; szerepel köztük billentyűzet alakú lépcsőzet és töltőtoll alakú dekoráció a templom tetején.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X