nyest.hu
Kövessen, kérem!
Legutolsó hozzászólások
A nyelvész majd megmondja
A legnépszerűbb anyagok
Írjon! Nekünk!
nyest.hu
nyest.hu
 
A rendőrség is hazudott
Távozásra szólítottak fel négy indiai írót egy irodalmi fesztiválon

Távozásra szólítottak fel a dzsaipúri irodalmi fesztiválon négy írót, akik a rendezvényen Salman Rushdie indiai származású brit szerző Indiában betiltott művéből olvastak fel részleteket.

MTI | 2012. január 24.
|  

Hari Kunzru, Amitava Kumar, Dzsít Thajíl és Rucsír Dzsosi a konzervatív muszlimok körében rendkívül népszerűtlen Sátáni versek című, istenkáromlónak tartott regényből idézett a fesztivál nyitónapján, amit a hatóságok provokációnak fogtak fel. A felolvasással az indiai írók a szólásszabadság veszélybe kerülése és az erősödő cenzúra ellen kívántak tiltakozni, illetve arra a fejleményre reagáltak, hogy a brit író kénytelen volt lemondani dzsaipúri útját a muszlimok részéről őt ért fenyegetések miatt.

A fesztiválszervezők ügyvédei az őrizetbe vétel elkerülése érdekében a helyszín azonnali elhagyását javasolták a négy írónak, akik ezt meg is tették. Egyikőjük, Kunzru saját honlapján később úgy értékelte a történteket: tisztában voltak vele, hogy provokatív az, amit csinálnak, de azt nem gondolják, hogy törvénytelenül jártak volna el.

Salman Rushdie még múlt pénteken közölte: nem vesz részt az irodalmi eseményen, mivel a radzsasztáni hatóságok arra figyelmeztették, hogy  orvlövészek vadászhatnak rá, ha Dzsaipúrba megy. A rendőrség ezenkívül muszlim csoportok tiltakozását vetítette előre arra az esetre, ha Rushdie megérkezne, s az állam vezetésében kétely merült fel azt illetően, hogy képes lesz-e szavatolni a brit író biztonságát.

Az indiai sajtó eközben arról cikkezett, hogy a Rushdie életét fenyegető támadást a helyi rendőrség találta ki, így akarván távol tartani az írót a fesztiváltól – írta a The New York Times című amerikai napilap.

Rushdie a média felvetéseire reagálva egy twitteres bejegyzésében azt írta: megvizsgálta az ügyet, és úgy gondolja, tényleg hazudtak neki. „Mélységesen sértve érzem magam, és nagyon dühös vagyok” – jegyezte meg.

Ruhollah Khomeini iráni legfelsőbb vezető a nyolcvanas évek végén Rushdie meggyilkolására szólított fel a Sátáni versek miatt.

Követem a cikkhozzászólásokat (RSS)
Hozzászóláshoz lépjen be vagy regisztráljon.
Még nincs hozzászólás, legyen Ön az első!
Információ
X